Hoe blockchain de overheid gaat veranderen

We kunnen er niet meer omheen: de blockchain. Naast de bekende Bitcoin heeft deze innovatie andere toepassingen die overheden nu verkennen. De gemeente Zuidhorn loopt hierin voorop.

Hoe blockchain de overheid gaat veranderen
Nieuws
|

Zuidhorn heeft blockchain als één van de eerste Nederlandse gemeenten geïntroduceerd voor het Kindpakket, het budget voor gezinnen met een minimuminkomen. Dit proces zorgde eerder voor veel administratieve rompslomp omdat het moeilijk was te controleren waar de gezinnen het geld precies aan uitgaven. Met de blockchain krijgt een gezin dat recht heeft op het Kindpakket een eigen QR-code. Deze code kan worden gescand in de winkels die deelnemen. De gemeente hoeft niet meer op te treden als tussenpartij omdat de voorwaarden voor de betaling zijn geprogrammeerd in de blockchain. Hierdoor blijft de Zuidhornse inwoner eigenaar van zijn of haar gegevens en wordt het geld direct overgemaakt naar de desbetreffende winkelier.

Wat de precieze invloed van blockchain op overheidsorganisaties gaat zijn is nog niet duidelijk, maar dat het overheden en dienstverlening gaat veranderen staat vast. De gemeente Zuidhorn is een van de voorbeelden van innovaties in de publieke sector die Menno Spaan beschrijft in zijn boek 'Van indammen naar laten stromen'.

Voor meer informatie over hoe je tot innovatie komt in publieke organisaties, gaat u naar onze themapagina over innovatie.

Nieuwsbrief

Niets missen op het gebied van publieke vernieuwing? Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over een thema. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort en zonder PR-praat. Wij respecteren uw privacy.