Webinarreeks Menno Spaan over publieke innovatie

De corona-crisis zorgt ervoor dat oude denkbeelden ter discussie worden gesteld. Nieuwe manieren van werken en organiseren komen tot stand. Een goede reden voor Menno Spaan om een webinarreeks te organiseren over publieke innovatie.

Webinarreeks Menno Spaan over publieke innovatie
Nieuws
|

In vier webinars ging Menno Spaan in op verschillende onderdelen van publieke innovatie. Via de links zijn deze webinars allemaal terug te bekijken.

1. Zonder publieke innovatie geen toekomst. Je kunt als overheid afwachten tot de markt met innovaties komt, bijvoorbeeld als het gaat om digitalisering. Maar waar ligt je invloed? Wil je achteraf bijsturen of vooraf (mede) het speelveld bepalen en daarmee de publieke waarden borgen?

2. Als je tot innovatie wilt komen, zul je moeten werken aan een innovatievriendelijke biotoop binnen je organisatie. Dat betekent bijvoorbeeld dat de leiding het goede voorbeeld geeft en kan reflecteren op het eigen gedrag, maar ook weg durft te blijven en medewerkers de ruimte geeft. En dat leiders als het spannend wordt achter de mensen blijven staan en de juiste cultuur voorleven.

3. Hoewel innovatie zich niet laat sturen, komt innovatie ook niet 'toevallig' tot stand. Er zijn verschillende strategieën om tot innovatie te komen. Een innovatie waar potentie in zit, kan met de verkeerde strategie toch jammerlijk mislukken. Waar de ene innovatie het goed zal doen in de spotlights, moet je voor de andere strategie juist de donkere kelder opzoeken of onder de rader opereren.

4. Veel innovaties halen het niet, doordat er, zodra het spannend wordt, weer wordt teruggegrepen op oude manieren van denken en doen. En dat terwijl het oude vaak juist onderdeel is van het probleem. Die cirkel moeten we doorbreken. Wat kun jij daar als ambtenaar of bestuurder in doen? Denk in fasen, kies de juiste strategie, wed op meerdere paarden en werk aan een innovatievriendelijke biotoop.

Nieuwsbrief

Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over één van onze thema's. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort, zonder PR-praat en met relevante informatie op het vakgebied. Wij respecteren uw privacy.