Frustratie: je eigen energiecentrale

Digitaal projectenboek, gemeente Leidschendam-Voorburg

Frustratie: je eigen energiecentrale

Wat is het?

Het digitaal projectenboek van de gemeente Leidschendam-Voorburg geeft de actuele stand van zaken van alle lopende gemeentelijke projecten weer in één overzicht: de voortgang, de planning en de financiën. Medewerkers kunnen het projectenboek zelf updaten; op elk moment van de dag en multimediaal, met de laatste stand van zaken, foto’s, video’s en links, bijvoorbeeld naar Google Maps. Inwoners, ambtenaren en bestuurders kunnen zo op elk moment eenvoudig over dezelfde, actuele informatie beschikken. Het digitaal projectenboek laat zien hoe interactie kan leiden tot transparantie.

Wat levert het op?

  • Uniformiteit: de gemeente presenteert ieder project op dezelfde plek in dezelfde vorm.
  • Transparantie: iedereen – binnen en buiten de gemeente –heeft dezelfde actuele informatie.
  • Betere interne samenwerking: heldere communicatie tussen medewerkers en bestuur, inhoudelijker discussies.
  • Tijdwinst: eenvoudige updates, heldere procedures.
  • Minder vragen in de gemeenteraad.

Wat waren de succesfactoren voor innovatie?

Heel belangrijk: de aanleiding was echte, gevoelde frustratie binnen het apparaat. De gemeente wist die frustratie om te zetten in actie. Een kleine, gemotiveerdegroep medewerkers die vond dat het anders moest, kreeg de ruimte om binnen werktijd en zonder bemoeienis van anderen een oplossing te bedenken. Ze hadden de steun van de wethouder en de gemeentesecretaris en kregen ruimte en erkenning van hun afdelingshoofd. In die informele sfeer kon iedereen vlot samenwerken en lag er binnen een paar maanden een resultaat.

Niet iedereen is fan van transparantie: problemen en verantwoordelijkheden worden in één oogopslag duidelijk. Ook in Leidschendam-Voorburg stond niet iedereen meteen te juichen over het digitale projectenboek. Maar de positieve krachten waren duidelijk sterker.

Nieuwsbrief

Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over één van onze thema's. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort, zonder PR-praat en met relevante informatie op het vakgebied. Wij respecteren uw privacy.