Mis het moment niet

Molenwaard Nabij, gemeente Molenwaard

Mis het moment niet

Wat is het?

Molenwaard is de eerste gemeente in Nederland zonder één fysiek gemeentehuis. Molenwaard bestaat sinds 1 januari 2013: het resultaat van een fusie van de gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland. Die schaalvergroting mocht niet leiden tot een grotere afstand tussen gemeente en inwoners, en uit dat idee ontstond Molenwaard Nabij.
Molenwaard voerde het idee van een nabije gemeente verregaand door. Het college vergadert op verschillende plekken in de gemeente: bij bedrijven en instellingen en zelfs bij burgers thuis. Ook de gemeenteraad vergadert op locatie. Er is geen gemeentehuis meer waar iedereen zit, maar nog wel een aantal kantoorlocaties waar ambtenaren kunnen werken als ze dat willen. Medewerkers hebben een laptop en smartphone, zodat ze – gebruikmakend van een voor Molenwaard ontwikkelde cloud – overalen altijd kunnen werken. Molenwaard biedt 80 tot 90 procent van de diensten digitaal aan. Paspoorten en rijbewijzen bezorgt de gemeente thuis of op het werk. En als persoonlijk contact nodig is, kan een ambtenaar langskomen op locaties dicht bij burger.

Wat levert het op?

  • Besparingen: goedkopere bedrijfsvoering.
  • Meer en betere digitale dienstverlening; in elke kern een locatie voor dienstverlening die persoonlijk contact vereist, zoals identiteitsbewijzen en rijbewijzen.
  • Gevoelde nabijheid: elk gemeentelijk pand kan dienen als gemeentehuis.
  • Waardering van burgers.

Wat waren de succesfactoren voor innovatie?

Molenwaard Nabij werd mogelijk door het momentum van de fusie optimaal te gebruiken. Door de fusie moesten medewerkers aan het werk in een tijdelijk kantoor; die ontworteling van het normale werkpatroon gebruikte Molenwaard om een gemeente zonder gemeentehuis te creëren. Zonder specifieke innovatiestrategie, maar wel met een helder doel voor ogen: de voordelen van schaalvergroting pakken zonder de afstand met de inwoners te vergroten. De drie deelnemende gemeenten zetten daarvoor het budget in dat ze hadden gereserveerd voor nieuwe huisvesting.

Er was een visionair: de gemeentesecretaris die als eerste de vraag durfde te stellen waar je een gemeentehuis eigenlijk voor nodig hebt. College van b en w, de gemeenteraad en de ambtelijke top dragen de visie uit en geven zelf het goede voorbeeld.
Bij de ontwikkeling van Molenwaard Nabij was er ruimte voor trial and error. Binnen de kaders kreeg het projectteam alle ruimte. De mensen werden erop uitgezocht: ze moesten de capaciteiten en de drive hebben om te motiveren, en ze kwamen uit heel verschillende disciplines. Intussen worden alle collega’s meegenomen in de ontwikkeling, bijvoorbeeld via workshops en een e-buddysysteem waar collega’s elkaar helpen met de techniek.

Nieuwsbrief

Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over één van onze thema's. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort, zonder PR-praat en met relevante informatie op het vakgebied. Wij respecteren uw privacy.