Hoe de raadsgriffier democratische vernieuwing de sporen kan geven

Waarom griffiers zo belangrijk zijn voor bestuurlijke vernieuwing en hoe ze hieraan kunnen bijdragen.

Hoe de raadsgriffier democratische vernieuwing de sporen kan geven
Menno Spaan
Menno Spaan |
Blog
|

Er zijn boeken vol geschreven over democratische vernieuwing, maar net als andere veranderingen krijgt deze vorm van vernieuwing alleen vorm als je in praktijk durft te starten met nieuwe werkvormen. Dat valt echter niet mee. Alleen met een goede griffier lukt het om deze manier van werken goed vorm te geven.

De raadsgriffier heeft een rol in de ondersteuning van de gemeenteraad in het kader van dualisering van het lokale bestuur. En wat blijkt: de rol van de raad is versterkt, maar verrek, in praktijk pakt het anders uit. De griffier wordt ineens de spil van democratische vernieuwing..

Wij merken het in praktijk bij gemeenten waar we helpen met het vormgeven van democratische vernieuwing, bijvoorbeeld door participatie van inwoners centraal te stellen en daarbij gemeenteraden te ondersteunen. Want gemeenteraden moeten duidelijke kaders stellen waarbinnen de samenleving zelf vorm kan geven aan processen waar normaal gesproken de gemeente de uitkomst bepaalt. De input van inwoners serieus een plek geven is van belang, en als bestuur met de resultaten van inwoners aan de slag gaan. Maar nieuwe werkvormen betekenen ook dat raadsleden ambtenaren direct opzoeken wanneer zij een vraag hebben en dat daar niet angstig over wordt gedaan met registers waarin wordt bijgehouden welke vragen door wie bij wie zijn uitgezet, allemaal gemonitord door de griffie.

In praktijk blijkt de griffier daarmee een geweldige positie te hebben om bij te dragen aan democratische vernieuwing. Want op het raakvlak van de ambtelijke organisatie, het college en de gemeenteraad, dat is waar het gebeurt. Een goede griffier begrijpt dit, overstijgt de administratieve taken die onderdeel uitmaken van de functie en weet op de juiste momenten met de juiste mensen te schakelen om vernieuwing een stapje verder te brengen. Het even aanschieten van een raadslid met de vraag of hij niet direct met een ambtenaar wil spreken in plaats van die lijst met schriftelijke vragen in te dienen. Een knikje naar de burgemeester in een raadsvergadering als er een ingewikkeld procedurevoorstel is en de burgemeester twijfelt of het wel kan. Maar ook kan de griffier veel invloed hebben door nieuwe ontwikkelingen een kans te geven in de manier waarop vergaderd wordt en door vernieuwing van buiten toe te laten door hiervoor een podium te organiseren in de gemeenteraad.

Vorige week vond de griffiersdag plaats bij Prodemos, geheel gewijd aan democratische vernieuwing. Wij wensen de griffiers toe dat zij de komende tijd het verschil zullen maken.

Nieuwsbrief

Niets missen op het gebied van publieke vernieuwing? Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over een thema. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort en zonder PR-praat. Wij respecteren uw privacy.