Hoe zelfsturende auto's zelfsturende teams bevorderen

Mensen met een vooruitziende blik hebben de ontwikkeling van koets naar auto doorgezet. Datzelfde geldt voor zelfsturende auto's en zelfsturende teams. Over een aantal jaren zijn beide niet meer weg te denken uit onze samenleving.

Hoe zelfsturende auto's zelfsturende teams bevorderen
Huub Brinkhof
Huub Brinkhof |
Blog
|

Onlangs werden in de VS zelfsturende taxi's van de weg gehaald. De reden? Ze stopten niet voor een rood verkeerslicht. Iedereen sprak over onverantwoorde risico’s in het verkeer en voor de inzittenden. Ik moest gelijk denken aan een project waar ikzelf nu actief bij betrokken ben: zelfsturende teams bij een gemeentelijke overheid. De vergelijking met zelfsturende auto’s gaat op omdat deze teams ook op zelfsturende wijze hun diensten voor de samenleving leveren. Gaan deze teams dan ook door 'rood'? Integendeel. Op dit moment doen we het werk nog niet geheel zelfsturend. We formuleren nu in samenwerking met bewoners en instanties de benodigde doelen en spelregels. Daarbij hoort ook de zorg of we wel de goede dingen doen. De medewerkers in het team stellen mij dan ook geregeld vragen over wat wel en niet mag en hoe ze de samenleving daarin dan kunnen betrekken.

Een vaak gehoorde zorg is dat zelfsturende teams mogelijk de verkeerde beslissingen nemen zoals de zelfrijdende taxi’s dat onlangs hebben gedaan. Het is altijd goed dat je deze vragen blijft stellen. Nu zijn mensen geen zelfrijdende taxi's, eerder gewoontedieren met emoties als angst of enthousiasme. En toch gaan we iets van de introductie van zelfrijdende auto’s leren. In vroegere tijden toen men over ging van de koets naar de automobiel vreesde men de ergste ongevallen, onverantwoord gedrag en wilde men dat de ontwikkeling meteen zou worden teruggedraaid. Gelukkig hebben mensen met een vooruitziende blik en de ondernemende types van destijds de ontwikkeling doorgezet. Wie in 2017 verlangt nog terug naar stapvoets rijdende koetsen met dito snelheid en discomfort? Inmiddels beschikt vrijwel ieder huishouden over een veilige auto. Over enkele jaren zullen zelfsturende taxi’s niet meer weg te denken zijn uit ons dagelijks leven. Net als zelfsturende teams overigens.

Voor voorbeelden van organisaties die werken met zelfsturende teams kunt u naar onze themapagina over zelfsturende teams.

Nieuwsbrief

Niets missen op het gebied van publieke vernieuwing? Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over een thema. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort en zonder PR-praat. Wij respecteren uw privacy.