Steeds lastiger om Jonge Ambtenaar van het Jaar te worden

Jonge ambtenaren hebben een prima bijdrage. Toch loopt hun aantal iets terug. Op 19 januari wordt de Jonge Ambtenaar van het Jaar bekend gemaakt. Pleidooi voor nog meer concurrentie!

Steeds lastiger om Jonge Ambtenaar van het Jaar te worden
Blog
|

"Zo, jij haalt wel de krenten uit de pap!", zei een collega tegen me toen ik hem vertelde met welke HR-projecten ik me bezighoud voor een gemeente. Hij had gelijk. Ik mag daar een traineeship opzetten. Om zo jonge talenten een kans te bieden hun loopbaan binnen de gemeentelijke overheid te starten. En ik ben razend benieuwd: wat zal het ons als organisatie brengen? En dagdroom wat door: zou er ooit een Jonge Ambtenaar van het Jaar uit ontstaan?

Steeds meer gemeenten om me heen zie ik bezig met verjonging en interne mobiliteit, zie bijvoorbeeld het generatiepact en vacatures specifiek voor jonge mensen. Hoewel ik me kan voorstellen dat hier sprake is van selectieve waarneming - je ziet meer Opel Corsa’s op straat als je er zelf een bezit - is het helder dat er iets moet gebeuren. De gemiddelde leeftijd ligt bij gemeenten boven de 48 jaar. En de meeste instromers, die gemiddeld 45 jaar zijn, dragen weinig bij aan verjonging. In de periode van 2010 tot 2015 is het aantal ambtenaren onder de 35 zelfs gezakt van 16 naar 11 procent; dat werd afgelopen zomer breed uitgemeten in het nieuws.

Ik hoop dat de cijfers van 2016 weer een stijgende lijn laten zien. Want als je het mij vraagt is de gemeentelijke overheid op dit moment de mooiste plek in het publieke domein om actief te zijn. Want wat gebeurt er veel, wat verandert er veel. Nieuwe taken, andere manieren van dienstverlening, met als systemisch hoogtepunt voor de komende jaren de Omgevingswet. Dit biedt allerlei mogelijkheden om ons werk op een geheel eigen manier in te vullen. Tien jaar ervaring is dan niet nodig. Kijk naar de fantastische bijdrage die de genomineerde Jonge Ambtenaren van het Jaar hebben geleverd op ministeries, provincies en in een gemeente. Stuk voor stuk hebben ze bekende uitdagingen op een andere manier benaderd. Kundig en vernieuwend.

Het geeft mij ontzettend veel voldoening om indirect aan deze uitdaging van de overheid bij te dragen. Voor 2017 geldt dat we op 19 januari weten wie zich Jonge Ambtenaar van het Jaar mag noemen. En laten we er dit jaar aan werken dat het door toegenomen concurrentie nog veel moeilijker is om deze titel in 2018 binnen te slepen!
Check de genomineerden op www.javhj.nl.

Nieuwsbrief

Niets missen op het gebied van publieke vernieuwing? Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over een thema. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort en zonder PR-praat. Wij respecteren uw privacy.