Samenwerkingsvragen

Waar mensen samenwerken ontstaan samenwerkingsvragen. Hoe werken we aan een nieuwe besturingsstijl in de directie, bevorderen we de samenwerking in ons MT of verbeteren we de relatie tussen college en raad? Maar uiteraard kan het ook gaan om de samenwerking in het eigen team. Ook zien we in toenemende mate complexe samenwerkingsvraagstukken van organisaties die gezamenlijk publieke taken realiseren.

Samenwerkingsvragen

Het bevorderen van onderlinge samenwerking vraagt om onderzoek en analyse van de ervaren knelpunten. Op basis daarvan zetten we instrumenten in en doen we interventies. Het begeleiden van sessies maakt daar vaak onderdeel van uit. Of het nu binnen een team is, een bijeenkomst met alle ketenpartners of met inwoners, cruciaal is begeleiding met duidelijke doelstellingen, respect en aandacht voor standpunten en het bewaken van een goede onderlinge sfeer. In de begeleiding laten we de verantwoordelijkheid bij de betrokkenen in de groep, stimuleren we onderlinge reflectie, proberen we nieuwe werkwijzen in praktijk uit en trainen we. En tussen de sessies door zijn we er wanneer het echt nodig is: om mensen te herinneren aan afspraken en voornemens of om hen te helpen een extra stapje te maken. We werken altijd aan concrete uitkomsten van sessies zodat voor iedereen duidelijk is wat zij anders willen doen.

Van afdelingen waar het goed mis is tot samenwerkingsvraagstukken tussen publieke en private organisaties: we gaan door tot we tot duurzame verandering zijn gekomen. Vaak zijn het trajecten voor de langere termijn, maar soms worden we ook gevraagd voor één sessie waarin we tot een doorbraak komen.

Projecten en Kennisbank

Wij verzorgen meer dan 15 jaar begeleiding waarin samenwerking binnen en tussen organisaties centraal staat.
  • organisatie
    opdrachtgever

    Competentieontwikkeling medezeggenschapsleden

    Juli 2013 - juni 2016

    In de medezeggenschap kun je competenties opdoen die je in je reguliere functie of via cursussen niet ontwikkelt. Haagse Beek heeft voor de medezeggenschap van het ministerie van Justitie en Veiligheid een project ontwikkeld waarin deze mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling vormkregen. Medezeggenschapsleden zijn actief aan de slag gegaan met het inzichtelijk maken en ontwikkelen van hun competenties, door middel van instrumenten als 360-graden feedback, ontwikkelassessments en coaching.

    Meer dan 330 medezeggenschapsleden hebben gebruik gemaakt van deze mogelijkheden. Daarnaast zijn ruim 250 leidinggevenden voorgelicht over de wijze waarop zij de ontwikkeling van competenties kunnen bespreken én een plek kunnen geven in de reguliere P-cyclus. Ten slotte zijn leden van het dagelijks bestuur van de medezeggenschapsraden ondersteund bij de coördinerende en coachende rol die zij hierin kunnen spelen.

    Bekijk dit filmpje voor een korte impressie van het project:

    Het A+O fonds Rijk publiceerde een tweetal nieuwsberichten over het project:

    Medezeggenschap waardevol voor je carrière - nieuwsbericht A+O fonds Rijk 25-02-2015
    Rol leidinggevende bij ontwikkeling or-leden - nieuwsbericht A+O fonds Rijk 14-10-2015

    Coaching van DOR-leden

    Januari 2015 - december 2016

    Diverse leden van de departementale ondernemingsraad hebben we gecoacht op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, rolvastheid, gespreksvoering en beïnvloeding.

    Periodieke begeleiding van de departementale ondernemingsraad

    Juni 2011 - april 2018

    Haagse Beek heeft de DOR op de volgende gebieden begeleid:

    • Begeleiding bij het toewerken naar de OR-verkiezingen en tijdens de startfase van de vernieuwde DOR
    • Procesbegeleiding bij het opstellen van doelen, het inrichten van een eigen werkwijze in de DOR en het vaststellen van de agenda voor het overleg met de WOR-bestuurder
    • Ondersteuning van DOR-leden bij competentieontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling binnen de medezeggenschap (middels assessments, 360-graden feedback, coaching, intervisiebijeenkomsten)
    • Ontwikkelen van de eigen effectiviteit en efficiëntie op het gebied van medezeggenschap en het optimaal benutten van de rol van DOR-lid
    • Teamontwikkeling middels Insights Discovery
    • Begeleiding en coaching van het dagelijks bestuur bij de ontwikkeling en het organiseren van haar rol en taken. Training van de voorzitter. Verkiezing van een nieuw dagelijks bestuur

    Feedback van een deelnemer: "De begeleider van Haagse Beek voelt goed aan wat de groep nodig heeft. Het vooraf vastgestelde programma is een leidraad en geen doel op zich. Daarmee heeft de begeleider zich laten zien als iemand die zich goed kan inleven maar de groep verantwoordelijk maakt voor het eigen eindresultaat."

    Coaching tijdens transitie

    Juni 2011 - april 2013

    De stichting Centrale Discotheek Rotterdam is een zelfstandige organisatie gericht op het uitlenen, beschikbaar maken en beheren van muziek en informatie. Het CDR heeft een fysieke muziekbibliotheek in de vorm van het Muziekwebplein (voorheen Centrale Discotheek) in Rotterdam en een online muziekdatabase, Muziekweb.nl. Een van onze coaches heeft het management en medewerkers gecoacht tijdens een transitie.

    Deelnemers over dit traject:
    'De coach weet wat er in ons bedrijf speelt. Hij weet wat er nodig is en is in staat om mij en mijn collega's op een constructieve manier te confronteren met onze leerpunten. Maar hij doet op zo'n manier dat je er zin in krijgt om aan jezelf te werken!'

    Deelnemer aan coachingstraject:
    'Bij de coach voelde ik me snel vertrouwd om te zeggen waar het bij mij om gaat. Hij luistert goed en de coaching heeft mij geholpen bij het vinden van structuur en een oplossing voor mijn vraagstukken.'

    Train-de-trainer intervisie

    Mei 2009 - november 2010

    Invoeren intervisie op de werkvloer door adviseurs van directie P&O middels een train-de-trainer concept.

    Reactie van deelnemer trainingstraject:
    ‘De wijze waarop de training is gegeven, doet recht aan mijn ervaring als procesbegeleider. Het heeft mij handvatten gegeven hoe ik op een goede manier een intervisiegroep kan begeleiden.'

    Begeleiding teamontwikkeling

    Augustus 2011 - juni 2012

    Een team van de Sociale Dienst Drechtsteden, bestaande uit krachtige en ervaren professionals, stond voor de uitdaging om zich vanuit een inhoudelijke rol naar een adviesrol te ontwikkelen. Haagse Beek heeft begeleiding geboden op het gebied van teamontwikkeling. Er was aandacht voor de sterktes en zwaktes van de teamleden, het gebruiken van elkaars kwaliteiten, de onderlinge samenwerking, het invullen van een adviesrol en de 'civil society'. In dit traject waren de teamleden zelf 'in the lead' bij het opzetten van de bijeenkomsten.

    Intervisie en coaching managementteam

    April 2016 - oktober 2016

    De teammanagers van de Bibliotheek Rotterdam ervaren dat zij steeds meer een integrale rol krijgen en van hen verwacht wordt medewerkers mee te nemen in diverse organisatieveranderingen. Het managementteam wil zich daarom verder ontwikkelen en reflecteren op het eigen handelen. Tijdens een aantal intervisiebijeenkomsten zijn de managers actief aan de slag gegaan met werkgerelateerde vraagstukken. De MT-leden zijn nu zelf in staat om te reflecteren op het eigen handelen door gebruik te maken van intervisiemethoden en deze met directe collega's toe te passen. In enkele aanvullende één-op-één gesprekken zijn door de procesbegeleider enkele coachingsmethodieken toegepast.

    Trainingsmodules voor zelfsturing

    September 2016 - mei 2017

    Hoe richt je een training in voor zelfsturende teams in de gemeente Nijkerk? In ieder geval niet top-down!

    Toen wij de offerteaanvraag uit Nijkerk onder ogen kregen, stonden we voor een moeilijke opgave. De starttraining is verplicht voor alle zelfsturende teams in Nijkerk, maar ondertussen wil je hen niets opleggen! We hebben een werkwijze gevonden waarbij we twaalf modules aanbieden waar de teams uit kunnen kiezen op basis van hun individuele plan. Ze mochten ook kiezen in de trainer, in de leermethode en de locatie. En daarmee is de training eigenlijk direct begonnen. Want een maatwerktraining voor jezelf ontwikkelen is direct de eerste stap in je ontwikkeling!

    De modules betroffen onder meer de essentie van zelfsturing, resultaatgericht sturen, besluiten nemen, samenwerken, conflict hantering, feedback, van buiten naar binnen werken, vertrouwen, innovatie, ondernemerschap, financiën en HRM. De training is uitgevoerd voor medewerkers op alle niveaus binnen de organisatie. Werkend vanuit vertrouwen, verantwoordelijkheid en eigen kracht is stapsgewijs invulling aan zelfsturing gegeven.

    Zelfsturing biedt veel ruimte en kansen, maar het geeft in de praktijk ook de grilligheid weer die onderhuids in en tussen teams kan spelen. Er komt veel op mensen af. Met wie werk ik? Hoe prioriteer ik? Wie beslist in het team? En: hoe ver gaat mijn loyaliteit? Bij zelfsturing gaat het om het zoekproces naar de juiste balans: enerzijds autonomie, zelfoplossend vermogen en regelruimte voor teams om zich voortdurend aan te passen aan hun omgeving. Anderzijds helderheid over structuur, besluitvormingsprocessen en conflicthantering.

    In onze beleving verschilt die balans per team en is ook de weg daar naartoe per team verschillend. Vanuit die invalshoek hebben wij dit traject opgezet en boden wij een aanpak die teams aanspreekt op hun eigen verantwoordelijkheid en hen zelf het maatwerk hiervoor liet inrichten.

    De trainingen ontvingen een gemiddeld rapportcijfer van 8,5

    Begeleiding LSO en zelforganiserende teams

    Mei 2017 - juni 2018

    De Raad voor de Kinderbescherming werkt sinds eind 2016 met zelfstandige resultaatverantwoordelijke teams, waarbij de teams zelfstandig regie voeren over inhoudelijke werkzaamheden en taken die voorheen aan de direct leidinggevende toebehoorden. De teams bevinden zich in een overgangsperiode en de nieuwe koers vergt aandacht van alle betrokkenen in de teams.

    Haagse Beek heeft diverse bijeenkomsten begeleid in het kader van zelforganisatie. Met medewerkers van de Landelijke Staforganisatie (LSO) heeft Haagse Beek tijdens een aantal bijeenkomsten nagedacht over de wijze waarop het leiderschap belegd kan worden. Wat is een zinvolle manier van organiseren, kijkend naar de ontwikkelingen die op de organisatie afkomen, de uitdagingen binnen de organisatie en de partijen waarvoor dienstverlening wordt geleverd? Ook was er aandacht voor de fasen die een organisatie doorloopt om tot verandering te komen.

    Op regionaal niveau heeft Haagse Beek een aantal zelforganiserende teams begeleid. Aan de orde kwam het gemeenschappelijke werkkader, besluitvorming en samenwerking, verschillen in persoonlijkheden, rollen binnen het team en het bepalen en behalen van doelstellingen.

    Begeleiding samenwerking zelfsturende teams

    Augustus 2017 - maart 2018

    De gemeente Bunschoten bevindt zich in een overgang naar het werken met zelfsturende teams. Deze teams hebben een grotere mate van autonomie en eigen verantwoordelijkheid. Dit vraagt meer eigenaarschap van medewerkers.

    Wij organiseerden een kick-off bijeenkomst voor alle medewerkers van de gemeente en verzorgden op specifieke onderdelen de opleiding van de interne trainers die de teams bijstaan. Daarnaast coachten we een sociaal team van de gemeente. Daarbij was aandacht voor communicatie en patronen in het teamoverleg, de totstandkoming van besluiten, het uitwisselen van verwachtingen en resultaten, het proces van samenwerken en het beleggen van de taken en rol van de coördinator binnen het team.

    Ontwikkelingstraject leidinggevenden

    Augustus 2017 - mei 2018

    Voor de leidinggevenden binnen de gemeente Woerden heeft Haagse Beek een management development-traject ontwikkeld en uitgevoerd. De hernieuwde missie, visie en kernwaarden van de organisatie vormden de basis voor dit ontwikkeltraject. Middels een aantal modules zijn de leidinggevenden door ons gecoacht en begeleid in het reflecteren op hun eigen gedrag en dat binnen de groep en het werken vanuit de kernwaarden van de organisatie. Binnen de verschillende gremia zijn verwachtingen naar elkaar uitgesproken en gewenste (nieuwe) gedragingen benoemd. Het traject heeft de leidinggevenden geholpen om een goede start te maken, zowel persoonlijk, in hun team en met de hele organisatie.

    Coaching senior jurist

    Oktober 2017 - oktober 2018

    Het Schadefonds heeft de afgelopen anderhalf jaar een transitie doorgemaakt waarin senior juristen een groep vaste juristen begeleiden in hun werkzaamheden. Samen met de juristen is de senior verantwoordelijk voor de eigen werkvoorraad en de samenwerking met andere groepen. Ook staat de senior nieuwe juristen bij in hun ontwikkeling naar zelfstandig functionerende professionals.

    Een van onze coaches heeft een senior jurist gecoacht. De jurist had behoefte aan reflectie op het eigen handelen in deze nieuwe rol. Tijdens de eerste gesprekken is aandacht besteed aan het eigen denken en handelen, leerstijlen van de gecoachte en teamleden en het persoonlijkheidsprofiel. In de vervolgsessies werd ingegaan op coachend leidinggeven, het omgaan met weerstand en het inzicht in het eigen handelen in verschillende situaties. Kennis en ervaring uit de praktijk werd zo gekoppeld aan persoonlijke ontwikkeling en werkgerelateerde vraagstukken.

    Coaching medewerker

    April 2018 - november 2018

    De professionals van de centra Jeugd en Gezin hebben veel contact met kinderen en hun ouders. Een klantvriendelijke houding van medewerkers naar de cliënt is dan ook van groot belang.

    Een van onze coaches heeft een medewerker van een CJG begeleid. Het doel van de coaching was om de medewerker in staat te stellen zich weer professioneel en klantvriendelijk op te stellen tijdens het werk. Met de medewerker is gewerkt aan vragen als: waar heb je invloed op, wat beïnvloedt je werk en wat is je eigen verantwoordelijkheid? Na afloop van het coachingstraject was de teamleider positief over de stappen die door de medewerker zijn gezet. De medewerker geeft aan dat deze meer inlevingsvermogen heeft, zaken niet meer persoonlijk opvat en meer plezier heeft in het werk.

    Begeleiding middenmanagement tijdens reorganisatie

    September 2014 - januari 2016

    Haagse Beek begeleidde het middenmanagement tijdens een reorganisatie. Hierbij stond centraal op welke wijze de managers individuele aandacht kunnen geven aan medewerkers om hen te helpen in de transitie naar een nieuwe organisatie. Vervolgens zijn verschillende afdelingen begeleid tijdens teamdagen ten behoeve van het verbeteren van de onderlinge samenwerking in de transitie.

    Aanvullend heeft een van onze coaches medewerkers ondersteund en begeleid op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

    Begeleiding en intervisie in het kader van nieuwe werkwijze

    Oktober 2016 - december 2016

    Verschillende afdelingen binnen het Schadefonds werken met senioren. Zij voeren coördinerende taken uit en zijn mentor voor 5 à 8 behandeljuristen.

    De behandeljuristen werken individueel. Ieder heeft zijn eigen werkvoorraad en is hier zelf voor verantwoordelijk. Dit zorgt voor kwetsbaarheid, bijvoorbeeld als iemand uitvalt. Daarnaast zorgt het voor een mogelijk verschil in doorlooptijden. Daarom is men gaan werken volgens groepsverantwoordelijkheden. Deze wijziging vergt een andere rol en vorm van aansturing voor de senior behandeljuristen, maar ook een andere rol van de juristen zelf. De vraag was echter: hoe doe je dit? Hoe zorg je ervoor dat deze manier van werken slaagt?

    We organiseerden een startbijeenkomst voor alle betrokkenen: de behandeljuristen, senioren en afdelingshoofden. Hierin werd aandacht besteed aan de twee componenten die centraal staan bij de verandering: inhoud en gedrag. Bij inhoud gaat het om de omslag naar gezamenlijke verantwoordelijkheid: wat betekent dit nu daadwerkelijk voor ieders werk? Bij gedrag gaat het om een passende sturingswijze: hoe gaan we de doelen behalen? Wat doen we bij piekmomenten? Hoe gaan we om met onderlinge verschillen?

    Vervolgens zijn intervisiebijeenkomsten ingericht voor zowel de behandeljuristen als de senioren. Deze groepen komen iedere zes weken samen om van elkaar te leren. Daarnaast ontstond op deze manier een ‘lerende cultuur’ waarin het gebruikelijk wordt om elkaar te consulteren. Dit bevorderde de zelfstandigheid binnen de groep.

    Door middel van deze aanpak is meer bewustwording ontstaan over de nieuwe werkwijze en wat dit voor ieder afzonderlijk betekent. Daarnaast zijn er duidelijke afspraken gemaakt over de manier van werken en hebben medewerkers geleerd om ervaringen met elkaar te delen en hiervan te leren. Kortom, er is een echte leercultuur ontstaan.

    Begeleiding formateur

    April 2018 - mei 2018

    De gemeenteraadsverkiezingen van 2018 hebben er in de gemeente Velsen toe geleid dat één partij als grootste uit de bus is gekomen. Na een proces van informatie onder begeleiding van de betreffende fractievoorzitter, vangt een proces van formatie aan, geleid door de formateur.
    Een van onze coaches heeft de formateur van de gemeente Velsen gecoacht op communicatieve aspecten in groepsdynamische (formatie)processen (‘het goede gesprek’).

    Begeleiding raadswerkgroep bestuurlijke vernieuwing

    September 2018 - februari 2019

    Bij het aantreden van de nieuwe gemeenteraad is een raadswerkgroep bestuurlijke vernieuwing ingesteld. De aanleiding hiervoor is een rapport van de Rekenkamer Rijswijk over de aanpak van burgerparticipatie in de gemeente. De algehele constatering van de rekenkamer is dat burgerparticipatie in Rijswijk meer gestructureerd en vanuit een gezamenlijke visie van raad, college en ambtelijke organisatie vorm moet krijgen. Wij begeleiden de raadswerkgroep om in samenspraak met de raad en de ambtelijke organisatie tot een initiatief te komen ten behoeve van bestuurlijke vernieuwing. Daarbij is gekozen om bestuurlijke vernieuwing breder op te vatten en ook de wijze waarop politiek-bestuurlijke besluitvorming tot stand komt mee te nemen in de initiatieven die worden opgezet.

    Coaching college

    Januari 2014 - december 2017

    Coaching van het college van de gemeente Nijkerk, in het bijzonder de wethouder die organisatieontwikkeling in portefeuille heeft. Het betrof het gezamenlijk bezien welke omslag noodzakelijk is in de besturingsstijl ten behoeve van democratische vernieuwing en een meer flexibele organisatie-inrichting, hoe die vorm te geven en wat dit betekent voor de besturingsstijl van het college.

    Begeleiding Concern RegieGroep

    Mei 2019

    Tijdens een tweedaagse training begeleidden wij de Concern RegieGroep van Gemeente Hilversum o.a. in het elkaar beter leren kennen, het onderzoeken van ieders motivatie, de samenwerking met de bestuurder en het herijken van de interne werkwijze.

    Begeleiding heidag afdelingshoofden en senioren

    September 2019

    Wij begeleidden de afdelingshoofden en senioren van Schadefonds Geweldsmisdrijven tijdens een heidag. Aan de hand van de theorie over het Belangenwiel hebben we het spanningsveld van de verschillende belangen (klant, inhoud, organisatie, opdrachtgever, maatschappij) besproken in relatie tot de werkzaamheden bij het Schadefonds.
    Ook hebben we onderzocht wat voor invloed dit heeft op de verwachtingen, bedoelingen en afspraken t.a.v. ieders rol en taak en concretiseerden we gewenste resultaten en de manier om de resultaten te monitoren.

    Coaching medewerker

    December 2020 - februari 2021

    Een van de coaches van Haagse Beek heeft een medewerker van de Autoriteit Persoonsgegevens gecoacht in haar ontwikkeling. Er is 'coaching on the job' toegepast; coaching op het niveau van houding en gedrag gecombineerd met vaardigheden die van belang zijn bij de uitvoering van het dagelijkse werk. Gezamenlijk werden gewenste eindresultaten vastgesteld en er is gewerkt met verschillende leerstijlen en coaching modellen.

    Tijdens het traject is de medewerker met opdrachten aan de slag gegaan in haar eigen werkomgeving. In reflectiemomenten is de zichtbare groei van persoon en professional aan de orde gekomen. De medewerker uitte zich enthousiast over het traject en de begeleiding. Zij ervaart haar wijze van communiceren als constructiever en meer gericht op gemeenschappelijke doelen in het team.

    Begeleiding teamontwikkeling

    Januari 2022 - Heden

    Wij dragen zorg voor de ontwikkeling van de teams Toezicht Markten, Begraafplaatsen en Beheer Buitenruimte. Waar het ene team werkt aan de transitie naar gastheerschap, zit het andere team in een cultuurverandering of werkt aan teambuilding en zoekt duidelijkheid in de omgang met elkaar. Daarnaast werken de teams aan de gezamenlijke missie en visie en een constructieve manier om de teamresultaten te behalen.

    Wij ondersteunen de teams met onze inzichten in groepsdynamica, teaminrichting en het onderling komen tot effectieve samenwerking. De gemeente heeft gekozen voor Haagse Beek vanwege onze ervaring met de begeleiding van teams en participatieve aanpak met ruimte voor persoonlijke ontwikkeling van medewerkers.

    Ondersteuning ketensamenwerking

    December 2021 - juni 2022

    In het Zorg- en Veiligheidshuis Rotterdam-Rijnmond (ZVHRR) werken gemeenten en verschillende zorg- en justitiepartners in de regio samen in de aanpak van dossiers waarbij sprake is van complexe en domeinoverstijgende problematiek. De netwerkorganisatie van zo’n 25 samenwerkingspartners wordt ondersteund door een bureau. De afgelopen jaren is veel gepionierd en zijn nieuwe manieren van werken opgezet. De organisatie is nu in een fase gekomen waarbij het nodig is dat werkwijzen en afspraken geborgd worden en ingebed in de organisatie. Deze wens wordt gedeeld door de samenwerkingspartners in het netwerk.

    Het ZVHRR wordt door ons ondersteund bij het opstellen van een leer- en ontwikkelplan voor medewerkers en ketenpartners. Ook ondersteunen wij de werkgroep kwaliteitsverbetering die is ingericht met ketenpartners om afspraken te maken over processen en werkwijzen.

    Versterken strategische adviesfunctie

    Oktober 2021 - Heden

    Wij versterkten de adviesfunctie bij de gemeente Molenlanden door het ontwikkelen van een leertraject voor strategisch adviseurs.

    Bij de start van het traject benoemden de adviseurs een complex strategisch vraagstuk waarbij een integrale aanpak nodig was. Na 5 maanden leverden zij een advies op voor het college met daarin hun voorstel voor de aanpak van het vraagstuk.

    In dit traject kwamen verschillende aspecten van het strategisch adviseren aan bod, zoals je als adviseur bewegen in het krachtenveld, ketenpartners benaderen, reflecteren op je positie, omgaan met politiek-bestuurlijke gevoeligheid, draagvlak creëren, afstemmen met opdrachtgever(s) en scenariodenken. We zijn ingegaan op het schakelen tussen de rollen van strategisch adviseur en projectleider en het strategisch adviseurschap in de context van zelforganisatie. Deze methodieken vormen samen een gereedschapskist, waaruit de adviseurs de tools kunnen halen die ze nodig hebben.

    In het voorjaar van 2023 gaan we van start met een nieuwe groep adviseurs.

    Verbeteren samenwerking in complexe publiek-private context

    Mei 2021 - augustus 2021

    Wij begeleiden de partijen in een complexe publiek-private samenwerking. Inzicht in rollen en de onderlinge verhoudingen staat hierbij centraal. Ook de samenstelling en doel van overleggroepen en de wijze van besluitvorming komt aan bod.

    Lees hier de uitgebreide beschrijving van dit project.

    Deskundigheidsbevordering zorgprofessionals

    Januari 2021 - april 2021

    Voor het NIFP verzorgden wij de deskundigheidsbevordering van zorgprofessionals en droegen wij bij aan de registratie van psychiatrische zorg aan gedetineerden.

    Training projectmatig werken

    Maart 2021

    Voor de gemeente Molenlanden verzorgen we trainingen op het gebied van persoonlijk leiderschap en zelforganisatie. In maart 2021 ontwikkelden we een online maatwerktraining voor projectleiders uit de hele organisatie (het ruimtelijk én sociaal domein). In de praktijksimulatie 'De Terp' oefenden projectleiders met het omgaan met veranderende omstandigheden, klagende inwoners en een bezorgde opdrachtgever. Ze ervoeren heel praktisch dat hoe je het gesprek aangaat bepalend is voor het behalen van het gewenste resultaat.

    Reacties van deelnemers:
    'Leuk om samen aan de slag te gaan!'
    'Fijn dat er tijd is om met elkaar ervaringen te delen - dat maakt het praktisch'

    De deelnemers beoordeelden deze training gemiddeld met het rapportcijfer 8,4.

    Begeleiding publiek-private samenwerking

    November 2018 - november 2020

    Hoe verbeter je de samenwerking tussen twee groepen met tegengestelde belangen? Een Beheerorganisatie heeft als opdracht om namens de overheid toezicht te houden op de naleving van een PPS-contract. De marktpartij doet het operationele beheer en voegt nieuwe functionaliteit toe. In het contract zit veel geld en de rechtmatigheidsrisico’s zijn talloos. De tegengestelde belangen leiden op de werkvloer regelmatig tot wantrouwen en conflict. De escalaties stapelen zich op. Wij begeleidden de organisatie bij het ontwarren van deze kluwen. Door goed gefundeerd onderzoek naar de knelpunten in de samenwerking. Onderliggend aan de sentimenten bleken diverse inconsistenties in de opzet van de samenwerking debet aan de conflictueuze sfeer. Eenmaal concreet gemaakt kon de organisatie aan de slag met het aanpakken van die inconsistenties.

    Herzien gesprekkencyclus

    November 2019 - december 2019

    Zadkine is een regionaal opleidingscentrum voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie in Rotterdam. De school heeft in totaal zo'n 1.800 medewerkers in dienst. Wij ondersteunen de afdeling HR bij verschillende vraagstukken. Onderdeel van onze ondersteuning is het herzien van de gesprekkencyclus.

    Op basis van het medewerkertevredenheidsonderzoek en gesprekken met betrokkenen is het beleid voor de gesprekkencyclus tegen het licht gehouden en vernieuwd. De gesprekken die leidinggevenden en medewerkers met elkaar hebben, hebben de naam 'Zadkine en ik-dialogen' gekregen. Dit kunnen allerlei soorten gesprekken zijn, over prestaties, professionele ontwikkeling, vitaliteit, bijzondere zaken, maar ook gesprekken 'tussendoor'. Het nieuwe beleid laat nadrukkelijk ruimte voor eigen invulling van leidinggevenden en medewerkers. Zij weten immers zelf het beste waar zij behoefte aan hebben en welke gespreksvorm het beste werkt. Het doel van de handleiding is om leidinggevenden en medewerkers handvatten te geven om regelmatig in gesprek te gaan over zaken die voor hen belangrijk zijn.

    Begeleiding managementteam

    April 2019 - oktober 2019

    Na een aantal structuurwijzigingen in de organisatie wilde het nieuwe management van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens een goede start maken. Hiertoe verzorgden wij in 2019 drie sessies.

    In april begeleidden we voor het MT een sessie over onderlinge samenwerking. We keken naar ieders talenten en ontwikkelpunten, waarbij we o.a. de teamrollen van Belbin hebben gebruikt. De managers en directeuren wisselden hun onderlinge verwachtingen uit, op basis waarvan we hebben besproken wat er nodig is om de samenwerking verder te verbeteren.

    In september organiseerden wij een werksessie voor het MT om de doelen en werkzaamheden van de RvIG voor 2020 in kaart te brengen. We brachten een prioritering aan in de doelen en taken, en maakten met de MT-leden een eerste inventarisatie over wat dit per directie/stafafdeling betekent.

    In oktober vond een heisessie met het DT plaats, waarbij we samen hebben gekeken naar de externe ontwikkelingen die zullen plaatsvinden in de termijn tot 2025. De belangrijkste ontwikkelingen hebben we uitgewerkt als input voor het jaarplan 2020. We hebben met elkaar besproken wat de belangrijkste overkoepelende aandachtspunten zijn voor de RvIG, en gingen het gesprek aan over het innemen van een goede informatiepositie om te reageren op de onzekerheid die met die ontwikkelingen gepaard gaat.

    Dagvoorzitterschap bijeenkomst rechercheurs

    Juni 2019

    Als facilitator heeft Ilse de Bruijn een groep rechercheurs begeleid bij het onderling uitwisselen van kennis en praktijkervaringen als basis voor een landelijke aanpak op een inhoudelijk thema.

    Ontwikkeling en begeleiding modules zelforganiserende teams

    Maart 2019 - Heden

    De gemeente Molenlanden (280 medewerkers) werkt met zelforganiserende teams. Voor deze teams hebben wij drie trainingen ontwikkeld:

    • Persoonlijke effectiviteit

    Bij de invoering van zelforganisatie kunnen medewerkers zich overvraagd voelen. Men moet zich de nieuwe manier van werken eigen maken en wennen aan nieuwe rollen, terwijl het gewone werk doorgaat. In deze training gaan we met medewerkers in op wat hen energie geeft en energie kost en hoe ze hun eigen effectiviteit kunnnen vergroten. We hebben extra aandacht voor het eigen maken en toepassen van gewenst gedrag.

    • Aansprekend aanspreken

    Het is van belang dat medewerkers elkaar durven aanspreken op elkaars prestaties. In deze training gaan we in op hoe je op een goede manier feedback geeft en ontvangt. Met behulp van hun TMA-profiel (Talenten Motivatie Analyse) reflecteren de deelnemers op de feedback die ze van anderen krijgen en leren ze elkaars talenten beter kennen.

    • Resultaatgericht werken

    Zelforganisatie vraagt van medewerkers dat ze resultaatgericht werken. Zij moeten de resultaten van hun eigen team formuleren en deze met interne en externe opdrachtgevers vormgeven. In deze training behandelen we adviesvaardigheden, zelfmanagement, grenzen stellen, structuur aanbrengen in het werk, goed opdrachtnemerschap en verwachtingsmanagement.

    De deelnemers geven de trainingen gemiddeld een 8,2

    Begeleiding management en OR bij zelforganisatie

    Januari 2019 - mei 2019

    Vanuit de kernwaarden lef, verbinding, vertrouwen en nieuwsgierigheid wil de gemeente Waterland gaan werken met zelforganiserende teams. Onder onze leiding heeft het management van de gemeente zich bezind op de organisatieontwikkeling. Tijdens verschillende bijeenkomsten zijn we ingegaan op vragen als:

    • Welke sturing is nodig?
    • Wat betekent de uitgezette koers voor het leiderschap binnen de organisatie?
    • Welk organisatiebreed kader voor zelforganisatie krijgen de teams mee en waar mag er van dit kader worden afgeweken?
    • Hoe prioriteren we activiteiten rond de teams?
    • Wat heeft het strategisch team (domeinmanagers en gemeentesecretaris) nodig om de ontwikkeling van de organisatie te ondersteunen?

    Aanvullend hebben we de OR begeleid met betrekking tot hun rol in de ontwikkeling van de organisatie.

    Hogerop door schaalverdieping

    Augustus 2016 - december 2016

    De gemeente Heusden wil vorm geven aan de veranderende relatie met de samenleving. Doordat inwoners, ondernemers, organisaties en overheid actief met elkaar optrekken, ontstaan oplossingen die meer rendement opleveren tegen veelal lagere kosten. Heusden noemt dit schaalverdieping. Haar ambities heeft de gemeente beschreven in het visiedocument 'Hogerop door schaalverdieping, verkenning tot vergroting samenredzaamheid'. Dit vraagt een andere rol en taak van de gemeente: van regisseren naar faciliteren en van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie. Heusden vroeg ons om dit proces naar schaalverdieping te begeleiden.

    Onderdeel van het traject was een 'open tafel' waar raadsleden, college, ambtenaren en mensen uit de samenleving met elkaar in gesprek gaan over het proces van schaalverdieping. Onder begeleiding van Haagse Beek zijn drie thema's uitgekozen om gezamenlijk vorm te geven: Buurt Bestuurt Hedikhuizen, het cultuurbeleid en de duurzaamheidsagenda.

    Het traject heeft de gemeente Heusden meer inzicht gegeven in passende werkwijzen om aan de slag te gaan met overheids- en burgerparticipatie.

    Begeleiding wijzigen vergaderstructuur

    Oktober 2014 - november 2015

    De agenda van de gemeenteraad van Lansingerland was in bepaalde perioden overvol, terwijl er op andere momenten onvoldoende onderwerpen waren om de agenda te vullen. Door het jaar heen ontstond een onevenwichtigheid in de werkdruk voor de raad. De gemeenteraad heeft ons daarom gevraagd om hen te helpen bij het efficiënter en effectiever inrichten van de vergaderstructuur zodat er een effectievere besluitvorming ontstaat. Het aangepaste vergadermodel moest ook meer ruimte bieden aan de participatie van burgers.

    We hebben hiervoor een werkgroep opgesteld bestaande uit raadslieden uit alle fracties. Deze werkgroep onderzocht de gewenste overlegstructuur. Vervolgens vond een simulatie plaats, waarna gevonden verbeterpunten doorgevoerd werden in het plan van aanpak. Op basis hiervan kon onder onze leiding de uiteindelijke implementatie plaatsvinden.

    Lees meer:

    Begeleiding zelforganiserend team

    Juli 2018 - november 2018

    De gemeente Dordrecht is per 1 januari 2018 gereorganiseerd met als doel eigenaarschap van werk en processen dichter bij de medewerkers te brengen. Met deze reorganisatie is het kernteam Organisatie & Bedrijfsvoering ontstaan. Het team heeft ervoor gekozen om het werk volgens de uitgangspunten van zelforganisatie in te richten. Hierbij is er op afstand een clusterhoofd aanwezig voor het p-mandaat, maar deze houdt zich niet direct bezig met de aansturing van het team. Nog niet alle rollen die eerst door de leidinggevende op werden genomen zijn binnen het team belegd. Daarnaast wenst het team zich verder te ontwikkelen als zelforganiserend team.

    In enkele sessies hebben we met het team stilgestaan bij de gemeenschappelijkheid van het team en de binding die het team met elkaar heeft. Ook is gekeken naar de rolinvulling van de 'p-manager' en de verdeling van leidinggevende rollen. Het team heeft elkaar beter leren kennen, om zo elkaars kracht beter te kunnen benutten.

    Risicoanalyse-sessies en praktijksimulatie verkiezingen

    Oktober 2017 - januari 2018

    Voor de Unit Verkiezingen (Afdeling Burgerzaken, Sector Klantcontactcentrum, Dienst Publiekszaken) van de gemeente Den Haag heeft Haagse Beek twee risicoanalyse-sessies en een 'tabletop' verzorgd. Dit in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen en het referendum over de Wet op Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Tijdens de sessies zijn de risico's geïnventariseerd volgens het risicoanalyse-model. Om het handelingsvermogen met betrekking tot het omgaan met deze risico's te testen en verder te ontwikkelen, heeft Haagse Beek een tabletop begeleid. Tijdens deze dag is door middel van een aantal praktijksimulaties geoefend in het vaardig met elkaar samenwerken en communiceren en het uittesten van structuren.

    Begeleiding managementdag over programmagericht werken

    Januari 2019 - mei 2019

    Haagse Beek heeft enkele managementdagen begeleid voor de gemeente Waterland in het kader van de ontwikkeling die de organisatie doormaakt naar meer programmagericht werken. Het managementteam is begeleid in het maken van keuzes over de organisatiestructuur, de wijze van organisatiebreed overzicht houden en wat de volgende stappen zijn op weg naar zelforganisatie in een setting van (mogelijke) bestuurlijke samenwerking met naburige gemeenten. In een vervolgbijeenkomst is aandacht besteed aan het bepalen van de randvoorwaarden voor de samenstelling van teams en het prioriteren van activiteiten. Ook de eigen behoeften als domeinmanagers en strategisch team in deze doorontwikkeling kwamen aan bod.

    Begeleiding publiek-private samenwerking

    November 2018 - november 2020

    De Poort van Schiphol vormt een publiek-private samenwerking voor het beheer van het Justitieel Complex Schiphol. Hierbinnen is een goede afstemming van belang tussen de gebruikers en de private partij die het facility management verzorgt. In dit kader begeleidt Haagse Beek periodiek bijeenkomsten op directieniveau om de onderlinge samenwerking te bespreken. Tevens begeleiden wij de onderliggende teams.

    Assessments t.b.v. selectie kandidaten

    Juni 2016 - oktober 2018

    In het kader van de verkiezingen voor de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en het Europees Parlement heeft Haagse Beek ondersteuning geboden bij de selectieprocedure voor de kandidatenlijst. Haagse Beek heeft assessments voorbereid en afgenomen om het persoonlijkheidsprofiel en een aantal cruciale competenties in beeld te brengen. Onderdeel van de assessments was een praktijksimulatie met een inhoudelijke casus, die door Haagse Beek is opgesteld.

    Teamontwikkeling managementteam

    April 2017

    Voor het managementteam van de directie CBJ heeft Haagse Beek tijdens een heidag een gesprek over teamontwikkeling begeleid. Met het MT is stilgestaan bij het eigen functioneren en de onderlinge samenwerking: hoe gaan we met elkaar om, hoe vullen we elkaar aan en hoe halen we het beste in elkaar naar boven? Daarbij was in het bijzonder aandacht voor de kernkwaliteiten van de MT-leden.

    Assessments t.b.v. plaatsing en ontwikkeling leidinggevenden

    Juli 2018 - januari 2020

    Voor het werven van de juiste personen op de juiste plek én de doorontwikkeling van medewerkers op leidinggevende posities binnen de Koninklijke Bibliotheek neemt Haagse Beek diverse geschiktheids- en ontwikkelassessments af.

    Begeleiding organisatieontwikkelingstraject

    November 2018 - september 2020

    Hoe breng je structuur aan in een samenwerking die in essentie creatief is? Het Rotterdams Wijktheater wilde meer impact op de samenleving. Samenhang tussen de producties was daarvoor belangrijk, maar lastig te realiseren. Want het creatieve proces van medewerkers laat zich niet sturen. We hebben de organisatie begeleid bij een verandertraject naar een nieuwe opzet van de samenwerking. De eerste stap was om openheid te krijgen over ieders ambities en voorkeuren. Dat leidde tot bewustwording dat verandering onvermijdelijk was. Vervolgens hebben we een nieuwe samenwerkingsvorm ontworpen en de formele besluitvorming begeleid, in nauwe afstemming met de Raad van Toezicht. Ten slotte begeleidden we de directie bij het implementeren van de nieuwe werkwijze.

    Trainingstraject t.b.v. professionalisering medewerkers

    December 2006 - september 2008

    In dit zelfstandig medisch behandelcentrum heeft Haagse Beek bijgedragen aan de professionalisering van medewerkers door middel van een trainingstraject. Daarbij was in het bijzonder aandacht voor klantgericht werken.

    Bijeenkomst samenwerking professionals

    Juni 2010 - juli 2010

    Voor huisartsen en specialisten van het Sint Antonius Ziekenhuis heeft Haagse Beek een ludieke bijeenkomst begeleid. Met de circa 100 deelnemers hebben we gesproken over de samenwerking tussen deze professionals en hoe die verbeterd zou kunnen worden.

    Reactie van een specialist:
    "De manier waarop de bijeenkomst is vormgegeven maakt dat ik eerder verleid wordt om deel te nemen aan discussie. En dat heeft voor mij en voor andere aanwezigen echt wat opgeleverd. Ik denk dat we een goede doorstart maken in de samenwerking tussen huisartsen en specialisten."

    Procesbegeleiding samenwerking kernpartners

    Oktober 2012 - november 2012

    In de rol van procesbegeleider ondersteunde Haagse Beek een de samenwerking tussen de kernpartners van het CJG Bergen. Na een evaluatie van de behaalde resultaten zijn de prioriteiten voor de komende periode vastgesteld.

    De opdrachtgever evalueerde:
    "Na een grondige analyse over wensen, doelen en verwachtingen heeft de adviseur van Haagse Beek ons team begeleid bij de doorontwikkeling van het CJG. Deze adviseur deed dat op een frisse, enthousiaste en prikkelende manier, waardoor de training actief en to-the-point was. Hij zorgde voor een sfeer waarin de deelnemers zich betrokken voelden en zeggenschap namen. De betreffende adviseur deed wat hij beloofde en stimuleerde de deelnemers ook om dit te doen. De onderlinge samenwerking binnen het CJG is hierdoor versterkt én de medewerkers hebben met elkaar kunnen bepalen waar zij de focus op willen leggen. Ik heb het traject als zeer waardevol ervaren, ter versteviging van de onderlinge samenwerking, maar zeker ook omdat ik er op vertrouw dat de afspraken doorwerken op de ouders en kinderen binnen onze gemeente. En, dat is waar het uiteindelijk om gaat! Ik gun meerdere CJG’s zo’n ervaring!” - Klasina Nieuwmeijer, coördinator CJG Bergen-NH

    Procesbegeleiding bijeenkomst over samenwerking

    December 2012 - januari 2013

    Haagse Beek trad op als procesbegeleider bij de voorbereiding en uitvoering van een bijeenkomst over de samenwerking tussen de kernpartners van het CJG Castricum en zorgstructuren voor het onderwijs (primair en voortgezet). Tijdens de bijeenkomst was ook de wethouder Jeugd aanwezig. Gezamenlijk hebben de deelnemers een referentiekader bepaald voor de zorg voor jeugd en gezin en zijn de benodigde activiteiten in het kader van transitie jeugdzorg afgestemd.

    Advisering over samenwerking raad, college en ambtelijke organisatie

    September 2020 - januari 2021

    Na een bestuurlijke reset is een focusakkoord tot stand gekomen als basis voor een nieuw college. De gemeente Bergen op Zoom heeft gekozen voor een vergaande bestuurlijke vernieuwing door het opstellen van een focusakkoord met een overgrote meerderheid van het aantal fracties in de raad. Er is een college aangesteld dat geen directe partijlijnen heeft met raadsfracties. De burgemeester achtte het van belang om vast te stellen welke randvoorwaarden noodzakelijk zijn om dit akkoord uit te voeren ten aanzien van de onderlinge samenwerking tussen raad, college en ambtelijke organisatie en hoe aan die randvoorwaarden kan worden voldaan. Is het samenspel tussen gemeenteraad, college en ambtelijke organisatie geborgd? En wat betekent het vormgeven hiervan voor gemeenteraad, college en ambtelijke organisatie? Wat zijn de randvoorwaarden van de beoogde bestuurlijke vernieuwing? Nu de contouren van de samenwerking vorm krijgen is de wens van de burgemeester om deze zaken goed tegen het licht te houden, ook om voorstellen van de betrokkenen in de samenwerking goed te kunnen beoordelen.

    ‘Raad, college en ambtelijke organisatie hebben elkaar met dit advies gevonden in de onderlinge samenwerking.’

    - Burgemeester Petter

    In de uitvoering van deze opdracht zijn gesprekken gevoerd met de fractievoorzitters van twaalf raadsfracties, is met ieder collegelid een gesprek gevoerd en zijn gesprekken gevoerd met de belangrijkste betrokkenen in de ambtelijke leiding, de externe procesbegeleider van de bestuurlijke reset en de direct betrokkenen. Ook is een gesprek gevoerd met een vertegenwoordiging van de ondernemingsraad en zijn diverse gesprekken gevoerd met de burgemeester en bijeenkomsten bijgewoond van raad, college en de ambtelijke organisatie.

    Uit de analyse bleek dat gemeenteraad, college en ambtelijke organisatie nog onvoldoende in hun nieuwe rol zaten. De intenties in de samenwerking waren goed, maar de afstemming tussen deze gremia kon scherper en vanuit een zuiverder rolverdeling. In de gemeenteraad is het risico dat een negatieve spiraal ontstaat waarin de vraag centraal staat ‘wie’ iets verkeerd heeft gedaan en naar elkaar wordt gewezen, wat weer een reactie oproept etc. Dit terwijl juist nu een gezamenlijk, gedragen proces noodzakelijk is.

    Het focusakkoord is geen coalitieakkoord dat langs partijmeerderheden tot uitvoering komt. Het advies is daarom om te besturen op een uitnodigende manier met betrokkenheid van alle raadsfracties en betrokkenheid van inwoners bij het proces van bezuinigen. Blijf daarin scherp op elkaars rollen en ga als raad, college en ambtelijke organisatie niet op elkaars stoel zitten.

    Deze werkwijze vraagt een goede governance. De afstemmingsstructuur is onvoldoende scherp op rolverdeling. Door een aantal aanpassingen komt die scherpte er wel en ontstaat onder meer de mogelijkheid om te werken vanuit een bredere betrokkenheid van raadsleden en van medewerkers uit de organisatie. De overkoepelende randvoorwaarde is dat verbinding tussen de gremia wordt vormgegeven. Daarbij is van belang om stil te staan bij omgangsregels, die te expliciteren en elkaar daarop aan te spreken. De burgemeester stimuleert dit proces en ziet hierop toe.

    Openheid richting samenleving over het proces van vernieuwing, het creëren van voldoende capaciteit vanuit het college voor het proces van vernieuwing en professionalisering zien als doorlopend proces waarin ook geïnvesteerd wordt voor de langere termijn, zijn zaken die de bestuurlijke vernieuwing zullen ondersteunen.

    De volledige rapportage met uitkomsten is hier terug te vinden.

    De rapportage is onder meer in een sessie met raadsleden besproken om het concrete vervolg met elkaar vorm te geven. Daarna volgden diverse terugkommomenten ter bespreking van de voortgang met burgemeester, ambtelijke leiding en collegeleden.

    Managementadviseur

    Oktober 2022 - Heden

    Als managementadviseur levert onze adviseur een bijdrage aan het programma Leiderschap & Cultuur van de Belastingdienst. Daarnaast begeleidt ze dialoogsessies met professionals over de menselijke maat, adviseert ze afdelingshoofden en begeleidt ze managementteams bij hun ontwikkelvraag. Verder ontwikkelt zij een leermodule over het thema Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie voor O&P adviseurs.

    Workshop tijd- en plaatsonafhankelijk werken

    Maart 2012 - december 2012

    Haagse Beek heeft een dagdeel begeleid omtrent tijd- en plaatsonafhankelijk werken voor afdelingen van de Directie Bestuur, Democratie en Financiën, en Directie Arbeidszaken Publieke Sector. Op basis van foto's hebben de deelnemers hun associaties met deze manier van werken gedeeld. Dit leidde tot een discussie over frustraties, uitdagingen en leuke bijkomstigheden. De afdeling heeft gekeken naar bestaande afspraken omtrent overleggen, werkplekken, agenda's bijhouden, printen en het gebruik van tablets en deze waar nodig aangescherpt of onder de aandacht gebracht. Met het afdelingshoofd hebben de aanwezigen gesproken over diens beschikbaarheid en bereikbaarheid als leidinggevende.

    Reactie van de opdrachtgever:
    "Huub Brinkhof heeft eerst grondig geanalyseerd wat er echt speelt in onze organisatie. Daardoor was de dag goed afgestemd op de behoeften van ons team. We zijn echt op weg geholpen."

    Coaching aan de hand van Insight Discovery-profiel

    December 2022 - Heden

    Voor de RDW voeren wij coachingsgesprekken met medewerkers aan de hand van hun Insightsprofiel.

  • Meer factsheets (11)

Voor meer informatie

Huub Brinkhof

Goede samenwerking tussen mensen en organisaties geeft energie. Maar dat is niet altijd het geval en dan krijgt weerstand de bovenhand. Externe begeleiding kan helpen om inzicht te krijgen in belemmerende factoren en de samenwerking te verbeteren. Als u op zoek bent naar een aanpak die uw team, organisatie of samenwerkingsverband verder brengt, dan denk ik graag met u mee.

Meer over Huub Brinkhof

Nieuwsbrief

Niets missen op het gebied van publieke vernieuwing? Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over een thema. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort en zonder PR-praat. Wij respecteren uw privacy.