Terug
Strategische personeelsplanning 3.0 bij constante organisatieverandering voor medezeggenschap, HR en management

Over Haagse Beek organisatieadvies

Haagse Beek organisatieadvies werkt al 15 jaar voor publieke organisaties. Betrokkenheid bij de publieke zaak is voor ons een belangrijke drijfveer. We begeleiden complexe trajecten in verschillende rollen: wij doen onderzoek naar verbetermogelijkheden, voeren het verandermanagement om doelen te realiseren, adviseren over innovatie in de publieke sector, en wij coachen en begeleiden leidinggevenden en teams met bijzondere aandacht voor participatie van medewerkers.

|
9.30-16.30 uur incl. lunch
|
Heeren van Zeist, Slotlaan 316, 3701 GX Zeist

Strategische personeelsplanning 3.0 bij constante organisatieverandering voor medezeggenschap, HR en management

Hoe pak je een complex thema als strategische personeelsplanning op binnen je organisatie op zo'n manier dat er ook daadwerkelijk iets verandert? Hoe zorg je dat het geen losstaande exercitie is, maar ingebed in de organisatie? En hoe kun je daar specifiek als HRM’er of OR-lid een bijdrage aan leveren? Deze vragen stonden centraal tijdens onze training Strategische personeelsplanning 3.0.

Onder leiding van David Breugem werden deelnemers van uiteenlopende organisaties een dag lang ondergedompeld in de wereld van strategische personeelsplanning. Aan de hand van thema’s als arbeidsproductiviteit, personeelsformatie, scenariovorming, leiderschap, rollen in strategische personeelsplanning en formatiemanagement werd inzichtelijk wat daar allemaal bij komt kijken. Lees hieronder verder voor de drie belangrijkste uitkomsten van de dag.

'Een verrassende training, waarin we op een heel andere manier leren kijken naar het onderwerp'

- reactie van een deelnemer

Uitkomsten

1. Kies voor een integrale aanpak

Strategische personeelsplanning is geen magische formule of een 10-stappenplan. Het is wél een andere manier van kijken en werken. Strategische personeelsplanning heeft de meeste kans van slagen wanneer je het integraal oppakt en zorgt voor inbedding in het managementproces en de manier waarop het leiderschap in de organisatie is ingericht.

2. Ga het gesprek aan

Het werken met cijfers en data vormt een groot onderdeel van strategische personeelsplanning. Op zichzelf zijn deze cijfers echter niet voldoende. Strategische personeelsplanning gaat over het gezamenlijk maken van keuzes en het komen tot een consensus over normen en aantallen. Het gesprek over de cijfers staat dus centraal. Neem bijvoorbeeld de arbeidsproductiviteit. Is die niet opgenomen in de interne periodieke rapportage die aan de directietafel besproken wordt, dan zal het gesprek er ook niet over gaan en kun je eigenlijk al niet meer aan strategische personeelsplanning doen. Je kunt dus nog zo’n mooi spreadsheet hebben, maar daarmee verandert er niet meteen iets. Het uiteindelijke doel van strategische personeelsplanning is niet dat alles op papier perfect klopt; wél dat je als organisatie een beter begrip krijgt van waar de organisatie naartoe gaat en wat dat betekent voor de personeelsformatie.

'Goede inhoudelijke training met nieuwe inzichten'

- reactie van een deelnemer

3. Kies je strategie en heb een lange adem

Strategische personeelsplanning is een groepsproces. Wil je strategische personeelsplanning laten slagen, dan moet je ervoor zorgen dat de juiste personen het omarmen. Identificeer de mensen in je organisatie naar wie geluisterd wordt; degenen die hun stempel drukken op de organisatie. Probeer erachter te komen wat hun speerpunten zijn en grijp deze aan om de methodiek van strategische personeelsplanning in je organisatie te introduceren. Strategische personeelsplanning rol je niet even in twee weken uit. Zoek naar een geschikte ingang en probeer daar aan te haken waar energie zit en urgentie gevoeld wordt. Geef het de tijd om in te slijten als nieuwe manier van kijken naar bepaalde vraagstukken.

Op onze pagina strategische personeelsplanning lees je meer over hoe je strategische personeelsplanning kunt inzetten om je organisatie toekomstbestendiger te maken. Wil je in de toekomst als eerste op de hoogte zijn van onze trainingen, meld je dan onderaan deze pagina aan voor onze nieuwsbrief over organisatieontwikkeling.

Beeldverslag

Nieuwsbrief

Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over één van onze thema's. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort, zonder PR-praat en met relevante informatie op het vakgebied. Wij respecteren uw privacy.