Powered by Haagse Beek

Webinars

Webinars over publieke vernieuwing. Een moment van inspiratie en reflectie. Vanaf elke locatie met elkaar in gesprek. Doe live mee of kijk een eerdere sessie terug. Het grootste aanbod van webinars in Nederland vindt u hier.

Schrijft u zich in voor de nieuwsbrief onderaan deze pagina om op de hoogte te blijven. We hopen dat u ervan zult genieten!

  • Innovating Government. Wat leert Nederland van het buitenland?

    Nathalie van Berkel, Carsten Herstel, Fatma Koșer Kaya, Mark Strolenberg
    |
    Innovating government

    Innovating Government. Zo heet het traject voor de Staat van de Uitvoering dat wij uitvoeren. Hierin hebben wij via de politiek, uitvoering, de beleidsdirectoraten, ons internationaal netwerk en diverse internationale databases succescasussen verzameld uit andere landen om van te leren. Reductie van de complexiteit in de dienstverlening, samenwerking tussen beleid, uitvoering en politiek en het verbeteren van de dienstverlening door het centraal stellen van de doelgroep, zijn daarin belangrijke criteria.

    Klik hier om het webinar terug te kijken
  • In Vlaanderen en in Portugal zijn Europese privacyregels geen belemmering om mensen zo goed mogelijk te helpen

    Katrien Mertens, Tom de Vis, Mariette Lokin
    |
    Innovating government

    In Vlaanderen worden gegevens over personen door de overheid gecombineerd om hen automatisch een toeslag te geven. Hetzelfde gebeurt in Portugal waar mensen automatisch een korting krijgen op hun energierekening als uit de beschikbare gegevens blijkt dat ze hier recht op hebben. Zowel in Vlaanderen als in Portugal worden hierdoor duizenden inwoners extra bereikt die recht hebben op toeslagen en die anders niet krijgen. Het gaat met name om groepen die moeite hebben met de aanvraagprocedure en onvoldoende bekend zijn met de systemen van de overheid. Hoe kan het dat met dezelfde Europese regels privacy in Nederland vaak een reden is om dergelijke werkwijzen niet door te voeren?

    Klik hier om het webinar terug te kijken
  • In Ierland houden de inspectie en het onderwijsveld elkaar voor lange tijd vast

    Carmel O'Doherty, Matthijs van den Berg
    |
    Innovating government

    Een inspectie die meedenkt met het uitvoeren van onderwijsbeleid en daarmee de feedback loop sluit. En een onderwijsveld waarin het normaal is dat je extra hulp krijgt als een school achterblijft en waarin langdurig en consistent naar dezelfde doelen wordt toegewerkt. Het lijkt erop dat dit het recept is voor de hoge scores van Ierland in het internationaal erkende PISA (Programme for International Student Assessment)-onderzoek.

    Klik hier om het webinar terug te kijken
  • In meer dan 50 landen helpen families zichzelf uit de armoede door middel van hun eigen 'life map'

    Martín Burt, Jan Achterbergh, Marjorie Malbons
    |
    Innovating government

    Fundación Paraguaya heeft een werkwijze ontwikkeld om armoede te bestrijden die in meer dan vijftig landen wordt toegepast, waaronder de VS en diverse Europese landen. Families doen een 'self assessment' omdat armoede niet alleen een gebrek aan geld is. Zelfvertrouwen, waardering, een veilige leefomgeving, onderwijs en gezondheid zijn factoren die worden meegenomen. Op basis van het self-assessment maken families 'their own life map' waarmee hun weg uit armoede centraal staat.

    Klik hier om het webinar terug te kijken
  • In Estland en Nieuw-Zeeland krijg je in een paar klikken wat je van de overheid nodig hebt

    Erika Piirmets, Becky Cassam, Dick Bruinsma
    |
    Innovating government

    Naar één website als je iets wilt regelen en maar één keer je gegevens hoeven delen als je iets wilt aanvragen. Omdat je een kind hebt gekregen, omdat je gaat scheiden of omdat je op zoek gaat naar een nieuwe baan nadat je bent afgestudeerd. Dat is hoe het gaat in Estland. Nieuw-Zeeland is een vergelijkbare weg ingeslagen met één website waar je alle informatie kunt vinden die van belang is voor je kinderen: van informatie over hun ontwikkeling tot wat je voor ze moet regelen, van kinderopvang tot financiële ondersteuning. Het belangrijkste criterium om het in richten? Wat de ouders aangaven dat zij nodig hebben.

    Klik hier om het webinar terug te kijken
  • Automatische toekenning van toeslagen en persoonlijk contact met ouders gaan in Vlaanderen samen op

    Leo van Loo, Kristien de Waele, Shanna de Freitas
    |
    Innovating government

    In Vlaanderen (bijna 7 miljoen inwoners) worden toeslagen voor kinderen automatisch toegekend en uitgekeerd aan gezinnen. Het aanvragen van een toeslag is daardoor niet nodig, wat ervoor zorgt dat ouders die dat moeilijk vinden of niet weten dat ze zo'n aanvraag kunnen indienen, nu ook de toeslagen ontvangen. Daarnaast is er het 'Huis voor het kind'. Of het nu gaat om kinderopvang, gezondheidszorg, opvoedingsondersteuning, vrijetijdsaanbod of andere vragen die betrekking hebben op je kinderen, in het Huis van het Kind word je direct geholpen. In totaal zijn er circa 200. Wat kunnen we hiervan in Nederland leren als het gaat om het centraal stellen van inwoners?

    Klik hier om het webinar terug te kijken
  • Aandacht voor smaakmakende innovaties

    André Bosman, Simon Sibma, Lonneke van Sleuwen, Paul Huijser, Michiel van der Veen
    |
    Vernieuwing in de Uitvoering
    |
    Smaakmakende innovaties
    |
    Innovatie

    Bij uitvoeringsorganisaties knelt het bij het verder brengen van smaakmakende innovaties. Nieuwe producten, diensten of werkwijzen die zich in het klein hebben bewezen, laten zich vaak moeilijk opschalen binnen de organisatie of over organisatiegrenzen heen. In dit webinar gaan we met direct betrokkenen in gesprek over hun smaakmakende innovaties en reflecteren we samen met deskundigen, beleidsmedewerkers en politici op wat nodig is om deze op te schalen.

    Klik hier om het webinar terug te kijken
  • De innovatie-infrastructuur

    Lene Krogh Jeppesen, Jorge Lagarto
    |
    Vernieuwing in de Uitvoering
    |
    Innovatie

    Als het gaat om innovatie binnen de overheid, is er aan nieuwe initiatieven geen gebrek. Ook in uitvoeringsorganisaties krijgt innovatie vorm. Bijvoorbeeld in een innovatieteam, een -testlab of -afdeling. Maar hoe vergroten we onze innovatiekracht door gezamenlijk een infrastructuur te vormen? We kijken naar twee succesvoorbeelden uit het buitenland, waar men innovatie vergaand centraal heeft ingevuld en onderzoeken met deskundigen uit uitvoeringsorganisaties waar in onze innovatie-infrastructuur ruimte voor verbetering ligt. Vanuit het buitenland worden uitgelicht: LabX - Centre for Innovation in the Public Sector (Portugal) en het Danish center for public innovation (Denemarken).

    Klik hier om het webinar terug te kijken

Mogelijk gemaakt door Haagse Beek

Publieke organisaties mooier en beter maken

Wilt u worden geïnformeerd over aankomende sessies? Laat uw e-mailadres achter om op de hoogte te blijven.

Wij respecteren uw privacy.