Powered by Haagse Beek
Terug
Kapitalisme contra Kapitalisme

Spreker

  • Jaap Peters

Hebt u genoten van het webinar? Veel van de sprekers zijn ZZP'er. Doneren mag, maar hoeft niet. 10% gaat naar de frontwerkers.

vrijdag 15 mei 2020  10:00 — 11:00

Kapitalisme contra Kapitalisme

Dat is de titel van het boek van Michel Albert (1930-2015) uit 1991. Na de val van de Muur twee jaar eerder had het communisme afgedaan als alternatief voor het westerse kapitalistische systeem. Maar dat betekende volgens Albert niet dat we allemaal het neoliberale model van Reagan en Thatcher hoefde te omarmen. Er was sprake van een redelijk alternatief ergens tussen de twee uiterste: Het Rijnland model.

Sinds de start van de financiële crisis in 2008, wint het model langzaam weer aan terrein. De corona-crisis heeft nog eens extra aangetoond dat er een krachtdadige overheid nodig is als het aankomt op serieuze problemen, net als met het redden van systeembanken tijdens de vorige crisis. Piketty schreef het in zijn nieuwe boek 'Kapitaal en Ideologie' (2019), Rutte (VVD) zei het op 1 april in de Kamer en de Asscher nam het op in zijn essay (april) op de PvdA-website. We lopen er samen een uurtje doorheen: Wat is 'het model' eigenlijk en behoeft het een update? En .... wordt Het Rijnland Model nu eindelijk weer een onderdeel van ons nieuwe normaal?

De donaties voor Jaap Peters gaan naar het KNGF.

Spreker

  • Jaap Peters

Hebt u genoten van het webinar? Veel van de sprekers zijn ZZP'er. Doneren mag, maar hoeft niet. 10% gaat naar de frontwerkers.

Over de spreker

Jaap Peters is organisatieadviseur, auteur van een aantal bestsellers (o.a. Intensieve Menshouderij), bedrijfskundige, maar is soms ook activist (‘we beginnen gewoon, het nieuwe praten is doen’). Als je het juiste wil doen, moet je soms over de grens gaan. Hij richtte o.a. samen met Harold Janssen DeLimes (de grens) op en startte in 2007 het kwartaalmagazine Slow Management.