Powered by Haagse Beek
Doelmatigheid bij de overheid: wat gaat er fout en hoe kan het beter?

Sprekers

  • Jos Blank
  • Roel Bekker
donderdag 2 juli 2020  13:00 — 14:00

Doelmatigheid bij de overheid: wat gaat er fout en hoe kan het beter?

Hervormingen om de doelmatigheid te verbeteren hebben grote gevolgen voor organisaties, maar leiden zelden tot verbetering van de productiviteit. De minister kan beter zijn hand op de knip houden, zo adviseert Jos Blank (TU Delft, IPSE Studies). Blank onderzoekt doelmatigheid vooral op het niveau van overheidssectoren. Op het niveau van specifieke beleidsdossiers analyseerde Roel Bekker (oud-topambtenaar en -hoogleraar) fouten, blunders en mislukkingen bij de overheid. Van grote beleidsfouten tot concrete kostenoverschrijdingen. Die beschrijft hij in zijn boek ‘Dat had niet zo gemoeten’. Wat kunnen we hiervan leren om het in het vervolg beter te doen?

Min BZK + Internetspiegel logo kln_2.png

Over de serie WERKwebinars
Dit webinar is onderdeel van een serie WERKwebinars, georganiseerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en InternetSpiegel (ICTU) in samenwerking met Haagse Beek. De serie is relevant voor beleidsmakers en leidinggevenden in de publieke sector. Blank en Bekker zouden een bijdrage leveren op het WERKcongres in maart 2020, dat vanwege de coronamaatregelen werd geannuleerd. Tijdens het WERKcongres, een initiatief van het ministerie van BZK, zouden experts de belangrijkste resultaten van het WERKonderzoek presenteren. Het WERKonderzoek is een grootschalig periodiek onderzoek over werken in en aan overheidsorganisaties. Thema’s zijn: inzetbaarheid, werkklimaat, organisatiecultuur, productiviteit, leiderschap, integriteit en inclusiviteit.

Sprekers

  • Jos Blank
  • Roel Bekker

Over de sprekers

Over Roel Bekker
Roel Bekker was ruim 9 jaar secretaris-generaal van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en leidde daarna drie jaar het programma Vernieuwing rijksdienst. Van 2007 tot 2014 was hij hoogleraar in Leiden.

Over Jos Blank
Jos Blank is voormalig hoogleraar en voorzitter van IPSE Studies. Hij is een erkende autoriteit op het gebied van productiviteitsmeting in de publieke sector. Hij publiceerde nationaal en internationaal meer dan 150 artikelen, boeken en rapporten over tal van thema’s en sectoren.

Stel een vraag

Mijn naam
Mijn vraag

Mogelijk gemaakt door Haagse Beek

Publieke organisaties mooier en beter maken

Wilt u worden geïnformeerd over aankomende sessies? Laat uw e-mailadres achter om ieder weekend het programma van de aankomende week te ontvangen.

Wij respecteren uw privacy.