Terug
Elyse Rentier

Elyse Rentier

Organisatieadviseur; bestuurskundige

Bij Haagse Beek krijg ik de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan thema’s die er echt toe doen. Daarbij spreken onze visie en aanpak mij aan: samen met bestuurders en medewerkers in organisaties werken aan duurzame verandering, zonder de vaak complexe realiteit uit het oog te verliezen.

Ik houd mij bezig met organisatievraagstukken, participatie van medewerkers en draag bij aan verschillende vormen van onderzoek naar de inrichting van organisaties. Ook help ik bij het invoeren van nieuwe concepten in organisaties zoals zelforganisatie. Ik begeleid teams, management en ondernemingsraden in hun samenwerking. Als gecertificeerd trainer werk ik onder andere met Insights Discovery.

Blogs van Elyse Rentier

Projecten van Elyse Rentier

organisatie
opdrachtgever

Periodieke begeleiding van de ondernemingsraad

Juni 2016 - september 2019

Voor de OR-leden van de financiële commissie heeft Haagse Beek een tweedaagse verdiepingstraining verzorgd. Verschillende elementen uit de Planning & Control-cyclus kwamen aan bod. In een tweedaagse training voor de gehele OR is vervolgens aandacht besteed aan hoe de OR zich proactief kan opstellen bij komende organisatieveranderingen.

In een vervolgtraining met een deels vernieuwde OR hebben we onder meer besproken wat de OR in de afgelopen tijd succesvol heeft gemaakt en wat nodig is voor het komende jaar. We hebben het inhoud-proces-procedure model behandeld en middels een rollenspel geoefend met wat dit betekent voor het gesprek met de bestuurder. De training leverde de OR een concreet plan op voor de uitwerking van inhoudelijke speerpunten en handvatten voor het contact met de bestuurder.

De OR-leden beoordeelden de training met een gemiddeld rapportcijfer van 8,7.

Advies zelfsturing

Januari 2019 - juli 2019

De gemeente Woerden wil een organisatie zijn waar de waarden eigenaarschap, avontuur en samenspel centraal staan en wil daarvoor verantwoordelijkheden lager in de organisatie neerleggen. Op een aantal plekken wordt al zelfsturend gewerkt. De directie heeft daarom gevraagd om een onderzoek naar de mogelijkheden van zelfsturing voor de gemeente Woerden: past zelfsturing bij ons en zo ja, wat is dan de 'Woerdense definitie'?

Als onderdeel van de projectgroep die dit onderzoek leidde, boden wij advisering en projectondersteuning. Naast de projectgroep werden drie groepen gevormd met enthousiaste én kritische medewerkers, managers en een directielid. Gedurende het onderzoek dachten zij in verschillende sessies mee over hoe zelfsturing binnen Woerden vorm zou kunnen krijgen. We hadden daarbij in het bijzonder aandacht voor wat zelfsturing vraagt van de teams bedrijfsvoering.

Het onderzoek leverde een advies aan de directie op waarin een vorm voor zelfsturing binnen Woerden is uitgewerkt. De risico's van zelfsturing en beheersmaatregelen daarvoor kregen in dat advies ook een plek. Op basis van dit advies zal de directie het besluit nemen over de toekomst van zelfsturing binnen de gemeente Woerden.

Jaarlijkse training van de ondernemingsraad

November 2016 - september 2019

De CIHN is een vereniging van regionaal gevestigde huisartsen. Binnen de coöperatie wordt samengewerkt voor het leveren van chronische zorg, ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg. De ondernemingsraad van het CIHN heeft onder andere te maken met organisatieveranderingen en bijbehorende adviesaanvragen. Tijdens de jaarlijkse trainingsdagen reflecteert Haagse Beek met de OR op inhoud, proces en relatie, door middel van de communicatiedriehoek. Er is aandacht voor teambuilding en ieders kwaliteiten en valkuilen. De OR staat stil bij de eigen missie en visie, denkt na over relevante ontwikkelingen en concretiseert de prioriteiten voor de komende periode, met aandacht voor de zichtbaarheid van de OR en het contact met de achterban.

"Fijn dat de cursus praktijkgericht is, ook omdat de trainer de organisatie inmiddels een beetje kent en daar goed op inhaakt. Werkt erg prettig." - deelnemer

De OR-leden beoordeelden de laatste training met een rapportcijfer van 8,75.

Tweedaagse training onderdeelscommissie

November 2019

Met een onderdeelscommissie van NS Reizigers hebben we gereflecteerd op het afgelopen jaar en vooruitgekeken naar een nieuw medezeggenschapsjaar. Langs de gouden cirkel van Simon Sinek hebben we gekeken naar het waarom, hoe en wat van de OC. De OC-leden hebben elkaar beter leren kennen door inzicht in elkaars DISC-profiel en bijbehorende kwaliteiten en valkuilen. Er was veel aandacht voor de onderlinge samenwerking, het geven van feedback en het uitspreken van wederzijdse verwachtingen over ieders inzet in de OC.

"Jullie schakelen in de veranderende situaties vond ik bewonderenswaardig en ook de aanspreekbaarheid van de trainers was top." - deelnemer

Gemiddeld rapportcijfer deelnemersevaluatie: 7,7

Periodieke begeleiding van de ondernemingsraad

Januari 2020 - Heden

Humanitas DMH is een zorgorganisatie met locaties door heel Nederland. In plaats van de klassieke manier van medezeggenschap, werkt de OR samen met de bestuurder aan samenzeggenschap, waarbij de teams met elkaar beslissingen nemen over zaken die hun werk of werkomgeving direct beïnvloeden.

Wij begeleidden de OR begin 2020 tijdens een tweedaagse training. De OR heeft zijn strategie bepaald, concrete acties geformuleerd en geoefend met de vaardigheden die nodig zijn om samenzeggenschap vorm te geven. In april 2021 heeft de OR onder onze begeleiding de belangrijkste onderwerpen uitgewerkt die ze voor de komende verkiezingen willen oppakken. In een tweedaagse training in september 2021 heeft de OR de afgelopen zittingsperiode geëvalueerd, succesfactoren bepaald en een plan van aanpak uitgewerkt voor de belangrijkste inhoudelijke thema's. Ook ging de OR met de bestuurder in gesprek. Begin 2023 hebben we de OR opnieuw begeleid tijdens een tweedaagse training.

Tweedaagse training ondernemingsraad

Maart 2020

Voor de ondernemingsraad van de SKH hebben we een tweedaagse training verzorgd. We keken terug naar het afgelopen jaar en vooruit naar het komende jaar. Aan de hand van concrete casussen die spelen binnen de organisatie hebben we nagedacht over hoe de OR hier het beste mee om kan gaan. Wat is de ruimte die de WOR hierin geeft en welke ruimte kan de OR voor zichzelf nemen? En hoe kan de OR zorgen voor goede afstemming met de bestuurder en de achterban? De tweedaagse leverde een concreet plan van aanpak op waar de OR meteen mee aan de slag kan.

"Goede afwisseling tussen onderdelen, ruimte voor eigen inbreng en fijne trainers om naar te luisteren. Gezellig en heel leerzaam!"

- deelnemer

Gemiddeld rapportcijfer deelnemersevaluatie: 8,5

Begeleiding verandertraject zelforganisatie

Juli 2019 - november 2020

De Zorgadministratie van het Erasmus Medisch Centrum wilde de stap maken naar zelforganisatie, om medewerkers zo meer eigenaarschap te geven. Haagse Beek begeleidt hierbij het verandertraject, waarbij succesfactoren van belang zijn zoals een veilige werkcultuur, elkaar aanspreken en het creëren van een kopgroep die de rest van de collega's inspireert. Wij begeleiden de teams van de Zorgadministratie bij het maken van een teamplan met resultaatafspraken, het verdelen van teamrollen, het nemen van gezamenlijke besluiten, het geven van feedback en resultaatgericht werken. Ook begeleiden we het management van de afdeling bij de ontwikkeling naar hun nieuwe rol (supporter in plaats van leidinggevende).

Toolbox personele vraagstukken

April 2020 - mei 2020

Binnen de gemeente Molenlanden werken teams grotendeels zelforganiserend. Daarvoor zijn verschillende teamrollen ingericht, zoals de rol van zorgdrager. Ook zijn de teams door ons getraind in vaardigheden zoals het geven van feedback. De afdeling HR merkt dat het voor teams lastig kan zijn om complexe personele vraagstukken op te pakken. In coproductie met HR ontwikkelen wij een toolbox voor de teams (en de zorgdrager in het bijzonder) met een overzicht van alle instrumenten die beschikbaar zijn om te werken aan teamontwikkeling en individuele ontwikkeling én maken we een handreiking voor de teams hoe om te gaan met complexe personele vraagstukken binnen het team waarbij extra aandacht en zorg nodig is. Daaraan gekoppeld ontwikkelen we een verdiepende training voor de zorgdragers hoe met dit soort zaken om te gaan.

Functieanalyse en -waardering

Juli 2019 - maart 2021

Als onderdeel van de ontwikkeling van de ambtelijke organisatie kijkt de gemeente Lansingerland, onder onze begeleiding, opnieuw naar de manier waarop de teams zijn ingericht. Binnen elk team kijken we samen met de betrokken collega's naar de teaminrichting. Langs deze ontwikkelaanpak komen we tot een actualisatie en optimalisatie van de verdeling van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden en de benodigde kennis en competenties daarvoor. De uitwerking per team is heringedeeld in het generieke functieboek van de gemeente, waarmee we tot een herijking van de functiewaardering zijn gekomen. Daarmee is Lansingerland klaar voor de toekomst.

Training ondernemingsraad deep democracy

September 2020 - november 2020

De ondernemingsraad van de gemeente Velsen wordt door ons al enige jaren begeleid. Voor deze training zijn we in drie bijeenkomsten aan de slag gegaan met het toepassen van de principes van deep democracy. Deep democracy vraagt om het begrijpen van het belang van je gesprekspartner en de tijd nemen om de wensen en behoeften van de ander te leren kennen. Dat is niet alleen van belang in het gesprek binnen de OR, maar ook in de relatie met de bestuurder. Ook hebben we geoefend met verschillende communicatie- en beïnvloedingsstijlen: welke stijl past in welke situatie het beste en hoe word je daar vaardig in?

Training leidinggeven aan thuiswerkers

September 2020 - oktober 2020

Voor het MT van de afdeling Juridische Zaken van de IND hebben wij een training leidinggeven aan thuiswerkers verzorgd. We startten met een basismodule waarbij we in kleine groepjes spraken over ieders persoonlijke energiebalans en in hoeverre het hen lukt om het thuiswerken goed te organiseren. In twee dagdelen zijn we vervolgens met het hele MT ingegaan op verschillende aspecten die belangrijk zijn voor leidinggevenden in deze tijd, zoals het creëren van sociale binding in de teams en vaardigheden op het gebied van online communiceren. Omgaan met thuiswerkers vraagt ook een andere manier van leidinggeven, meer resultaatgericht en coachend. Tot slot is het MT aan de slag gegaan met de intervisiemethode van intercollegiaal bevragen, om elkaar als leidinggevenden nog beter te kunnen ondersteunen.

Begeleiding ondernemingsraad en bestuurder

April 2020 - april 2021

De RUD Drenthe is de omgevingsdienst voor de provincie en de twaalf gemeenten in Drenthe. Vanuit de ambitie van 'de OR als strategisch partner' wil de OR werken aan de samenwerking met de bestuurder. Onderdeel daarvan is het kritisch bezien van de interne werkwijzen. Wij begeleiden de OR tijdens interne bijeenkomsten om effectiever te worden als OR en tijdens gezamenlijke sessies met de OR en de bestuurder en directie.

Evaluatie nieuwe organisatiestructuur

Augustus 2020 - december 2020

PAX is een vredesorganisatie die actief is in conflictgebieden over de hele wereld. Begin 2019 is de organisatiestructuur binnen PAX gewijzigd. Wij hebben een evaluatie van deze organisatieverandering uitgevoerd, waarbij we gesprekken voerden met leidinggevenden en teamleden, zowel individueel als in groepssessies. De uitkomsten van het onderzoek hebben we bijeengebracht in een rapport met onze analyse en enkele handreikingen richting de toekomst: wat kan PAX doen om medewerkers zo goed mogelijk te ondersteunen in hun vredeswerk?

Starttraining voor de ondernemingsraad

Januari 2021 - februari 2021

De kinderopvangorganisatie CKC Drenthe had voor het eerst een ondernemingsraad. Deze nieuwe OR wilde getraind worden in de beginselen van de medezeggenschap. Tijdens een aantal online bijeenkomsten zijn we in gesprek gegaan over de persoonlijke motivatie van de OR-leden, de rechten en plichten vanuit de WOR, wat je moet doen om succesvol te zijn en hoe je het gesprek met de bestuurder aangaat. Ook begeleidden we het gesprek met de bestuurder waarin OR en bestuurder aangaven hoe zij de samenwerking voor zich zien.

Training projectmatig werken

Maart 2021

Voor de gemeente Molenlanden verzorgen we trainingen op het gebied van persoonlijk leiderschap en zelforganisatie. In maart 2021 ontwikkelden we een online maatwerktraining voor projectleiders uit de hele organisatie (het ruimtelijk én sociaal domein). In de praktijksimulatie 'De Terp' oefenden projectleiders met het omgaan met veranderende omstandigheden, klagende inwoners en een bezorgde opdrachtgever. Ze ervoeren heel praktisch dat hoe je het gesprek aangaat bepalend is voor het behalen van het gewenste resultaat.

Reacties van deelnemers:
'Leuk om samen aan de slag te gaan!'
'Fijn dat er tijd is om met elkaar ervaringen te delen - dat maakt het praktisch'

De deelnemers beoordeelden deze training gemiddeld met het rapportcijfer 8,4.

Deskundigheidsbevordering zorgprofessionals

Januari 2021 - april 2021

Voor het NIFP verzorgden wij de deskundigheidsbevordering van zorgprofessionals en droegen wij bij aan de registratie van psychiatrische zorg aan gedetineerden.

Training leidinggeven aan thuiswerkers

Januari 2021 - februari 2021

!WOON geeft bewoners in de regio Amsterdam informatie en advies over huren, kopen, energie, organisatie en participatie. Na bijna een jaar thuiswerken missen de leidinggevenden en coördinatoren van de teams het dagelijkse, informele contact met de teams. In het werken op afstand kost het meer moeite om de onderlinge verbinding te behouden.

Tijdens onze online maatwerktraining namen we de leidinggevenden in twee sessies mee in wat nodig is om het leidinggeven in deze tijd goed vorm te geven: werken aan sociale binding in de teams, vaardig zijn in online communiceren, resultaatgericht leidinggeven, van elkaar leren en gezamenlijke afspraken maken als leidinggevenden. Ook gingen de leidinggevenden met elkaar in gesprek. En we keken naar de toekomst: hoe kun je nu al voorbereid zijn op wat je gaat tegenkomen in het nieuwe normaal?

Periodieke begeleiding van de ondernemingsraad

Juni 2019 - Heden

Stichting Praktijkleren maakt exameninstrumenten en leermiddelen voor roc's door heel Nederland.

Wij verzorgden in 2019 een gezamenlijke training voor de OR en de nieuw aangetreden directeur om elkaar beter te leren kennen en als aftrap van de onderlinge samenwerking. Tijdens de training hebben we gekeken naar de strategische focus van de stichting en de vraagstukken waar de organisatie de komende tijd mee te maken krijgt. Ook hebben we met elkaar onderzocht hoe de afstemming tussen verschillende organen van de stichting eruit ziet en wat dit voor het besluitvormingsproces van OR en bestuurder betekent. De OR en WOR-bestuurder hebben door deze gezamenlijke training wederzijdse verwachtingen kunnen uitwisselen en een goede start gemaakt met hun samenwerking.

In het najaar van 2021 hebben we de vernieuwde OR getraind in de toepassing van de WOR, de samenwerking met de bestuurder en hoe je als OR effectief kunt zijn. De OR heeft een plan van aanpak gemaakt voor de belangrijkste inhoudelijke thema's. Eind 2022 verzorgden we opnieuw een trainingsdag voor de OR.

Rapportcijfer deelnemersevaluatie: 8,3

Reactie van de opdrachtgever:"De trainer heeft het intakegesprek goed vertaald naar de training. Goede voorbereiding - de trainer wist veel van de organisatie"

Tweedaagse training van de ondernemingsraad

Oktober 2021

De OR van het Arrondissementsparket Rotterdam was al enkele maanden geïnstalleerd, maar had elkaar nog vrijwel niet live meegemaakt. Tijdens deze tweedaagse hebben we daarom veel aandacht besteed aan de kennismaking met elkaar, onder andere aan de hand van DISC. Hoe ziet de OR als team eruit en hoe kunnen we elkaars kwaliteiten benutten? Ook zijn we ingegaan op de belangrijkste WOR-artikelen en heeft de OR voor enkele inhoudelijke thema's een concreet plan van aanpak gemaakt. Daarin heeft de OR ook aandacht voor een goede relatie met de bestuurder.

Rapportcijfer deelnemersevaluatie: 8,0

Reactie van een deelnemer: "Prettige en open communicatie, waardoor iedereen goed tot zijn recht kwam"

Versterken strategische adviesfunctie

Oktober 2021 - Heden

Wij versterkten de adviesfunctie bij de gemeente Molenlanden door het ontwikkelen van een leertraject voor strategisch adviseurs.

Bij de start van het traject benoemden de adviseurs een complex strategisch vraagstuk waarbij een integrale aanpak nodig was. Na 5 maanden leverden zij een advies op voor het college met daarin hun voorstel voor de aanpak van het vraagstuk.

In dit traject kwamen verschillende aspecten van het strategisch adviseren aan bod, zoals je als adviseur bewegen in het krachtenveld, ketenpartners benaderen, reflecteren op je positie, omgaan met politiek-bestuurlijke gevoeligheid, draagvlak creëren, afstemmen met opdrachtgever(s) en scenariodenken. We zijn ingegaan op het schakelen tussen de rollen van strategisch adviseur en projectleider en het strategisch adviseurschap in de context van zelforganisatie. Deze methodieken vormen samen een gereedschapskist, waaruit de adviseurs de tools kunnen halen die ze nodig hebben.

In het voorjaar van 2023 gaan we van start met een nieuwe groep adviseurs.

Trainingen leidinggeven in een hybride organisatie

November 2021 - juni 2023

Het hybride werken betekende voor veel leidinggevenden een grote verandering in de manier waarop ze leidinggeven. Wij trainden 70 operationeel en tactisch leidinggevenden van de IND in het leidinggeven in een hybride organisatie.

In deze training behandelden we in vijf modules wat je als manager nodig hebt om op een effectieve manier leiding te kunnen geven op afstand. Leidraad daarbij was ons stuurwiel voor leidinggeven op afstand (gebaseerd op het 5R-analysemodel van de Rijksoverheid). Als leidinggevende besteed je aandacht aan richting, ruimte, resultaten, rekenschap en relatie. Bij het leidinggeven op afstand moet je daar extra in investeren.

Reactie van een deelnemer: "Ik had de neiging om mij voor alle oplossingen verantwoordelijk te voelen of het aan het team over te laten. Ik doe dat nu in gezamenlijkheid, dus samen kaders bepalen."

Evaluatieonderzoek medezeggenschap

Mei 2021 - september 2021

In opdracht van de departementale ondernemingsraad (DOR) hebben wij een evaluerend onderzoek uitgevoerd naar de medezeggenschap binnen het ministerie van IenW. Daarbij was aandacht voor drie niveaus van effectieve medezeggenschap: inhoudelijke oriëntatie, structuur van de medezeggenschap en onderlinge samenwerking. In het kader van het onderzoek voerden we gesprekken met diverse medezeggenschapsorganen en de leiding van het departement. Aanvullend organiseerden we twee online sessies waarin MZ-leden met elkaar het gewenste toekomstbeeld schetsten. Het onderzoek leverde concrete handvatten op voor de DOR om te werken aan een effectieve medezeggenschap binnen het ministerie van IenW.

Starttraining van de ondernemingsraad

September 2021 - oktober 2021

Na de fusie van twee organisaties was de ondernemingsraad van KING Software gevormd. In de starttraining zijn we ingegaan op de basisbeginselen van het medezeggenschapswerk: waar ben je wel/niet van, hoe voer je het gesprek met de WOR-bestuurder en hoe pas je het BOB-model toe? Ook hebben we de belangrijkste onderdelen van de WOR besproken en bekeken hoe de OR zich wil opstellen als het gaat om ontwikkelingen in de organisatie. Dit heeft de OR in een volgende bijeenkomst met de directeur besproken, zodat de verwachtingen over en weer helder zijn.

Ter voorbereiding op de training hebben de OR-leden twee modules in de online leeromgeving doorlopen.

Training van de ondernemingsraad

December 2021

Een belangrijk thema voor de ondernemingsraad van het Arrondissementsparket Midden-Nederland is het O&F-traject. Tijdens deze online training zijn we ingegaan op de rol van de OR in zo'n traject. Ook hebben we een toetsingskader opgesteld waarmee de OR het plan gaat lezen en beoordelen. Het online werken is ook voor een ondernemingsraad een uitdaging. De OR heeft gereflecteerd op de samenwerking van de afgelopen tijd, concrete afspraken gemaakt voor het vervolg en naar elkaar uitgesproken wat zij als OR-lid nodig hebben om effectief te kunnen zijn.

Rapportcijfer deelnemersevaluatie: 9,0

Reacties vanuit de OR:
- "Zeer prettige training, het is voorbij gevlogen"
- "We hebben veel aan het toetsingskader, dat maakt het O&F-plan behapbaar"
- "Leuk en leerzaam, interactief en afwisseling in werkvormen"

Tweedaagse training van de ondernemingsraad

Februari 2022

Onlangs is de ondernemingsraad van de IND vernieuwd. In deze tweedaagse training zijn we aan de slag gegaan met de missie en visie van de OR en het maken van een plan van aanpak voor inhoudelijke thema's die spelen binnen de IND (zoals het hybride werken). In een teambuildingsactiviteit leerden de OR-leden elkaar beter kennen en reflecteerden we op de onderlinge samenwerking. Ook het kiezen van een nieuw Dagelijks Bestuur kwam aan bod en de kennismaking met de nieuwe bestuurder.

Rapportcijfer deelnemersevaluatie: 7,7

Reacties van OR-leden:
- "De trainers luisteren goed naar wensen van groep zonder doel uit oog te verliezen"
- "Fijn dat de missie werd uitgewerkt, zodat we nu al iets concreets hebben liggen waar de OR mee verder kan"
- "Erg leuk en professioneel geleid. Toegankelijk en fijne energie"

Ondersteuning ketensamenwerking

December 2021 - juni 2022

In het Zorg- en Veiligheidshuis Rotterdam-Rijnmond (ZVHRR) werken gemeenten en verschillende zorg- en justitiepartners in de regio samen in de aanpak van dossiers waarbij sprake is van complexe en domeinoverstijgende problematiek. De netwerkorganisatie van zo’n 25 samenwerkingspartners wordt ondersteund door een bureau. De afgelopen jaren is veel gepionierd en zijn nieuwe manieren van werken opgezet. De organisatie is nu in een fase gekomen waarbij het nodig is dat werkwijzen en afspraken geborgd worden en ingebed in de organisatie. Deze wens wordt gedeeld door de samenwerkingspartners in het netwerk.

Het ZVHRR wordt door ons ondersteund bij het opstellen van een leer- en ontwikkelplan voor medewerkers en ketenpartners. Ook ondersteunen wij de werkgroep kwaliteitsverbetering die is ingericht met ketenpartners om afspraken te maken over processen en werkwijzen.

Tweedaagse training van de departementale ondernemingsraad

April 2022

Tijdens de tweedaagse bijeenkomst van de DOR JenV blikten de leden terug op de samenwerking in het afgelopen jaar. Wat ging er goed en wat willen we anders gaan doen? De DOR heeft zijn eigen missie onder de loep genomen en nagedacht over belangrijke thema's voor de komende periode. Aan de hand van een DISC-vragenlijst gingen de DOR-leden met elkaar in gesprek over hun sterke kanten en mogelijke valkuilen.

Training van de onderdeelscommissie Bedrijfsvoering

Maart 2022

Veel van de ontwikkelingen binnen de IND raken de directie Bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld het faciliteren van het hybride werken. Ook speelt er een belangrijke organisatiewijziging. In deze heidag is de OC BV aan de slag gegaan met het maken van een aanpak voor deze en andere inhoudelijke thema's. Aan de hand daarvan gingen zij in gesprek met de bestuurder. De OC-leden ervaren verder dat het ingewikkeld kan zijn om het MZ-werk en de reguliere werkzaamheden te combineren. Met elkaar hebben we bekeken wat hen kan helpen om verwachtingen helder te maken en het gesprek te voeren met collega's en leidinggevenden.

Rapportcijfer deelnemersevaluatie: 8,0

Starttraining personeelsvertegenwoordiging

Mei 2022

De drie leden van de nieuwe PVT wilden graag een goede start maken met elkaar. In een starttraining zijn we ingegaan op de rechten en plichten van de PVT en wat ervoor nodig is om effectief te zijn als medezeggenschap in een kleine onderneming. Ook de samenwerking met de ondernemer kwam aan bod: hoe voer je het gesprek en welke positie neem je in? We sloten de dag af met een gesprek met de directeur over wederzijdse verwachtingen.

Rapportcijfer deelnemersevaluatie: 8,2

Training van de ondernemingsraad

Juni 2022

In deze tweedaagse training zijn we met de OR van het Ressortsparket aan de slag gegaan met de onderlinge samenwerking. Wat bindt de OR-leden, welke verwachtingen hebben ze van elkaar en hoe kunnen ze nog effectiever zijn als medezeggenschap? Aan de hand van DISC zijn we in gesprek gegaan over verschillende stijlen in de OR. Het bestuur sloot een gedeelte van de training aan om in gesprek te gaan over de samenwerking en relevante thema's voor de komende tijd. Voor de belangrijkste ontwikkelingen heeft de OR een plan van aanpak gemaakt.

Reacties van OR-leden:
- "Goede presentatie, duidelijke voorbeelden en prima terugkoppeling"
- "Top dat er tijd werd vrijgemaakt voor een probleem dat duidelijk werd"
- "Veilige omgeving waarin je je kwetsbaar op durft te stellen"

Rapportcijfer deelnemersevaluatie: 8,5

Begeleiding samenwerking COR en bestuurder

Maart 2022 - juni 2022

De COR en de bestuurder van de gemeente Den Haag werken op een prettige manier met elkaar samen. Tegelijkertijd leeft aan beide zijden de wens om de onderlinge samenwerking te versterken en de rol en invulling van de centrale medezeggenschap te bezien. In een artikel 24-overleg wilden COR en bestuurder hierover met elkaar in gesprek. Zij vroegen ons dit gesprek te begeleiden.

Ter voorbereiding spraken we apart met de COR en met verschillende betrokkenen aan bestuurderszijde die met de medezeggenschap te maken hebben. Vervolgens wisselden COR en bestuurder met elkaar uit wat er al goed gaat in het proces zeggenschap-medezeggenschap én waar mogelijkheden tot verbetering liggen. COR en bestuurder kijken terug op een prettig en constructief gesprek waarin concrete stappen gezet konden worden.

Ondersteuning ontwikkelen en borgen hybride werken

Juli 2022 - Heden

Delft Support is vanuit de Jeugdwet en de WMO verantwoordelijk voor het verlenen van hulp en ondersteuning aan inwoners van de gemeente Delft. De organisatie heeft de wens om het hybride werken voor de langere termijn goed in te richten en te borgen.

Wij begeleiden managers en teams bij wat het hybride werken van hen vraagt en geven samen met hen een programma Hybride organiseren vorm. Dit programma omvat alle acties en afspraken die nodig zijn om als Delft Support de omslag te maken naar een hybride organisatie. Daarnaast adviseren we over de uitwerking van ambities, doelstellingen en diverse op te stellen regelingen m.b.t. hybride werken (hybride werken beleid, thuiswerkbeleid, checklist thuiswerkplek, spelregels kantoorwerkplek, uitleenovereenkomsten etc.).

Managementadviseur

Oktober 2022 - Heden

Als managementadviseur levert onze adviseur een bijdrage aan het programma Leiderschap & Cultuur van de Belastingdienst. Daarnaast begeleidt ze dialoogsessies met professionals over de menselijke maat, adviseert ze afdelingshoofden en begeleidt ze managementteams bij hun ontwikkelvraag. Verder ontwikkelt zij een leermodule over het thema Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie voor O&P adviseurs.

Training van de ondernemingsraad

Januari 2023 - juni 2023

Onder onze begeleiding ging de OR van het arrondissementsparket Den Haag op hun heidag aan de slag met hun speerpunten voor het komende jaar. We bespraken wat het afgelopen jaar goed én minder goed was gegaan en wat ze daarvan hebben geleerd. Ook maakten de OR-leden afspraken over de manier van samenwerken: wat is nodig om de doelen te kunnen bereiken? De heidag leverde een plan van aanpak op waarmee de OR concrete stappen kan gaan zetten. Verwachtingen zijn naar elkaar uitgesproken en er is weer nieuwe energie om de schouders te zetten onder het OR-werk. Op een tweedaagse in de zomer begeleidden wij de OR bij het herijken van de speerpunten: waar gaan we ons op richten en wie doet wat?

Tweedaagse training van de ondernemingsraad

Oktober 2022 - november 2022

Wij begeleidden de OR van het arrondissementsparket Oost-Nederland tijdens hun tweedaagse. Aan bod kwamen de persoonlijke doelen van de OR-leden, de belangrijkste artikelen van de WOR en het teamprofiel aan de hand van DISC. We hebben de OR-leden meegenomen in hoe je als OR op strategisch niveau kunt kijken naar wat er in de organisatie speelt en waar je als medezeggenschap iets mee moet/wil. In de OR zit een aantal leden met minder ervaring in de mezeggenschap. Daarom zijn we ook aan de slag gegaan met het lezen en beoordelen van een stuk: hoe lees je kritisch mee en kom je tot de juiste vragen?

Nieuwsbrief

Niets missen op het gebied van publieke vernieuwing? Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over een thema. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort en zonder PR-praat. Wij respecteren uw privacy.