Sst... de kracht van de stilte

Als jonge enthousiaste psycholoog stelde ik drukdoende alle vragen die bij de competenties horen. Vele interviews verder, heb ik iets waardevols ontdekt.

Sst... de kracht van de stilte

2006: ik maak een sprong in de lucht! Als afgestudeerd psycholoog mag ik starten met mijn eerste échte baan; een baan als assessmentpsycholoog. Door de organisatie word ik zorgvuldig ingewerkt en opgeleid om het interviewen van kandidaten goed onder de knie te krijgen.

Uiteraard komt de LSD-techniek uitgebreid aan bod. LSD, geen drugs in dit geval, maar een afkorting die staat voor Luisteren, Samenvatten, Doorvragen. Ook in veel trainingen en in assessmentrapportages wordt deze techniek vaak aangeraden. Velen kennen hem, maar kennis van iets hebben en het daadwerkelijk doen, blijven soms een wereld van verschil. Als jonge enthousiaste psycholoog stelde ik drukdoende alle vragen die bij de competenties horen en vanuit mijn nieuwsgierigheid komt het doorvragen vanzelf.

2017: vele, vele, vele interviews verder, heb ik iets waardevols ontdekt. Iets dat zo simpel klinkt en lijkt, maar voor veel mensen toch een grote uitdaging is. Het is de kracht van de stilte… Wanneer ik een langere stilte laat vallen dan we doorgaans gewend zijn in een gesprek, dan komt de coachingscliënt of assessmentkandidaat veelal ineens met verrassende extra informatie over zichzelf.

Vaak gaat het om een zelfonthulling, een verdiepende uitleg van zijn eerdere woorden. Niet enkel vanuit het continue doorvragen, maar juist vanuit die stilte ontstaat er ruimte voor de ander om zichzelf te laten zien. Uit angst voor een ongemakkelijke stilte in het bijzijn van een ander, lijken we liever soms van alles bij elkaar te kletsen dan dat we even stil durven zijn. En dat terwijl juist vanuit die stilte de mooiste gesprekken kunnen ontstaan.

Durf jij het aan? Even net iets langer stil te zijn met verrassende uitkomsten als gevolg?

Nieuwsbrief

Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over één van onze thema's. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort, zonder PR-praat en met relevante informatie op het vakgebied. Wij respecteren uw privacy.