Decemburn out

Niemand ontkomt er meer aan: de eindsprint van 2017! Tussen de bubbels, diners en het luisteren van de Top 4000 door, moeten we ons alleen niet gek laten maken: de decemburn out ligt momenteel overal op de loer!

Decemburn out
Blog
|

It is the moooooost wonderful tiiiiiiiiiiiiiime of the yeeeeeeaaaaarrrrrrr. Dat is volgens mij alleen zo als je in Zweden woont, in de idyllische sneeuw, in zo’n houten huisje, omringd door rendieren, óf als je in de Coca Cola truck door de VS toert en overal waar jij langs komt precies op dat moment de kerstverlichting aanknipt. Voor de rest van de wereld is de opmaat naar kerst ook vooral heel stressvol en het is dus oppassen voor een decemburn out.

Op werk alleen al houdt het niet op: budgetten moeten worden uitgeput, uren geschreven, contracten verlengd, de laatste vergaderingen in de agenda’s geramd en dan moet ook nog snel een heidag tussendoor. Je hebt een bijpraat met Piet, een bila met Klaas; december has it all. En dat alles natuurlijk tussen de pepernoten, kerstballen en bubbel-borrels door.

Het grote vraagstuk van deze maand is dan ook niet; voor wie moet ik nu weer een surprise in elkaar knutselen of welke gang van het familie-kerstdiner moet ik ter tafel zien te brengen. Deze vragen liggen allen ten grondslag aan de grote(kerst)hamvraag; hoe voorkom ik die decemburn out?

De decemburn out manifesteert zich meestal in drie vormen;
- Na één wijntje laveloos / overgevend de kerstviering op werk moeten verlaten,
- Eerste kerstdag totaal uitgeput en verfomfaaid aan je eigen kersttafel zitten. Iedereen geniet van jouw kookkunsten en jij zit er kats kapot bij met een vlekkerig vest aan en vet haar,
- Volledig uit het lood hangen om het al dan niet gekregen kerstpakket / wat te doen met die eeuwig houdbare kleine jammetjes / de boodschap die je baas via het kerstpakket probeert te articuleren

Uit elk van deze uitingsvormen blijkt; je bent te ver door gegaan en nu zit je er door heen. De decemburn out komt net al de gewone burn out voort uit; overspanning, langdurig meer doen dan je aan kunt (ál die kerstmanifestaties die je af moet lopen), je grenzen niet bewaken / perfectionisme (een nóg langer en gevatter gedicht schrijven dan vorig jaar), maar dóóóór gaan (kerstdiners opdienen waarvoor Jamie Oliver op de vlucht zou slaan), onzekerheid, geen rust meer krijgen en geen erkenning (van dat glitterjurkje maat 38, wat je misprijzend vanaf de hanger aankijkt terwijl jij nog een kerstkransje weg maalt). Dit alles kan eventjes goed gaan, maar als dit te lang duurt, ga je op zeker neer als een Nordmann zonder kluit.

Een decemburn out heeft – net als de burn outs van alle andere maanden van het jaar- nooit alleen met werk te maken. Hier boven werd dat al pijnlijk duidelijk; wat een gedoe! Kerstkaarten sturen of niet, dichten, elke dag die adventskalender leeghalen, gelijktijdige borrels en werk-kerstdiners inpassen (alles op die laatste donderdag), kruidnoten bakken, voor een miljoenen-miljard euro bij bol.com bestellen, zorgen dat Albert je boodschappen voor kerst komt bezorgen; het is toch ook gewoon niet te doen naast je werk?

Als de postbodes en pakjesbezorgers van Nederland massaal standbeelden van zichzelf zouden eisen; alle begrip. Maar wij, de Jan Modalen van Nederland; we moeten onszelf echt even in de spiegel aankijken. Want - heel irritant- we doen dit onszelf voor het grootste deel aan! Aan de andere kant is dit meteen ook het fijne aan de decemburn out; we doen het zelf, dat impliceert meteen dat we dus ook bij machte om er mee op te houden onszelf over de kling te jagen onder het mom van ‘eindsprint’ of ‘het is allemaal zoooo gezellig’.

Het is zaak om deze maand dus een evenwicht te vinden tussen leuk / gezellig/ glitters enerzijds én te maken surprises, langoustines en werk-afsluiting(en) anderzijds. Dat is makkelijk geschreven maar hoe doen we dat?

- Neem alle praktische hulp aan die je geboden wordt, en organiseer deze anders zelf. Dat het kerstdiner bij jou thuis is, betekent niet dat jij alles hoeft te maken + passende wijnen hoeft te schenken. Dat jij de voorzitter van een werkgroep bent, betekent niet dat jij alles van het activiteitenoverzicht hoeft te doen. Anderen zijn heel capabel. En jij kunt met gewassen haren in je glitterjurk aan je mooi opgemaakte kersttafel zitten, als iedereen van de familie iets doet. Hetzelfde geldt voor die werkgroep, alleen is het frisgewassen kapsel daar de door iedereen samen afgewerkte actielijst.
- Kijk wat je écht nog moet doen. En dan niet; wat de andere moeders op het schoolplein vinden dat moet, of je lat boven die van je streberigste collega leggen, maar: dingen moet je nog doen om jouw werkjaar mooi af te ronden en zorgen ervoor dat je met een schone lei (kast / bureaublad) kunt beginnen volgend jaar? En dus ook; welke surprise is wel prima? Je hóeft niet het ijspaleis van Elsa te maken van zelf-geblazen glas. De meeste jongens vinden een stuk Knex in een bak slijm prima.
- En dan, het allerbelangrijkst: zeg nee. Je kinderen kunnen zelf hun surprises en gedichten maken, je partner kan ook echt wel wat cadeautjes kopen, skip borrels -je kunt echt wel één van alle vieringen missen; niet overal bij zijn is tegenwoordig zelfs weer helemaal in. Vraag je bij elk verzoek af: wil ik dit en kan dit nog? Als het antwoord op één van deze vragen ‘nee’ is, dan is Q1 2018 een heel goed moment om dit op te pakken.

Kortom; het wapen in de strijd tegen de decemburn out is clean and simple: neecember.

Een fijne maand nog en tot volgend jaar!

Nieuwsbrief

Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over één van onze thema's. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort, zonder PR-praat en met relevante informatie op het vakgebied. Wij respecteren uw privacy.