Als je dochter de elektriciteitsdraden doorbijt

Ilse de Bruijn (Haagse Beek) werd, als voorzitter van een regionaal omdenk- en expertteam voor de jeugdzorg, betrokken bij een crisis. Er blijkt geen plek te zijn voor een meisje met complexe problematiek. Dat kan toch niet?

Als je dochter de elektriciteitsdraden doorbijt
Ilse de Bruijn
Ilse de Bruijn |
Blog
|

"Ilse, er is een noodsituatie. Sophie van 8 eet glas, bijt zichzelf, trekt haar kleren van haar lichaam om vervolgens weer verdrietig in een hoekje te gaan zitten. In verschillende woonsettingen is ze vastgelopen, waardoor ze sinds gister noodgedwongen thuis is bij haar alleenstaande moeder en twee kleine broertjes. De crisisdienst kwam langs voor medicatie, maar voor de rest staan ze er alleen voor, wachtend op een plek voor Sophie."

Hoe kan dit? Ik loop naar Jos die als medewerker van de gemeente de hele dag aan het bellen is om een plek voor Sophie te vinden. Een greep uit de reacties van zorgaanbieders: wij bieden geen één-op-één begeleiding, het IQ van Sophie past niet in onze doelgroep, wij hebben een wachtlijst van 6 maanden, onze organisatie heeft geen contract met uw gemeente, wegens personeelsproblemen nemen wij niemand meer aan, kijk of er iemand in het netwerk is die Sophie kan opvangen, heb je de verzekeraar al gebeld?

Als je 112 belt, krijg je immers ook geen nul op het rekest

Als voorzitter van een regionaal expertteam probeer ik samen met sociaal teams van gemeenten en zorgaanbieders om dit soort situaties te voorkomen, dan wel een oplossing te vinden. Hierbij is het belangrijk om buiten kaders van financien, doelgroepen en contracten te denken. Dat lukt helaas niet altijd en dat zal waarschijnlijk zo blijven. Wat wél binnen onze invloed ligt – zou moeten liggen – is om ervoor te zorgen dat er altijd een plek is als de crisis toeslaat. Je krijgt immers ook geen nul op het rekest als je 112 belt. Waarom gebeurt dat hier dan wel, terwijl dit mogelijk ook een levensbedreigende situatie is? Voor zowel Sophie áls de rest van het gezin.

Uiteindelijk is, onder druk van de wethouder, een plek voor Sophie gevonden. Een plek waar men werkt aan meerdere problemen op meerdere terreinen. De komende jaren zullen er extra expertisecentra specialistische jeugdhulp worden geopend waar deze jongeren terecht kunnen. Het blijft essentieel om deze jongeren in een zo vroeg mogelijk stadium de zorg te bieden die zij nodig hebben. Daar ga ik als voorzitter - samen met het expertteam - mijn uiterste best voor doen. Wat we daarnaast nodig hebben is een menselijke maat waarin we niet wegverwijzen, maar verantwoordelijkheid nemen en waarbij we instellingen die dat doen daarvoor belonen, in plaats van hen met de 'lastige patiënten' te laten zitten.

Wegens privacy-overwegingen is 'Sophie' een gefingeerde naam en zijn enkele details van de casus gewijzigd.

Nieuwsbrief

Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over één van onze thema's. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort, zonder PR-praat en met relevante informatie op het vakgebied. Wij respecteren uw privacy.