Jouw leiderschapsstijl? Laat ook anderen leiden!

Een leider is niet de enige die leiding geeft. Als het goed is, zijn er ook anderen die invloed uitoefenen binnen een team of organisatie. Een goede leider is in staat om zowel een boven- als ondergeschikte positie in te nemen. Vandaag deel 1 in een serie van blogs over leiderschapsstijlen.

Jouw leiderschapsstijl? Laat ook anderen leiden!
David Breugem
David Breugem |
Blog
|

Tags

|

Als het over leiderschapsstijlen gaat, staat meestal de leider centraal die leiding geeft in een omgeving van volgers. Als jij een leider bent, dan gaat het dus over jou. En dat is prettig, totdat het besef doorschemert dat je misschien niet in alle beschreven leiderschapsstijlen even sterk bent, en zeker niet onder alle omstandigheden. Wees gerust! In deze serie van vier blogs over leiderschapsstijlen gaan we in op verschillende aspecten van leiderschap. Daaruit blijkt dat je vrijwel nooit de enige leider bent, en dat de context zelf al veel richting geeft aan het gedrag van de groep. Het draait gelukkig niet om jouw leiderschap alleen!

Leiders die voortdurend overheersen, benutten op langere termijn niet het volle potentieel van de samenwerking

Een goede leider laat zich leiden

Leiders die altijd hun leiderschap tonen, onder alle omstandigheden, zijn doorgaans nogal nare bazen. In hun omgeving voel je je namelijk altijd een ondergeschikte, en dat is knap vermoeiend. Als je wilt weten welke onaangename chemische reacties je lichaam vertoont in de buurt van mensen die zich voortdurend boven jou verheffen, kan ik je van harte het boek aanbevelen van de gebroeders Stultiens, Het fenomeen status.

Leiders die voortdurend overheersen, kunnen veel voor elkaar krijgen. Ze zijn in staat om op korte termijn de meeste energie uit hun volgers te halen. Maar op de langere termijn benutten ze niet het volle potentieel van de samenwerking. Voor een organisatie is het beter als leiders afwisselend een boven- en ondergeschikte positie innemen, en op die manier ruimte geven aan leiding door anderen. We noemen dit statusflexibiliteit. Deze vaardigheid is cruciaal voor leiders die binnen hun team of organisatie tijdig risico’s willen signaleren, alle kansen willen omarmen en gebruik willen maken van de creativiteit en de collectieve intelligentie van de groep. Ik kom eigenlijk nooit in organisaties waarin deze kwaliteiten niet van belang zijn.

Leiderschap ontstaat als mensen hun invloed uitoefenen op het samenwerkingsverband waarvan ze zich onderdeel voelen

Laten we dus bij het nadenken over leiderschapsstijlen bedenken dat je gelukkig ook gewoon anderen mag volgen. Je bent namelijk zelden de enige leider in de buurt. Leiderschap ontstaat als mensen hun invloed uitoefenen op het samenwerkingsverband waarvan ze zich onderdeel voelen. Deze invloed kan door jou als hiërarchische leider worden uitgeoefend, maar dat hoeft niet. De mensen voor wie jij de leider wilt zijn, laten zich ook door anderen leiden – en zoals gezegd, dat is maar goed ook. Organisaties doen er goed aan om vooral te kijken naar welke invloed diverse collega's op de onderlinge samenwerking uitoefenen, en niet alleen naar de functionarissen die een leidinggevende rol hebben.

Dit is deel 1 in een serie van blogs over leiderschapsstijlen. In de volgende blog zoomen we in op het concept van situationeel leiderschap.

Op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogs in deze reeks? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief over organisatieontwikkeling. Om meer te lezen over leiderschap in organisaties gaat u naar onze themapagina over verandermanagement.

Nieuwsbrief

Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over één van onze thema's. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort, zonder PR-praat en met relevante informatie op het vakgebied. Wij respecteren uw privacy.