Met een beetje lef komen ze er wel

Het is goed voor kinderen om meer risico te nemen volgens VeiligheidNL, al vinden ouders dit in praktijk vaak lastig. Wat kun je hier als volwassene van leren over je eigen persoonlijke ontwikkeling en hoe vertaal je dit naar coaching in organisaties?

Met een beetje lef komen ze er wel

Als het aan VeiligheidNL ligt nemen kinderen meer risico’s. Want ouders zijn tegenwoordig veel te voorzichtig. Daarom is de campagne ‘Met een beetje risico komen ze er wel’ begin deze maand gestart. Volgens de campagne moeten kinderen vanaf 5 jaar meer risico nemen. Zo mogen ze best in een boom klimmen of iets gevaarlijks doen.

"Vroeger was het vrij gewoon dat kinderen in bomen klommen, op geheime plekken speelden of hutten bouwden in de bosjes. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden daarvoor voor kinderen veel beperkter, niet in de laatste plaats omdat we kinderen willen beschermen tegen risico’s,” vertelt VeiligheidNL erover. Hun onderzoek laat zien dat 79% van de ouders wel wil dat hun kinderen wat meer risico nemen, maar dit in praktijk toch moeilijk vinden. Terwijl we inmiddels weten dat als een kind zelf risico’s aangaat, het veel beter in staat is de eigen grens te herkennen.

Ik zag het meteen voor me: vervang kinderen door de term medewerkers en ouders door term managers/directeuren. En vervang dan het woord risico door ‘initiatief’ of ‘lef’. Zie daar, we kunnen het programma ‘Met een beetje lef komen ze er wel!’ bij elke organisatie uitrollen. Medewerkers en leidinggevenden (van hoog tot laag) moeten gewoon meer initiatief nemen (en dus vertrouwen geven).

Het zou me niets verbazen als medewerkers en leidinggevenden die als kind de vrijheid kregen om risico’s te nemen, in het vertrouwen dat het altijd wel weer goed zou komen, meer lef tonen en vaker initiatief nemen. Het zou goed zijn als we daar in organisaties eens aandacht aan besteden. Kijk eens naar jezelf, jij als medewerker of leidinggevende in een grote of kleine organisatie. Wat is er met je gebeurd in de leeftijd vanaf 5 jaar tot nu? Zeg eens eerlijk, merk je dat je lef toont of dat je terughoudend bent in het nemen van initiatief?

Uit onderzoek blijkt dat overheidsorganisaties de laatste dertig jaar in toenemende mate gericht zijn op het beperken van risico’s, bijvoorbeeld door het vooraf vastleggen van marges en zo het ontstaan van creatieve ‘ongewone’ ideeën belemmeren. En zeker bij de overheid is het afbreukrisico groot: want één fout en je kunt een uitbrander verwachten. En iedereen ervaart: het brengt ons niet verder.

In de gesprekken en bijeenkomsten die ik als coach heb met medewerkers en teams, komt één zin telkens terug: “Ik ervaar te weinig vertrouwen vanuit mijn omgeving om lef te durven tonen en initiatief te durven nemen. Dus beperk ik zo veel mogelijk de risico’s op een afwijzing of een uitbrander.”

Persoonlijk denk ik zeker dat medewerkers het in zich hebben om risico te nemen. Alle volwassen medewerkers zijn immers kind geweest en hebben in hun jeugd initiatief getoond en dingen uitgeprobeerd. In de psychologie noemen we dat experimenteren. Als coach help ik medewerkers, managers en directeuren daar een beetje bij. Hoe? Door hen te leren dat je er met een beetje meer risico wel komt.

Ik daag je uit: klim in een boom. Of doe vandaag nog iets waarmee je je grens verruimt: neem initiatief, loop binnen bij je baas en vertel over dat geniale idee!

Nieuwsbrief

Niets missen op het gebied van publieke vernieuwing? Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over een thema. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort en zonder PR-praat. Wij respecteren uw privacy.