Toelatingseisen voor topbestuurders

Carrière maken als topbestuurder in de publieke sector, dat doe je door te excelleren. Je laat onder moeilijke omstandigheden zien dat je de organisatie kunt leiden. Je gaat voor de troepen uit, maar bent ook een verbinder, iemand die mensen bij elkaar brengt en het beste uit hen haalt. Maar vooral is het de onvermijdelijke reorganisatie. Iedere nieuwe leider een reorganisatie.

Toelatingseisen voor topbestuurders

Na 100 dagen luisteren en praten bepaal je koers, ‘zet je de lijnen uit’ en maak je de organisatie klaar voor de toekomst. Niets mis mee, zou je zo zeggen. De carrière van de topbestuurder gaat hand in hand met de ontwikkeling van de organisatie. Helaas, dat blijkt in praktijk niet altijd het geval. Het effect van wijzigingen in de besturing van een organisatie is pas na zeven jaar zichtbaar. De doorlooptijd van topbestuurder is veel korter. Die is na drie tot vier jaar weer weg, heeft ‘zich bewezen’ en wordt beloond met een vervolgfunctie. De organisatie is in rep en roer, overhoop gehaald, zoekt nog naar het nieuwe evenwicht. En dan komt de nieuwe bestuurder die weer een ander accent legt, een andere richting bepaalt. Na verloop van tijd ontstaat hierdoor een vorm van gelatenheid. De organisatie leert om flexibeler te worden en veert mee in de op dat moment gewenste richting. Er verandert niet zoveel. Ja, er is turbulentie in de top van de organisatie, waar men steeds de nieuwe lijnen uitzet. Maar onderin de organisatie verandert het niet. Er blijft alleen de onzekerheid. Men weet niet waar men aan toe is. En de dagelijkse problemen duren voort.

Maar hoe dit probleem op te lossen? In deze periode waarin veel veranderingen op de overheid afkomen, zijn toch leiders nodig die veranderingen kunnen doorvoeren? Ja, dat is waar, maar misschien is het omgekeerde ook wel waar. De veranderingen die op organisaties afkomen vragen om solide leiderschap. Leiders die de inhoud van het vak uit die organisatie kennen, die weten wat de emotie in de organisatie is, die de rust bewaren, overzicht hebben en niet al te veel nieuwe dingen starten. Het helpt als deze capaciteiten in een bestuurder worden onderkend en als deze worden opgenomen in het profiel bij een nieuwe aanstelling. Maar vooral helpt het als topbestuurders worden aangesteld voor een periode van acht jaar, waarbij eerder stoppen een contra-indicatie is voor een toekomstige functie. Ik hoop van harte dat de nieuwe korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie deze periode zal gaan volmaken, maar vooral dat deze gerevitaliseerde competenties en criteria gehanteerd kunnen worden voor de positie die hij bij het ministerie van Defensie achterlaat.

Voor meer informatie over leiderschap in publieke organisaties kunt u naar onze themapagina over verandermanagement.

Nieuwsbrief

Niets missen op het gebied van publieke vernieuwing? Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over een thema. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort en zonder PR-praat. Wij respecteren uw privacy.