Hoe blockchain de overheid gaat veranderen

We kunnen er niet meer omheen: de blockchain. Naast de bekende Bitcoin heeft deze innovatie andere toepassingen die overheden nu verkennen. De gemeente Zuidhorn loopt hierin voorop.

Hoe blockchain de overheid gaat veranderen
Nieuws
|

Zuidhorn heeft blockchain als één van de eerste Nederlandse gemeenten geïntroduceerd voor het Kindpakket, het budget voor gezinnen met een minimuminkomen. Dit proces zorgde eerder voor veel administratieve rompslomp omdat het moeilijk was te controleren waar de gezinnen het geld precies aan uitgaven. Met de blockchain krijgt een gezin dat recht heeft op het Kindpakket een eigen QR-code. Deze code kan worden gescand in de winkels die deelnemen. De gemeente hoeft niet meer op te treden als tussenpartij omdat de voorwaarden voor de betaling zijn geprogrammeerd in de blockchain. Hierdoor blijft de Zuidhornse inwoner eigenaar van zijn of haar gegevens en wordt het geld direct overgemaakt naar de desbetreffende winkelier.

Wat de precieze invloed van blockchain op overheidsorganisaties gaat zijn is nog niet duidelijk, maar dat het overheden en dienstverlening gaat veranderen staat vast. De gemeente Zuidhorn is een van de voorbeelden van innovaties in de publieke sector die Menno Spaan beschrijft in zijn boek 'Van indammen naar laten stromen'.

Voor meer informatie over hoe je tot innovatie komt in publieke organisaties, gaat u naar onze themapagina over innovatie.

 • Terugblik en uitkomsten webinars, week 2

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Voor de tweede week organiseerden wij samen met een groep sprekers iedere werkdag webinars voor de frontwerkers en thuiszitters. Ook deze week kwamen er uiteenlopende thema's langs: van digitale transformatie, thuiswerken, project meetings, omgaan met angst en webcam-communicatie tot innoveren in coronatijd.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Terugblik en uitkomsten webinars, week 1

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Buitengewone tijden vragen om buitengewone initiatieven. Daarom organiseren wij met een geweldige groep sprekers gedurende de corona-crisis iedere dag webinars voor de frontwerkers en de thuiszitters. In dit nieuwsbericht een terugblik op de afgelopen week en een vooruitblik op de nieuwe webinars.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Corona adviesteam

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Welke primaire processen mogen niet uitvallen tijdens de corona-uitbraak? Hoe richten wij onze communicatie in? Hoe organiseren wij het thuiswerken? Hoe gaan we om met geleden schade en hoe berekenen we dat? Zomaar een aantal vragen waar wij op dit moment door opdrachtgevers voor worden benaderd. Om die reden hebben wij een adviseursteam samengesteld dat per direct inzetbaar is.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Innovatiechallenge 2020: innovatoren gezocht!

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Wanneer iets zich langzaam voltrekt, reageren we meestal te laat. Wat is de dynamiek die hiervoor zorgt en wat kun je hieraan doen? In je beleid, maar ook in de organisatie waar ontwikkelingen zich langzaam voltrekken. Haagse Beek bestaat vijftien jaar en organiseert een challenge waarin de verandervraag bij langzame ontwikkelingen centraal staat en je in praktijk samen met andere publieke professionals aan de slag gaat. Lees hieronder meer.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Out now: From Containment to Free Flow

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  In this book, Menno Spaan presents sixteen cases of successful innovation in the Netherlands. These range from infrastructure projects to the development and use of new technology, and from public organisations that decide to do away with managers to local residents who determine what their town should look like. Menno Spaan has studied these innovations, identifying the principles for succesful innovation, and brought them together in a handbook for public innovation.

  Lees het volledige nieuwsbericht

Nieuwsbrief

Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over één van onze thema's. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort, zonder PR-praat en met relevante informatie op het vakgebied. Wij respecteren uw privacy.