Innovatie begint bij jezelf

Innovatie begint niet bij groots opgezette programma’s, maar bij ‘gewoon’ het gesprek aangaan met elkaar. Een mooi voorbeeld daarvan is de leergang ‘projectleiders in onderwijsinnovatie’ van de Hogeschool Utrecht, waarin docenten en medewerkers op zoek gaan naar het antwoord op de vraag hoe innovatie in het onderwijs vorm kan krijgen.

Innovatie begint bij jezelf
Nieuws
|

Tags

|

Vandaag kwam de groep bij elkaar rondom het thema: wat kunnen we van elkaar én van professionals buiten de hogeschool leren over innovatie? Menno Spaan leverde middels een presentatie een bijdrage aan het ochtendprogramma.

Tijdens het gesprek kwam de vraag naar boven: hoe neem je collega’s mee in innovatie als zij gewoon bezig zijn met hun dagelijkse werk? Wat doe je met de zogeheten ‘laggards’, de achterblijvers, die geen boodschap hebben aan verandering? Een valkuil is om uit alle macht te proberen hen al aan de voorkant te betrekken. Tegelijkertijd bevinden veel innovaties waar de professionals mee bezig zijn zich nog in de de ontwikkelingsfase. Haal een innovatie dan gewoon uit de organisatie om deze tijdelijk buiten de organisatie verder door te onwikkelen, vóór deze breder in de organisatie wordt geïntroduceerd. Zou je de ‘laggards’ eerder betrekken, dan vraag je hen eigenlijk om commitment te geven voor een idee waarvan nog niet duidelijk is of het werkt. Dat is enorm lastig, zo niet onmogelijk. De kracht van een gestructureerde aanpak voor innovatie is dat je uitgaat van verschillende fases en dat je eerst een idee ontwikkelt totdat het zich op kleine schaal heeft bewezen. Pas daarna presenteer je het aan de rest van de organisatie.

Deze groep heeft één van de principes van innovatie heel goed begrepen. Elkaar opzoeken om ervaringen uit te wisselen, lastige zaken te delen en je te laten inspireren!

Op het platform Leiders Onderwijs Innovatie deelde Laura Kox, één van de organisatoren, de lessen die zij tijdens deze dag leerde.

Op onze website lees je meer over hoe innovatie vormkrijgt in (publieke) organisaties.

Nieuwsbrief

Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over één van onze thema's. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort, zonder PR-praat en met relevante informatie op het vakgebied. Wij respecteren uw privacy.