Inspiratie: Free Agents Canadese overheid (Pilot)

De Canadese overheid werft bestaande medewerkers die voldoen aan onder meer de criteria probleemoplossend vermogen, empathie en resultaatgerichtheid. Deze kandidaten (Free Agents) worden verdeeld over drie ministeries.

Inspiratie: Free Agents Canadese overheid (Pilot)
Nieuws
|

Veel mensen halen geen voldoening uit hun werk. Dit kost de samenleving geld. In Canada is daarvoor een pilot gestart binnen de overheid. De Canadese overheid werft bestaande medewerkers die voldoen aan onder meer de criteria probleemoplossend vermogen, empathie en resultaatgerichtheid. Deze kandidaten (Free Agents) worden verdeeld over drie ministeries. Daar krijgen zij de volledige vrijheid om te bekijken waar en hoe ze bij kunnen dragen aan de projecten die aansluiten bij hun interesses. Elk ministerie heeft 30 free agents en één talentmanager. De talentmanager coacht, geeft feedback en carrière advies.

Deze manier van 'inhuur' is goedkoper dan het elke keer opnieuw aannemen van vaste mensen en goedkoper dan de inhuur van consultants, maar het is vooral een mooie manier om uitwisseling tusen ministeries mogelijk te maken en om een bijdrage te leveren aan innovatie. In de Nederlandse overheid zijn er soorgelijke initiatieven, zoals bijvoorbeeld ABD Interim, het Rijkstraineeprogramma of de Flexpool van BZK. Maar in de Canadese overheid is het concept meer op uitwisseling tussen ministeries gericht. Wellicht zijn deze vrije vogels een mooie inspiratie voor de Nederlandse overheid?

De eerste resultaten laten zien dat autonomie, mobiliteit en een grotere invloed op eigen werk tot positieve resultaten leiden. Klik hier voor meer informatie.

Nieuwsbrief

Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over één van onze thema's. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort, zonder PR-praat en met relevante informatie op het vakgebied. Wij respecteren uw privacy.