Inspiratie: Free Agents Canadese overheid (Pilot)

De Canadese overheid werft bestaande medewerkers die voldoen aan onder meer de criteria probleemoplossend vermogen, empathie en resultaatgerichtheid. Deze kandidaten (Free Agents) worden verdeeld over drie ministeries.

Inspiratie: Free Agents Canadese overheid (Pilot)
Nieuws
|

Veel mensen halen geen voldoening uit hun werk. Dit kost de samenleving geld. In Canada is daarvoor een pilot gestart binnen de overheid. De Canadese overheid werft bestaande medewerkers die voldoen aan onder meer de criteria probleemoplossend vermogen, empathie en resultaatgerichtheid. Deze kandidaten (Free Agents) worden verdeeld over drie ministeries. Daar krijgen zij de volledige vrijheid om te bekijken waar en hoe ze bij kunnen dragen aan de projecten die aansluiten bij hun interesses. Elk ministerie heeft 30 free agents en één talentmanager. De talentmanager coacht, geeft feedback en carrière advies.

Deze manier van 'inhuur' is goedkoper dan het elke keer opnieuw aannemen van vaste mensen en goedkoper dan de inhuur van consultants, maar het is vooral een mooie manier om uitwisseling tusen ministeries mogelijk te maken en om een bijdrage te leveren aan innovatie. In de Nederlandse overheid zijn er soorgelijke initiatieven, zoals bijvoorbeeld ABD Interim, het Rijkstraineeprogramma of de Flexpool van BZK. Maar in de Canadese overheid is het concept meer op uitwisseling tussen ministeries gericht. Wellicht zijn deze vrije vogels een mooie inspiratie voor de Nederlandse overheid?

De eerste resultaten laten zien dat autonomie, mobiliteit en een grotere invloed op eigen werk tot positieve resultaten leiden. Klik hier voor meer informatie.

 • Terugblik en uitkomsten webinars, week 2

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Voor de tweede week organiseerden wij samen met een groep sprekers iedere werkdag webinars voor de frontwerkers en thuiszitters. Ook deze week kwamen er uiteenlopende thema's langs: van digitale transformatie, thuiswerken, project meetings, omgaan met angst en webcam-communicatie tot innoveren in coronatijd.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Terugblik en uitkomsten webinars, week 1

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Buitengewone tijden vragen om buitengewone initiatieven. Daarom organiseren wij met een geweldige groep sprekers gedurende de corona-crisis iedere dag webinars voor de frontwerkers en de thuiszitters. In dit nieuwsbericht een terugblik op de afgelopen week en een vooruitblik op de nieuwe webinars.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Corona adviesteam

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Welke primaire processen mogen niet uitvallen tijdens de corona-uitbraak? Hoe richten wij onze communicatie in? Hoe organiseren wij het thuiswerken? Hoe gaan we om met geleden schade en hoe berekenen we dat? Zomaar een aantal vragen waar wij op dit moment door opdrachtgevers voor worden benaderd. Om die reden hebben wij een adviseursteam samengesteld dat per direct inzetbaar is.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Innovatiechallenge 2020: innovatoren gezocht!

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Wanneer iets zich langzaam voltrekt, reageren we meestal te laat. Wat is de dynamiek die hiervoor zorgt en wat kun je hieraan doen? In je beleid, maar ook in de organisatie waar ontwikkelingen zich langzaam voltrekken. Haagse Beek bestaat vijftien jaar en organiseert een challenge waarin de verandervraag bij langzame ontwikkelingen centraal staat en je in praktijk samen met andere publieke professionals aan de slag gaat. Lees hieronder meer.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Out now: From Containment to Free Flow

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  In this book, Menno Spaan presents sixteen cases of successful innovation in the Netherlands. These range from infrastructure projects to the development and use of new technology, and from public organisations that decide to do away with managers to local residents who determine what their town should look like. Menno Spaan has studied these innovations, identifying the principles for succesful innovation, and brought them together in a handbook for public innovation.

  Lees het volledige nieuwsbericht

Nieuwsbrief

Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over één van onze thema's. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort, zonder PR-praat en met relevante informatie op het vakgebied. Wij respecteren uw privacy.