Democratische vernieuwing, medicijn tegen wantrouwen?

Wat is voor kiezers de aantrekkingskracht van een partij die zich uitspreekt tegen de bestuurlijke elite? En welke opgave volgt hieruit voor bestuurders?

Democratische vernieuwing, medicijn tegen wantrouwen?
Nieuws
|

De overwinningsspeech van Thierry Baudet op de avond van de Provinciale Statenverkiezingen op 21 maart deed veel stof opwaaien. In stevige bewoordingen keerde de FvD-leider zich af van de elite – academici, journalisten, kunstenaars, architecten – en in het bijzonder van bestuurders. Zij zijn ‘omhooggevallen netwerkers’ en ‘beroepsvergaderaars’. Uit zijn speech blijkt wantrouwen in het systeem. Dat hij daarmee het gevoel van een groot aantal Nederlanders verwoordt, maakt zijn verkiezingsoverwinning wel duidelijk.

Bij Haagse Beek zien wij in dit wantrouwen een opdracht voor bestuurders, ambtenaren en politici. De democratie moet mooier, beter en inclusiever met overheden die nadrukkelijker aansluiten bij initiatieven uit de samenleving.

Een mooi voorbeeld van democratische vernieuwing waar wij aan hebben bijgedragen, is de gemeente Nijkerk. Deze gemeente slaagde erin om de omslag te maken van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie door de samenleving centraal te stellen. Op onze website lees je meer over de democratische vernieuwing in Nijkerk en andere voorbeelden van democratische vernieuwing.

 • Terugblik en uitkomsten webinars, week 2

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Voor de tweede week organiseerden wij samen met een groep sprekers iedere werkdag webinars voor de frontwerkers en thuiszitters. Ook deze week kwamen er uiteenlopende thema's langs: van digitale transformatie, thuiswerken, project meetings, omgaan met angst en webcam-communicatie tot innoveren in coronatijd.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Terugblik en uitkomsten webinars, week 1

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Buitengewone tijden vragen om buitengewone initiatieven. Daarom organiseren wij met een geweldige groep sprekers gedurende de corona-crisis iedere dag webinars voor de frontwerkers en de thuiszitters. In dit nieuwsbericht een terugblik op de afgelopen week en een vooruitblik op de nieuwe webinars.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Corona adviesteam

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Welke primaire processen mogen niet uitvallen tijdens de corona-uitbraak? Hoe richten wij onze communicatie in? Hoe organiseren wij het thuiswerken? Hoe gaan we om met geleden schade en hoe berekenen we dat? Zomaar een aantal vragen waar wij op dit moment door opdrachtgevers voor worden benaderd. Om die reden hebben wij een adviseursteam samengesteld dat per direct inzetbaar is.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Innovatiechallenge 2020: innovatoren gezocht!

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Wanneer iets zich langzaam voltrekt, reageren we meestal te laat. Wat is de dynamiek die hiervoor zorgt en wat kun je hieraan doen? In je beleid, maar ook in de organisatie waar ontwikkelingen zich langzaam voltrekken. Haagse Beek bestaat vijftien jaar en organiseert een challenge waarin de verandervraag bij langzame ontwikkelingen centraal staat en je in praktijk samen met andere publieke professionals aan de slag gaat. Lees hieronder meer.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Out now: From Containment to Free Flow

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  In this book, Menno Spaan presents sixteen cases of successful innovation in the Netherlands. These range from infrastructure projects to the development and use of new technology, and from public organisations that decide to do away with managers to local residents who determine what their town should look like. Menno Spaan has studied these innovations, identifying the principles for succesful innovation, and brought them together in a handbook for public innovation.

  Lees het volledige nieuwsbericht

Nieuwsbrief

Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over één van onze thema's. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort, zonder PR-praat en met relevante informatie op het vakgebied. Wij respecteren uw privacy.