Zeggenschap als randvoorwaarde voor slagen zelfsturende organisatie

Wie een zelfsturende organisatie wil worden, moet wel voldoen aan een aantal randvoorwaarden. Belangrijk voor het laten slagen van zelfsturende teams is de verdeling van beslissingsbevoegdheid en verantwoordelijkheid, zo blijkt uit het promotieonderzoek van Irene Sinteur (VU).

Zeggenschap als randvoorwaarde voor slagen zelfsturende organisatie
Nieuws
|

Tags

|

Voorwaarden voor zelfsturende teams

Eén van de redenen om een zelfsturende organisatie te worden is de wens om verantwoordelijkheden lager in de organisatie te beleggen. Medewerkers ervaren zo meer vrijheid, autonomie en controle bij het uitoefenen van hun vak. In de literatuur wordt daarvoor de term psychologische empowerment gebruikt. Zelfsturing is echter pas succesvol wanneer medewerkers in de praktijk daadwerkelijk meer bevoegdheden krijgen. Er moet voldaan worden aan de juiste randvoorwaarden zoals structurele empowerment; macht en zeggenschap blijven dan niet op management- en directieniveau hangen, maar verschuiven naar het niveau van de teams.

In haar onderzoek naar zelfsturende teams noemt Irene Sinteur een aantal concrete randvoorwaarden voor organisaties die zelfsturing willen laten slagen. Zo moet een zelfsturend team niet alleen operationele beslissingen kunnen nemen, maar ook tactische en strategische (over welke taken ze uitvoeren en waarom). In een succesvolle zelfsturende organisatie zijn de teams niet te groot, coördineren medewerkers zelf hun taken, spreekt men met elkaar over de uitkomsten van het werk en worden medewerkers beloond op individueel-, groeps- en organisatieniveau. Er moet minimale sturing zijn van buitenaf en de teams moeten zo veel mogelijk autonomie hebben over hun taken.

Mooi dat onderzoek nu bevestigt dat voor een zelfsturende organisatie het idee van meer autonomie niet voldoende is, maar zeggenschap en bevoegdheden ook daadwerkelijk anders moeten worden verdeeld.

Voor meer informatie over welke randvoorwaarden er zijn voor de overgang naar een zelfsturende organisatie kunt u naar onze pagina over zelfsturende teams.

 • Terugblik en uitkomsten webinars, week 2

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Voor de tweede week organiseerden wij samen met een groep sprekers iedere werkdag webinars voor de frontwerkers en thuiszitters. Ook deze week kwamen er uiteenlopende thema's langs: van digitale transformatie, thuiswerken, project meetings, omgaan met angst en webcam-communicatie tot innoveren in coronatijd.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Terugblik en uitkomsten webinars, week 1

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Buitengewone tijden vragen om buitengewone initiatieven. Daarom organiseren wij met een geweldige groep sprekers gedurende de corona-crisis iedere dag webinars voor de frontwerkers en de thuiszitters. In dit nieuwsbericht een terugblik op de afgelopen week en een vooruitblik op de nieuwe webinars.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Corona adviesteam

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Welke primaire processen mogen niet uitvallen tijdens de corona-uitbraak? Hoe richten wij onze communicatie in? Hoe organiseren wij het thuiswerken? Hoe gaan we om met geleden schade en hoe berekenen we dat? Zomaar een aantal vragen waar wij op dit moment door opdrachtgevers voor worden benaderd. Om die reden hebben wij een adviseursteam samengesteld dat per direct inzetbaar is.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Innovatiechallenge 2020: innovatoren gezocht!

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Wanneer iets zich langzaam voltrekt, reageren we meestal te laat. Wat is de dynamiek die hiervoor zorgt en wat kun je hieraan doen? In je beleid, maar ook in de organisatie waar ontwikkelingen zich langzaam voltrekken. Haagse Beek bestaat vijftien jaar en organiseert een challenge waarin de verandervraag bij langzame ontwikkelingen centraal staat en je in praktijk samen met andere publieke professionals aan de slag gaat. Lees hieronder meer.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Out now: From Containment to Free Flow

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  In this book, Menno Spaan presents sixteen cases of successful innovation in the Netherlands. These range from infrastructure projects to the development and use of new technology, and from public organisations that decide to do away with managers to local residents who determine what their town should look like. Menno Spaan has studied these innovations, identifying the principles for succesful innovation, and brought them together in a handbook for public innovation.

  Lees het volledige nieuwsbericht

Nieuwsbrief

Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over één van onze thema's. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort, zonder PR-praat en met relevante informatie op het vakgebied. Wij respecteren uw privacy.