Innoveren zit in ons - Workshop Ooa Boek & Festival 2019

Om te innoveren heb je niet per se een 'burning platform' nodig, zo stelt Menno Spaan tijdens een workshop over zijn boek 'Van indammen naar laten stromen' op het Ooa Boek & Festival 2019. Zijn boek staat dit jaar in de top 10 van de Ooa-boekenjury.

Innoveren zit in ons - Workshop Ooa Boek & Festival 2019
Nieuws
|

Tags

|

Uit de tientallen boeken over organisatiekunde die jaarlijks worden uitgebracht, kiest de Ooa-boekenjury het Boek van het Jaar. De Ooa is de Orde van organisatiekundigen en -adviseurs. 'Van indammen naar laten stromen: concreet werken aan de innovatie van publieke organisaties' van Menno Spaan is dit jaar één van de boeken die van de jury een plek kreeg in de top 10. Tijdens het Boek & Festival ging Menno Spaan met collega-adviseurs in gesprek over hoe je als adviseur met zijn boek aan de slag kunt.

"Je kunt innovatie niet sturen, maar wel structureren"

- Menno Spaan

"Publieke organisaties zijn bij uitstek geschikt om te innoveren," zo begint Menno. "Maar innovatie komt alleen tot stand als je daar bewust mee aan de slag gaat. Als organisatieadviseur kun je innovatie niet sturen, maar het is ook geen kwestie van toeval. Om tot innovatie te komen, moet je het innovatieproces gestructureerd inrichten. De praktijk wijst uit dat dat vaak langdurige trajecten zijn. Dat kan ook niet anders; je bent namelijk bezig met het implementeren van een wezenlijk andere manier van werken."

Wat maakt dit boek nu uniek, zo vraagt één van de aanwezige adviseurs zich af. Wordt er niet al veel over dit onderwerp geschreven? "Nog niet eerder is er een boek geschreven dat specifiek gaat over het proces van innovatie in publieke organisaties," aldus Menno. "En dat terwijl die een heel eigen dynamiek kennen. Wil je innoveren in een publieke organisatie, dan heb je te maken met een politiek-bestuurlijke context, de complexiteit van het samenwerken met andere organisaties, (zeer) complexe opgaven, het rechtmatigheidsbeginsel, en de regels, procedures en protocollen waarbinnen je moet opereren."

Menno heeft het boek bewust praktijkgericht gemaakt, zo legt hij uit. "Het is de bedoeling dat je er direct mee aan de slag kunt, bijvoorbeeld door een zelftest die je in 5 minuten vertelt wat de innovatiekracht van jouw organisatie is. En het biedt nadrukkelijk geen simpel stappenplan. Wie wil innoveren in een publieke omgeving heeft nu eenmaal te maken met een complexe werkelijkheid. Het boek gaat in op de verschillende aspecten van innoveren: Welke strategie kun je het beste gebruiken? Wat zijn de succesfactoren voor het slagen van je innovatie? En hoe creëer je een innovatievriendelijke biotoop? In het samenspel tussen deze aspecten krijgt innovatie vorm."

Als adviseur ben je gewend om te reageren op een probleem. Er gaat iets mis en jij moet dat gaan oplossen. Maar voor innoveren heb je niet altijd een 'burning platform' nodig, zo merkt Menno op. "Innovatie ontstaat niet alleen omdat er een probleem is dat opgelost moet worden. Het zit simpelweg in onze menselijke natuur om te spelen, te vernieuwen en te zoeken naar een andere manier om iets te doen. Kortom: innoveren zit in ons. Dat is reden genoeg."

Ga naar onze themapagina over innovatie voor meer informatie over het vormgeven van innovatie in publieke organisaties.

 • Terugblik en uitkomsten webinars, week 2

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Voor de tweede week organiseerden wij samen met een groep sprekers iedere werkdag webinars voor de frontwerkers en thuiszitters. Ook deze week kwamen er uiteenlopende thema's langs: van digitale transformatie, thuiswerken, project meetings, omgaan met angst en webcam-communicatie tot innoveren in coronatijd.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Terugblik en uitkomsten webinars, week 1

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Buitengewone tijden vragen om buitengewone initiatieven. Daarom organiseren wij met een geweldige groep sprekers gedurende de corona-crisis iedere dag webinars voor de frontwerkers en de thuiszitters. In dit nieuwsbericht een terugblik op de afgelopen week en een vooruitblik op de nieuwe webinars.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Corona adviesteam

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Welke primaire processen mogen niet uitvallen tijdens de corona-uitbraak? Hoe richten wij onze communicatie in? Hoe organiseren wij het thuiswerken? Hoe gaan we om met geleden schade en hoe berekenen we dat? Zomaar een aantal vragen waar wij op dit moment door opdrachtgevers voor worden benaderd. Om die reden hebben wij een adviseursteam samengesteld dat per direct inzetbaar is.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Innovatiechallenge 2020: innovatoren gezocht!

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Wanneer iets zich langzaam voltrekt, reageren we meestal te laat. Wat is de dynamiek die hiervoor zorgt en wat kun je hieraan doen? In je beleid, maar ook in de organisatie waar ontwikkelingen zich langzaam voltrekken. Haagse Beek bestaat vijftien jaar en organiseert een challenge waarin de verandervraag bij langzame ontwikkelingen centraal staat en je in praktijk samen met andere publieke professionals aan de slag gaat. Lees hieronder meer.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Out now: From Containment to Free Flow

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  In this book, Menno Spaan presents sixteen cases of successful innovation in the Netherlands. These range from infrastructure projects to the development and use of new technology, and from public organisations that decide to do away with managers to local residents who determine what their town should look like. Menno Spaan has studied these innovations, identifying the principles for succesful innovation, and brought them together in a handbook for public innovation.

  Lees het volledige nieuwsbericht

Nieuwsbrief

Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over één van onze thema's. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort, zonder PR-praat en met relevante informatie op het vakgebied. Wij respecteren uw privacy.