EPSA 2019: Best Practices bekendgemaakt

De Rotterdamse Zaak is één van de Nederlandse projecten die kans maakt om de European Public Sector Award (EPSA) 2019 te winnen. Deze week werd bekend gemaakt welke projecten het stempel Best Practice krijgen en doorgaan naar de volgende ronde. Menno Spaan is dit jaar één van de evaluatoren van deze tweejaarlijkse competitie.

EPSA 2019: Best Practices bekendgemaakt
Nieuws
|

Tags

|

Vorig jaar kwam het boek 'Van indammen naar laten stromen: concreet werken aan de innovatie van publieke organisaties' van Menno Spaan uit. Dit jaar werd het boek genomineerd voor Ooa Boek van het Jaar 2019. Ook internationaal bleef het boek niet onopgemerkt. 'Van indammen naar laten stromen' wordt nu vertaald naar het Engels en een aantal casusbeschrijvingen van innovatieve projecten binnen Nederlandse overheidsorganisaties wordt opgenomen in een internationale database.

Vorige week was Menno Spaan aanwezig als evaluator bij de tussentijdse beoordeling in het kader van de European Public Sector Award (EPSA) 2019. Deze prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt door het Europese Instituut voor Bestuurskunde (EIPA). Publieke organisaties uit verschillende landen krijgen hiermee de kans om bij elkaar in de keuken te kijken, ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Dit jaar is het thema 'New solutions to complex challenges'. Nieuwe, complexe problemen vragen namelijk om innovatieve oplossingen.

Eén van de projecten die door zijn naar de volgende ronde is De Rotterdamse Zaak, dat noodlijdende ondernemers helpt hun bedrijf weer op de rit te krijgen. De Rotterdamse Zaak is een leerwerkbedrijf en wordt gerund door studenten van de Hogeschool Rotterdam, in samenwerking met het Regionaal Bureau Zelfstandigen (gemeente Rotterdam) en het Ondernemersklankbord. De Rotterdamse Zaak biedt ondernemers die dat nodig hebben financiële, commerciële en fiscale steun.

Bijzonder aan dit project is de samenwerking tussen verschillende partners: lokale overheid, onderwijs en bedrijfsleven. De combinatie van de kennis en frisse blik van studenten en de expertise van ervaren ondernemers maakt dit project tot een succes. Sinds de start in 2012 heeft De Rotterdamse Zaak zo'n 200 ondernemers per jaar geholpen. Inmiddels is het concept op zes andere plekken in Nederland overgenomen en vorig jaar is in Finland een vergelijkbaar project gestart.

Van de 160 inzendingen voor de EPSA 2019 hebben 40 projecten uit 14 verschillende landen het stempel Best Practice gekregen. Van 4-6 november 2019 vindt de finale plaats in Maastricht waar bekend wordt gemaakt wie de European Public Sector Award 2019 zal krijgen.

Ga naar onze themapagina over innovatie voor meer informatie over het vormgeven van innovatie in publieke organisaties.

Nieuwsbrief

Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over één van onze thema's. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort, zonder PR-praat en met relevante informatie op het vakgebied. Wij respecteren uw privacy.