De N211 en N470: CO2-negatieve wegen door de Provincie Zuid-Holland

Grootschalig onderhoud van de N211 en N470 bleek voor de provincie Zuid-Holland een uitgelezen kans om te innoveren. En met resultaat: de N211 is de eerste CO2-negatieve weg ter wereld. Dit project is als één van 16 casussen uitgelicht in het boek 'Van indammen naar laten stromen' door Menno Spaan, dat wordt uitgebracht in het Engels.

De N211 en N470: CO2-negatieve wegen door de Provincie Zuid-Holland
Nieuws
|

Tags

|

De provincie Zuid-Holland beheert bij elkaar 500 kilometer wegdek. Voor de Dienst Beheer Infrastructuur (DBI) van de provincie is het beheer van het wegdek het meest efficiënt wanneer die 500 kilometer er precies hetzelfde uitziet. Het is een kunst om in die context te innoveren, maar de provincie gaat desondanks de uitdaging aan. De provinciale wegen N211 en N470 zijn aangewezen als weg van de energietransitie: proeftuinen van innovatie in wegbeheer. Het resultaat bracht twee bijzondere wegen.

N211

De vernieuwde N211 is eind 2018 opgeleverd. Door de samenwerking met 14 verschillende partijen op te zoeken, kwamen maar liefst 22 innovatieve manieren tot stand om de weg te verduurzamen. De CO2-uitstoot van het onderhoud en beheer van de N211 werd niet alleen gereduceerd tot 4000 ton, de innovaties zorgden ervoor dat de weg juist energie oplevert en daarmee weer 14000 ton CO2-uitstoot compenseert. Denk hierbij aan een warmte-koude opslagsysteem of het gebruik van duurzaam en/of gerecycled materiaal.

N470

Na het onderhoud van de N211 startte de Provincie Zuid-Holland in 2019 ook met het verduurzamen van de gehele N470. Met de lengte van 17 kilometer wordt dit project de duurzaamste weg van Nederland. Ook hier komen unieke innovaties bij elkaar: van bio-techfilters om de luchtkwaliteit te verbeteren, tot rolweerstandverlagend asfalt, tot een geluidsmuur uitgerust met zonnecellen en kleine windturbines.

Innoveren over de grens

De geslaagde experimenten die tot de vergroening van de N211 en de N470 hebben geleid, bieden stuk voor stuk potentie om ook op grotere schaal te worden toegepast, zoals in andere provincies, maar ook in andere landen. Daarnaast biedt de manier van werken een wijze les over de totstandkoming van een groot aantal innovatieve oplossingen door als provincie de samenwerking met de omgeving op te zoeken.

Internationale bekendheid

De casus van de CO2-negatieve wegen staat uitgebreid beschreven in het boek 'Van indammen naar laten stromen' van Menno Spaan. Onlangs is het boek naar het Engels vertaald, zodat de succesverhalen van de 16 casussen ook internationaal kunnen worden gedeeld. Zo kan de verduurzaming van de N211 en de N470 als inspiratie dienen voor het aanleggen en onderhouden van wegen in het buitenland. 'From Containment to Free Flow: A handbook for the innovation of public organisations' bevat de geüpdatete casussen uit de Nederlandse versie, waarbij wordt ingegaan op de vraag hoe andere landen deze Nederlandse innovaties kunnen toepassen.

Nieuwsbrief

Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over één van onze thema's. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort, zonder PR-praat en met relevante informatie op het vakgebied. Wij respecteren uw privacy.