Terugblik webinars, week 3

Deze week organiseerden we samen met een groep nieuwe en bekende sprekers webinars over thema's als het bijeffect, leidinggeven aan thuiswerkers, regels in crisistijd, authenticiteit, ons veranderende brein en vraag en aanbod in de zorg.

Terugblik webinars, week 3
Nieuws
|

Tags

|

Leren van bijen

Bestuurskundige en imker Ramon Hagedoorn in zijn webinar: 'Bijen zouden heel verbaasd zijn over de manier waarop wij alles in het groot organiseren. Wees terughoudend in het grootschalig samenwerken als het ook in het klein kan'.

Over leidinggeven aan thuiswerkers sprak onze adviseur en trainer Huub Brinkhof: 'In een crisissituatie zijn leidinggevenden geneigd zich nog meer tot de inhoud te richten. Toch moet je als leidinggevende de onderlinge verbinding in stand houden. Bel collega’s daarom tussendoor op om informeel contact te maken'.

Filosoof Karim Benammar over radicaal anders leven in tijden van #coronacrisis: 'We zijn bezig met een verschuiving van dezelfde dingen op een andere manier doen.' Zijn boodschap: 'Begin met een blanke pagina en ontwerp vanuit de kernwaarden. Op die kernwaarden dienen regels en protocollen te worden gebaseerd.'

Ook Jurriaan Cals en Ruud Plomp spraken over regels in tijden van crisis: 'Waar we voor moeten waken is dat er wordt gedacht dat crisissituaties beheerst kunnen worden door regels en goede opleiding. Nee, je hebt juist flexibiliteit nodig om adequaat met elkaar te kunnen handelen in veranderende situaties.'

Digitaal ontwikkelen vanuit kernwaarden

Het internet verandert onze samenleving, en dus ook steden. Het is belangrijk dat vanuit menselijke waarden te ontwikkelen en organiseren, aldus Jan-Willem Wesselink en Frank Reniers in hun webinar over de City Deals. Deze webinar is opgenomen en online te bekijken.

Marco Heida over Internet of Things en veiligheid: 'Consumentproducten worden steeds meer met elkaar connected. Dit heeft naast voordelen ook nadelen. Een 'connected' wereld draagt talloze risico's met zich mee en daar moet goed mee worden omgegaan.' Deze webinar is opgenomen en online te bekijken.

Ook Menno Valkenburg sprak over verbondenheid via het internet, maar dan het online samenwerken als projectteam. Hoe maak je de verbinding als je elkaar niet kunt zien? Neem de tijd om elkaar te introduceren en te leren kennen. Hoe meer je van elkaar weet, hoe meer haakjes er zijn om met elkaar te verbinden. Deze webinar is opgenomen en online te bekijken.

Huub Brinkhof en Elyse Rentier bespraken de vijf valkuilen van zelfsturing. Hoe vermijd je die? 1) Weet waarom je zelfsturing wil. 2) Zorg dat teams echt zelfsturend zijn. 3) Luister naar elkaar! 4) Gooi niet over de schutting. 5) Verdeel leiderschap binnen het team (teamrollen). Deze webinar is opgenomen en online te bekijken.

Serendipiteit

Wat belangrijk is voor het creëren van een innovatievriendelijke biotoop is ook relevant voor organiseren in tijden van een coronacrisis, aldus Menno Spaan: leiders die de goede dingen doen, mensen die het initiatief nemen, informatie delen, ruimte voor reflectie creëren en elkaar aanspreken. Deze webinar is opgenomen en online te bekijken.

Hoe ga je om met onzekerheid en lastige situaties die op je pad komen? Tinkebell deelde hoe haatberichten over haar kunstprojecten haar juist sterker maakten. Van de negatieve reacties maakte ze een boek. Een mooi voorbeeld van serendipiteit - werken met dat wat er op je pad komt. Deze webinar is opgenomen en online te bekijken.

Abdelaziz Aouragh stelde zichzelf tijdens zijn webinar de vraag: wat doet de coronacrisis met ons? We leren nu heel veel goeds van en over elkaar. Maar blijft dit ook na de coronacrisis? Deze webinar is opgenomen en online te bekijken.

Ontwikkel een extern brein

Hoe communiceer je effectief via een webcam? Saskia Rodenburg geeft een aantal praktische tips: "Nu lichaamstaal wegvalt, zijn andere communicatieaspecten van belang. Denk zoal aan de juiste afstand van webcam, kijk recht in de camera, goede belichting, rustige kleding en achtergrond en privacy." Deze webinar is opgenomen en online te bekijken.

Martijn Aslander laat zien hoe hij WorkFlowy gebruikt als 'extern brein': "Ons brein houdt van lijstjes - het is efficiënt, je hoeft maar 1 keer na te denken. Met zo'n tool wordt je leven eigenlijk een soort 'invuloefening'." Deze webinar is opgenomen en online te bekijken.

Smart City stelt de burger centraal! Het gaat om mensen, leefbaarheid en omgeving, bestuur, onderscheidend vermogen en mobiliteit. Aldus Marco Heida. Technologie dient de mens. 5G maakt de enorme datastromen mogelijk om slimme steden levendig te houden. Deze webinar is opgenomen en online te bekijken.

De coronacrisis vraagt om innovatieve oplossingen. Menno Spaan adviseert om snel te beginnen met implementeren. Doe dit met een dosis gezond ondernemerschap. Dit is effectiever dan bijvoorbeeld eerst het proces omtrent de business case van a tot z te doorlopen. Deze webinar is opgenomen en online te bekijken.

Enthousiast over onze webinars? Deel dit initiatief dan met je collega's en anderen uit jouw netwerk!

Wil je op de hoogte gehouden worden van de webinars van de komende week en iedere week de uitkomsten van de afgelopen week ontvangen? Geef je dan op voor onze nieuwsbrief over de webinars. Je leest meer over onze webinars van volgende week in onze vooruitblik.

Nieuwsbrief

Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over één van onze thema's. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort, zonder PR-praat en met relevante informatie op het vakgebied. Wij respecteren uw privacy.