Terugblik webinars - week 5

Hoe implementeren we de menselijke maat? Over die vraag dachten sprekers en publieke professionals na in hun webinars voor frontwerkers en thuiszitters van afgelopen week. Tot en met dit weekend nog terug te kijken!

Terugblik webinars - week 5
Nieuws
|

Tags

|

Maatwerk, samenwerking en vakmanschap

Vastlopen van jeugdzorg vraagt om maatwerk! Dat stelden Jolien Snoeren en Ilse de Bruijn in hun webinar over de maatwerktafel jeugdzorg. Zorg voor een systemische aanpak en betrek de omgeving van het kind daarbij. Van groot belang is om met de ouders samen hiermee bezig te zijn.

De overheid staat voor gelijkheid. Dit zorgt dat publieke organisaties het nooit voor 100% juist kunnen doen. Menno Spaan stelde in zijn webinar dat denken en doen meer bij elkaar moeten worden gebracht; zorg voor echt vakman-/vakvrouwschap in de top en borg ruimte om de waarheid te zeggen.

Armoede met menselijke maat bestrijden vraagt samenwerking met veel partijen. Aldus Erwin Van der Maesen de Sombreff van de gemeente Westerkwartier in zijn webinar over het project Van Arm naar Beter. Heel belangrijk is dat de hulp bereikbaar en begrijpelijk is. Dit leverde bij deze gemeente meer zichtbaarheid op en toegang naar hulppotjes.

Projecten met menselijke maat gaat om het voeren van gesprekken. Menno Valkenburg en Hans Veenman raadden in hun webinar over projectmanagement aan om daarbij te betrekken: context (omgeving); inhoud (overtuigingen); proces (agenda, plan); relatie (omgang, communicatie).

Zinvolle gesprekken

De Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid van België is voorloper in zelfsturing en thuiswerken. Gerrit Van de Mosselaer deelde in zijn webinar de positieve ervaringen hiermee: 'Mensen die gewend waren om deeltijd te werken besloten weer fulltime aan de slag te gaan, vanwege de autonomie in hun tijdsbeheer die zij genieten door thuiswerken.'

Sociale dienst met de menselijke maat? Martijn Bok vertelde in zijn webinar over dienstverlening zonder balies dat de sfeer hierdoor enorm veranderd is. Van een moeilijke balie naar een fijne 'koffiebar' voor écht zinvolle gesprekken. Klanten zijn tevreden en medewerkers voelen zich waardevol.

Huub Brinkhof ging in zijn webinar over thuiswerken in op de lessen die we kunnen leren van succesvolle projecten op het gebied van de menselijke maat in thuiswerken.

Tinkebell sprak over de menselijke maat in kunst. Het belangrijkste van kunst is de integriteit. De menselijke intentie waarmee kunst is gemaakt en gerealiseerd bepaalt de schoonheid van de kunst zelf.

De menselijke maat in het gemeentehuis

Wat betekent een nieuw stadhuis voor de menselijke maat? Gabriel Jas van de gemeente Roosendaal vertelde in zijn webinar over het nieuwe HUIS van Roosendaal dat de buurtbewoners al koffie drinkende zelf aangeven wat hun zorgen en behoeftes zijn.

Martijn Aslander deelde hoe hij een 'extern brein' maakt: 'We moeten voorbij het dogma van het document. Het woord dat ik gebruik voor stukjes informatie die 2 woorden zijn, of maximaal 2 zinnen noem ik een #micronotitie. Het heeft geen zin om hier een Word document voor aan te maken.'

'Naasten heten 'naasten' omdat ze naast je kunnen zitten. Met het dichtgaan van verpleeghuizen is dit niet mogelijk. Maar past hier wel een politiek besluit?' vraagt Jaap Peters in zijn webinar over vakmanschap en de menselijke maat zich af. En: 'Het morele kompas bevordert het in elkaars ogen kijken en weg geraken van het harkjes-denken van organiseren en sturen.'

'Alles wat op papier is gezet is geschreven met de wijsheid van gisteren, terwijl de complexiteit sneller toeneemt dan ooit tevoren', benadrukken Jurriaan Cals en Ruud Plomp in hun webinar over regels en de veiligheidskunde.

Leren van vleermuizen

Henk Jan Kamsteeg nam deelnemers mee in het schrijven van een persoonlijke mission statement. Wat vind jij echt belangrijk in je leven? Hoe wil je over een aantal jaar terugkijken op wat je hebt gedaan of juist hebt laten liggen?

Harold Janssen gaf in zijn webinar antwoord op de vraag: wat kunnen, behalve corona, nog meer overnemen van vleermuizen, in het bijzonder als het gaat om de menselijke maat?

In zijn verdiepings- en werksessie ging Martijn Aslander met deelnemers aan de slag met het maken van een 'extern brein'.

Met publieke professionals Erwin van der Maesen de Sombreff en Gerrit van de Mosselaer en sprekers Jaap Peters, Harold Janssen, Menno Valkenburg, Menno Spaan en Ilse de Bruijn sloten we de week af over de vraag: hoe implementeren we die menselijke maat nu?

Enthousiast over onze webinars? Deel dit initiatief dan met je collega's en anderen uit jouw netwerk! Alle webinars zijn nog tot en met dit weekend terug te kijken.

Wil je op de hoogte gehouden worden van de webinars van de komende week en iedere week de uitkomsten van de afgelopen week ontvangen? Geef je dan op voor onze nieuwsbrief over de webinars. Je leest meer over onze webinars van volgende week in onze vooruitblik.

Nieuwsbrief

Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over één van onze thema's. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort, zonder PR-praat en met relevante informatie op het vakgebied. Wij respecteren uw privacy.