Terugblik webinars - week 6

Om met deze coronacrisis om te gaan, hebben we veerkracht nodig. Hoe krijg je veerkracht en hoe behoud je die? Afgelopen week deelden nieuwe en terugkerende sprekers in hun webinars hun eigen perspectief op dit thema.

Terugblik webinars - week 6
Nieuws
|

Tags

|

De bouwstenen van de buurt

'Veerkrachtige buurten maken optimaal gebruik van alles wat er in de buurt is. Terwijl gemeenten beginnen met analyseren wat er allemaal ontbreekt. Bouw juist voort op de bouwstenen van de buurt en kijk hoe je samen kunt werken om die te versterken', aldus Birgit Oelkers in haar webinar.

'Als iedereen op aarde zou consumeren zoals iedereen in Nederland, hebben we twee tot drie wereldbollen nodig. Hebben we met elkaar genoeg vitaliteit, wendbaarheid en veerkracht voor 2050?', vraagt Boke de Pater in zijn webinar.

'Wees als riet. Hoe sterk de storm ook is, riet veert weer terug. Ook als coach veer ik mee. Je roept veerkracht in de ander op, door gewoon een luisterend oor te bieden', vertelt Huub Brinkhof in zijn webinar.

Goed genoeg

'De spannende tijd van nu heeft invloed op onze stressniveaus en zorgt voor onzekerheid. Merk op wat dit met je doet en aanvaard dit, hoe moeilijk dat ook kan zijn. Maak een 'goed genoeg'-keuze voor nu', aldus Matthijs Steeneveld over veerkracht in zijn webinar.

Het oude verbeteren concurreert met iets totaal anders gaan doen. En als je met iets compleet nieuws komt, ontstaat er weerstand en terugval. Wees geduldig en houd vast aan datgene wat de innovatie interessant maakt', tipt Menno Spaan in zijn webinar.

Terugveren

Veerkracht omvat het vermogen om terug te veren, aan te passen en te vernieuwen', vertelt Eelke Wielinga, co-auteur van het boek Netwerken met Energie in zijn webinar. 'En welke inspiratie kunnen wij putten uit de natuur?'

'Zeker als je veerkracht wil organiseren, moet je niet alleen pushfactoren hebben die ons wegduwen van de oude status quo, maar ook pull-factoren in de vorm van verleidelijke en haalbare toekomsten', aldus bestuurskundige Paul 't Hart in zijn webinar over publiek leiderschap.

Je kunt zelf wel bedenken hoe je klant jouw product gaat gebruiken, maar het is veel waardevoller om je product eerst in handen te geven aan de gebruikers. Leer ervan hoe zij het gebruiken en welke functies zij juist missen', aldus ondernemer Arthur Tolsma in zijn persoonlijke verhaal over een innovatieavontuur.

'Legoblokjes'

'Mensen die het best overleven, zijn de mensen die flexibel kunnen schakelen tussen verschillende coping-strategieën. Welke stijl past bij jou als persoon?', onderzoekt Saskia Rodenburg in haar webinar over psychologische veerkracht.

Creativiteit is het slim verbinden van dat wat er al is. Ik ben niet creatiever dan de meeste mensen. Ik heb alleen meer 'legoblokjes' voor handen, omdat ik beschik over een goede digitale infrastructuur', zo vertelt Martijn Aslander in zijn webinar.

'Maak van Smart City geen afdeling binnen de gemeente, maar zorg dat het onderdeel is van het hogere plan en de visie die je hebt. Zet de burger centraal en zorg dat je alle partijen betrekt', aldus Marco Heida in zijn webinar.

Er zijn eigenlijk twee veerkrachten, volgens terugkerend spreker Jaap Peters in zijn webinar. De bovenstroom (standvastigheid) en de onderstroom (vermogen tot veranderen/aanpassen).

Veerkracht in de zorg

Saskia Görtz, directeur van het A+O fonds Metalektro, deelde haar ervaringen met veerkracht.

In een vervolgwebinar van Harold Janssen draaide hij het eeuwenoude adagium om: de waarheid ligt niet in het midden.

Linda Dol, werkzaam in het UMC, het WKZ en werkzaam in het psychosociaal team op de IC, vertelde in haar verhaal over het benadrukken van veerkracht.

Hans Veenman en Menno Valkenburg verzorgden een vervolgwebinar in hun serie over projectteams en projectmanagement. Dit keer spraken ze over hoe goede teamontwikkeling kan helpen bij veerkrachtig handelen wanneer dat nodig is.

Sprekers Jaap Peters, Harold Janssen, Menno Valkenburg en Menno Spaan sloten de week af in het webinar-café.

Enthousiast over onze webinars? Deel dit initiatief dan met je collega's en anderen uit jouw netwerk!

Wil je op de hoogte gehouden worden van komende webinars en iedere week de uitkomsten van de afgelopen week ontvangen? Geef je dan op voor onze nieuwsbrief over de webinars. De komende twee weken zijn de webinars van de afgelopen tijd terug te kijken.

Nieuwsbrief

Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over één van onze thema's. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort, zonder PR-praat en met relevante informatie op het vakgebied. Wij respecteren uw privacy.