Anders aanbesteden geeft professionals meer vrijheid

De huidige manier van aanbesteden in het sociaal domein zorgt voor veel regeldruk, bovenop een toenemende zorgvraag en een afnemend budget. Daar zijn de bankgasten tijdens het Reuring!Café op 15 mei het over eens. Maar, het kan gelukkig ook anders.

Anders aanbesteden geeft professionals meer vrijheid
Nieuws
|

Aanbestedingen, niemand wordt er blij van. Tijdens de 92e editie van het Reuring!Café op woensdag 15 mei wordt wel duidelijk dat het voor gemeenten, VNG, zorgaanbieders, accountants én organisatiekundigen een doorn in het oog is. "Het is ongelofelijk wat dit met ons doet. Het geeft een hoop gedoe en het kost veel tijd, energie en geld. Dat kan toch niet de bedoeling zijn," aldus Mariënne Verhoef, bestuurder van zorgorganisatie Spirit!.

De transformatie van de jeugdzorg is te snel gegaan, zo luidt de conclusie.

In 2015 komt de jeugdzorg over van het Rijk naar de gemeenten. Dit in combinatie met een grote bezuinigingsopdracht van maar liefst 450 miljoen. Deze transformatie ging allesbehalve vlekkeloos. “Door de landelijke druk en de druk vanuit de VNG is het te snel gegaan. We zijn daarbij vergeten om landelijke kaders mee te geven. Er is een fundamentele fout gemaakt, waardoor gemeenten nu ieder jaar moeten bijsturen. Dat zorgt voor onrust,” stelt Ans de Maat, directievoorzitter van het Nederlands Jeugdinstituut, vast.

Daarnaast neemt de zorgvraag steeds meer toe. Mogelijk doordat de hulp voor cliënten dichterbij is gekomen. De vraag is in hoeverre dit een positieve ontwikkeling is. Aan de ene kant is het goed dat burgers de hulp makkelijker kunnen vinden. Tegelijkertijd kun je je afvragen of al deze hulpvragen wel echt nodig zijn. Zorgt de beschikbaarheid van hulp dichtbij de inwoners er misschien ook niet voor dat er te snel om hulp wordt gevraagd?

Wat het antwoord ook mag zijn, feit is dat de hulpvraag toeneemt terwijl het budget ervoor afneemt. De administratieve druk die aanbestedingen met zich meebrengen maakt het er voor zorgorganisaties niet gemakkelijker op.

Kortom: de zorg moet eenvoudiger, zo concluderen de aanwezige bestuurders. Maar, kunnen we wel zonder regels? “Op sommige drukke kruispunten experimenteert men met het verwijderen van verkeerslichten. Het gevolg? Mensen letten veel beter op, waardoor er minder ongelukken gebeuren. Zou dat ook niet voor de jeugdzorg gelden?” aldus Stephan Valk, bestuursvoorzitter van de Parnassia Groep.

Gelukkig zien we allerhande mooie voorbeelden om zaken eenduidiger te regelen. Zo werken steeds meer gemeenten met één type contract waar aanbieders op in kunnen schrijven. De aanbieders die uiteindelijk de zorg gaan leveren ontvangen gezamenlijk een budget (lump sum) waarmee zij zelf de zorg mogen inrichten. Op deze manier vermindert de regeldruk en ontstaat hernieuwde vrijheid voor de professional. De gemeenten Alphen aan de Rijn en Utrecht werken hier inmiddels mee. Een mooie beweging die hopelijk aanzet tot meer van deze initiatieven.

 • Terugblik en uitkomsten webinars, week 2

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Voor de tweede week organiseerden wij samen met een groep sprekers iedere werkdag webinars voor de frontwerkers en thuiszitters. Ook deze week kwamen er uiteenlopende thema's langs: van digitale transformatie, thuiswerken, project meetings, omgaan met angst en webcam-communicatie tot innoveren in coronatijd.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Terugblik en uitkomsten webinars, week 1

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Buitengewone tijden vragen om buitengewone initiatieven. Daarom organiseren wij met een geweldige groep sprekers gedurende de corona-crisis iedere dag webinars voor de frontwerkers en de thuiszitters. In dit nieuwsbericht een terugblik op de afgelopen week en een vooruitblik op de nieuwe webinars.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Corona adviesteam

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Welke primaire processen mogen niet uitvallen tijdens de corona-uitbraak? Hoe richten wij onze communicatie in? Hoe organiseren wij het thuiswerken? Hoe gaan we om met geleden schade en hoe berekenen we dat? Zomaar een aantal vragen waar wij op dit moment door opdrachtgevers voor worden benaderd. Om die reden hebben wij een adviseursteam samengesteld dat per direct inzetbaar is.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Innovatiechallenge 2020: innovatoren gezocht!

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Wanneer iets zich langzaam voltrekt, reageren we meestal te laat. Wat is de dynamiek die hiervoor zorgt en wat kun je hieraan doen? In je beleid, maar ook in de organisatie waar ontwikkelingen zich langzaam voltrekken. Haagse Beek bestaat vijftien jaar en organiseert een challenge waarin de verandervraag bij langzame ontwikkelingen centraal staat en je in praktijk samen met andere publieke professionals aan de slag gaat. Lees hieronder meer.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Out now: From Containment to Free Flow

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  In this book, Menno Spaan presents sixteen cases of successful innovation in the Netherlands. These range from infrastructure projects to the development and use of new technology, and from public organisations that decide to do away with managers to local residents who determine what their town should look like. Menno Spaan has studied these innovations, identifying the principles for succesful innovation, and brought them together in a handbook for public innovation.

  Lees het volledige nieuwsbericht

Nieuwsbrief

Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over één van onze thema's. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort, zonder PR-praat en met relevante informatie op het vakgebied. Wij respecteren uw privacy.