Democratische vernieuwing, medicijn tegen wantrouwen?

Wat is voor kiezers de aantrekkingskracht van een partij die zich uitspreekt tegen de bestuurlijke elite? En welke opgave volgt hieruit voor bestuurders?

Democratische vernieuwing, medicijn tegen wantrouwen?
Nieuws
|

De overwinningsspeech van Thierry Baudet op de avond van de Provinciale Statenverkiezingen op 21 maart deed veel stof opwaaien. In stevige bewoordingen keerde de FvD-leider zich af van de elite – academici, journalisten, kunstenaars, architecten – en in het bijzonder van bestuurders. Zij zijn ‘omhooggevallen netwerkers’ en ‘beroepsvergaderaars’. Uit zijn speech blijkt wantrouwen in het systeem. Dat hij daarmee het gevoel van een groot aantal Nederlanders verwoordt, maakt zijn verkiezingsoverwinning wel duidelijk.

Bij Haagse Beek zien wij in dit wantrouwen een opdracht voor bestuurders, ambtenaren en politici. De democratie moet mooier, beter en inclusiever met overheden die nadrukkelijker aansluiten bij initiatieven uit de samenleving.

Een mooi voorbeeld van democratische vernieuwing waar wij aan hebben bijgedragen, is de gemeente Nijkerk. Deze gemeente slaagde erin om de omslag te maken van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie door de samenleving centraal te stellen. Op onze website lees je meer over de democratische vernieuwing in Nijkerk en andere voorbeelden van democratische vernieuwing.

Nieuwsbrief

Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over één van onze thema's. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort, zonder PR-praat en met relevante informatie op het vakgebied. Wij respecteren uw privacy.