EPSA 2019: Pareltjes uit het innovatielandschap

160 organisaties uit 28 landen dienden dit jaar een aanvraag in om in aanmerking te komen voor een European Sector Award voor innovatie in de publieke sector. En vorige week werden, na een intensieve periode van reviews, de awards aan de winnaars gegeven. In dit nieuwsbericht twee pareltjes uitgelicht op het regionale niveau, waar we in Nederland zowel landelijk als lokaal veel van kunnen leren.

EPSA 2019: Pareltjes uit het innovatielandschap
Nieuws
|

Tags

|

Innovatie komt niet toevallig tot stand, maar laat zich ook niet sturen. De winnende organisaties bleken in staat om de juiste balans te vinden en tot mooie en bijzondere innovaties te komen: praktisch, met doorzettingsvermogen, en vaak vanuit een onderliggende gedachte die zó logisch is dat je je afvraagt waarom dit niet eerder is gedaan.

Groeipakket
Stel je voor. Alle toeslagen voor kinderen, van kinderbijslag tot extra toekenningen bij armoede, gebundeld in een werkwijze waarbij de toekenning automatisch verloopt en gezinnen het geld automatisch overgemaakt krijgen, zonder hiervoor een aanvraag te hoeven indienen. Dit is de toekomst van het openbaar bestuur, zoals vormgegeven door Kind en Gezin, een regionaal agentschap van de Vlaamse overheid. Vroeger kregen kinderen in arme gezinnen alleen een toeslag als vader en moeder een aanvraagprocedure hadden doorlopen. Dit gebeurde vaak niet waardoor kwetsbare gezinnen, die deze bijdragen het hardst nodig hebben, afhaken. Nu krijgen ze het automatisch door aan de ‘achterkant’ alle systemen aan elkaar te knopen. Dit gebeurt onder de noemer ‘groeipakket’, wat bestaat uit het volgende pakket aan bijdragen: een startbedrag bij de geboorte van het kind, een maandelijkse kinderbijslag, en een extra schoolbonus voor de start van het schooljaar, een zorgtoeslag voor de ondersteuning van kinderen met een handicap, pleegkinderen en weeskinderen, een sociale toeslag voor kinderen uit een gezin met minder inkomen, en een participatietoeslag bestaande uit de kinderopvangtoeslag, de kleutertoeslag, en de schooltoeslag.

In totaal waren er meer dan 40 informatiebronnen bij betrokken om de automatische betalingen tot stand te brengen en werden meer dan 10 bestaande IT-systemen vervangen door één systeem.

Het hele pakket aan bijdragen wordt automatisch toegekend in een werkwijze die ook in andere landen kan worden toegepast. Als het in een deelstaat als Vlaanderen kan waar zes miljoen mensen wonen, waarom zou het dan niet landelijk in Nederland kunnen?

Aha plus
Stel je voor. Je bent twaalf jaar oud en je vriendjes zitten op een app. Ze doen vrijwilligerswerk en kunnen daarna coole dingen doen: gratis naar de bioscoop, een gitaarles volgen of een hele dag naar de skipiste. Ja, dat wil jij natuurlijk ook! Dus downloaden en aan de slag. Op de app vind je allerlei vrijwilligerswerk (‘quests’ genoemd). Concrete klussen: een paar keer helpen bij het verplaatsen van boeken in de bibliotheek, meedoen aan een flashmob of buitenspelen met de allerkleinsten.

aha plus quest.png

Doe je een klus, dan krijg je punten. En met die punten kun je op dezelfde website een coole beloning uitkiezen bij organisaties die zich bij het platform hebben aangesloten.

En oh ja, voordat je je punten kunt invullen moet je wel eerst zeggen wat je ervan hebt geleerd. Daar komt een verslagje uit met de competenties die je tijdens de quest hebt ontwikkeld, dat je dan weer kan gebruiken voor je cv.

Dit is exact hoe het ‘aha plus’ systeem werkt, een initiatief van het jongereninformatiecentrum aha in Vorarlberg, een deelstaat in Oostenrijk. Jongeren in Vorarlberg krijgen een jongerenkaart waarmee zij kunnen inloggen op het aha plus platform. Ze kunnen vervolgens direct op zoek naar hun eerste quest. Er zitten meer dan 3500 jongeren op het platform, van wie meer dan 600 jongeren minstens een vrijwilligersactiviteit heeft gedaan. Circa 300 organisaties hebben zich bij het platform aangesloten.

Een vrij eenvoudige gedachte, in praktijk toegepast, succesvol en eenvoudig toe te passen in Nederland. De programmatuur is beschikbaar en mag worden gebruikt.

Overige innovaties
De EPSA vormen een prachtige inspiratiebron voor innovaties. Ze zijn netjes uitgewerkt en staan op de website van de EPSA. En oh ja, er is ook een Nederlands project dat ver is gekomen: City Deals. Zeer de moeite waard om even naar te kijken.

En heb je zelf een innovatief project? Overweeg vooral om je aan te melden voor de volgende editie. Een event als de ‘Award ceremony’ zoals vorige week waar alle innovatoren van de aangesloten landen bij elkaar komen is een prachtige cocktail van innovatie.

De betrokkenen bij de projecten in dit nieuwsartikel zullen door het ministerie van BZK worden uitgenodigd om hun verhaal in Nederland te vertellen. Wil je daarbij zijn? Meld je aan voor onze nieuwsbrief over innovatie en volg die goed. Wij zullen tijdig melden wanneer de bijeenkomst is.

Nieuwsbrief

Niets missen op het gebied van publieke vernieuwing? Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over een thema. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort en zonder PR-praat. Wij respecteren uw privacy.