Inclusief leiderschap benut de diversiteit van medewerkers

Een inclusieve leider is in staat om de diversiteit van medewerkers binnen teams te benutten en zo tot oplossingen te komen voor complexe problemen. Of jij al een inclusieve leider bent, kun je nu meten met de zelfscan Inclusief Leiderschap, ontwikkeld door de Universiteit Leiden.

Inclusief leiderschap benut de diversiteit van medewerkers
Nieuws
|

Publieke organisaties hebben te maken met lastige, complexe vraagstukken waar geen simpele aanpak voor is. Ingewikkelde problemen moeten dan ook niet bekeken worden vanuit één perspectief, maar vragen om een aanpak waarbij verschillende invalshoeken worden meegenomen. Organisaties en teams met een hoge diversiteit aan achtergronden van medewerkers hebben daarbij een voordeel; de verschillende perspectieven zijn immers al in de organisatie zelf aanwezig. Het hebben van medewerkers met een diverse achtergrond is op zichzelf echter nog niet voldoende. Om de diversiteit van medewerkers te kunnen benutten en in te kunnen zetten voor het aanpakken van complexe vraagstukken is meer nodig. Een diverse organisatie moet daarvoor een inclusieve organisatie worden.

In haar promotieonderzoek gaat Tanachia Ashikali (Universiteit Leiden) in op wat ervoor nodig is om een inclusieve organisatie te worden. Ze stelt dat een inclusieve organisatie ruimte geeft aan verschillen tussen medewerkers, zowel op het gebied van religie, etniciteit en cultuur, als op het vlak van opvoeding, normen en waarden en sociaaleconomische achtergrond. Tegelijkertijd wordt in een inclusieve organisatie ook de verbondenheid tussen medewerkers benadrukt. Iedereen is onderdeel van het geheel.

De direct leidinggevende blijkt hierin een cruciale rol te vervullen. Wil je als organisatie daadwerkelijk inclusiever worden, dan is inclusief leiderschap noodzakelijk. Een inclusieve leider stimuleert medewerkers om ideeën uit te wisselen en helpt hen om te leren van verschillende perspectieven. Ook creëert een inclusieve leider een omgeving waarin medewerkers zich veilig voelen en vanuit hun eigen, unieke denkkader een bijdrage durven te leveren.

Dit betekent dat je als publieke organisatie moet investeren in diversiteit binnen je organisatie én in inclusieve leidinggevenden die deze diversiteit weten aan te boren bij medewerkers om het team zo naar een hoger plan te brengen. Op basis van haar onderzoek heeft Tanachia Ashikali een zelfscan ontwikkeld waarmee je als leidinggevende inzicht kunt krijgen in hoeverre jij al een inclusieve leider bent.

 • Terugblik en uitkomsten webinars, week 2

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Voor de tweede week organiseerden wij samen met een groep sprekers iedere werkdag webinars voor de frontwerkers en thuiszitters. Ook deze week kwamen er uiteenlopende thema's langs: van digitale transformatie, thuiswerken, project meetings, omgaan met angst en webcam-communicatie tot innoveren in coronatijd.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Terugblik en uitkomsten webinars, week 1

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Buitengewone tijden vragen om buitengewone initiatieven. Daarom organiseren wij met een geweldige groep sprekers gedurende de corona-crisis iedere dag webinars voor de frontwerkers en de thuiszitters. In dit nieuwsbericht een terugblik op de afgelopen week en een vooruitblik op de nieuwe webinars.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Corona adviesteam

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Welke primaire processen mogen niet uitvallen tijdens de corona-uitbraak? Hoe richten wij onze communicatie in? Hoe organiseren wij het thuiswerken? Hoe gaan we om met geleden schade en hoe berekenen we dat? Zomaar een aantal vragen waar wij op dit moment door opdrachtgevers voor worden benaderd. Om die reden hebben wij een adviseursteam samengesteld dat per direct inzetbaar is.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Innovatiechallenge 2020: innovatoren gezocht!

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Wanneer iets zich langzaam voltrekt, reageren we meestal te laat. Wat is de dynamiek die hiervoor zorgt en wat kun je hieraan doen? In je beleid, maar ook in de organisatie waar ontwikkelingen zich langzaam voltrekken. Haagse Beek bestaat vijftien jaar en organiseert een challenge waarin de verandervraag bij langzame ontwikkelingen centraal staat en je in praktijk samen met andere publieke professionals aan de slag gaat. Lees hieronder meer.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Out now: From Containment to Free Flow

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  In this book, Menno Spaan presents sixteen cases of successful innovation in the Netherlands. These range from infrastructure projects to the development and use of new technology, and from public organisations that decide to do away with managers to local residents who determine what their town should look like. Menno Spaan has studied these innovations, identifying the principles for succesful innovation, and brought them together in a handbook for public innovation.

  Lees het volledige nieuwsbericht

Nieuwsbrief

Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over één van onze thema's. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort, zonder PR-praat en met relevante informatie op het vakgebied. Wij respecteren uw privacy.