Innoveren zit in ons - Workshop Ooa Boek & Festival 2019

Om te innoveren heb je niet per se een 'burning platform' nodig, zo stelt Menno Spaan tijdens een workshop over zijn boek 'Van indammen naar laten stromen' op het Ooa Boek & Festival 2019. Zijn boek staat dit jaar in de top 10 van de Ooa-boekenjury.

Innoveren zit in ons - Workshop Ooa Boek & Festival 2019
Nieuws
|

Tags

|

Uit de tientallen boeken over organisatiekunde die jaarlijks worden uitgebracht, kiest de Ooa-boekenjury het Boek van het Jaar. De Ooa is de Orde van organisatiekundigen en -adviseurs. 'Van indammen naar laten stromen: concreet werken aan de innovatie van publieke organisaties' van Menno Spaan is dit jaar één van de boeken die van de jury een plek kreeg in de top 10. Tijdens het Boek & Festival ging Menno Spaan met collega-adviseurs in gesprek over hoe je als adviseur met zijn boek aan de slag kunt.

"Je kunt innovatie niet sturen, maar wel structureren"

- Menno Spaan

"Publieke organisaties zijn bij uitstek geschikt om te innoveren," zo begint Menno. "Maar innovatie komt alleen tot stand als je daar bewust mee aan de slag gaat. Als organisatieadviseur kun je innovatie niet sturen, maar het is ook geen kwestie van toeval. Om tot innovatie te komen, moet je het innovatieproces gestructureerd inrichten. De praktijk wijst uit dat dat vaak langdurige trajecten zijn. Dat kan ook niet anders; je bent namelijk bezig met het implementeren van een wezenlijk andere manier van werken."

Wat maakt dit boek nu uniek, zo vraagt één van de aanwezige adviseurs zich af. Wordt er niet al veel over dit onderwerp geschreven? "Nog niet eerder is er een boek geschreven dat specifiek gaat over het proces van innovatie in publieke organisaties," aldus Menno. "En dat terwijl die een heel eigen dynamiek kennen. Wil je innoveren in een publieke organisatie, dan heb je te maken met een politiek-bestuurlijke context, de complexiteit van het samenwerken met andere organisaties, (zeer) complexe opgaven, het rechtmatigheidsbeginsel, en de regels, procedures en protocollen waarbinnen je moet opereren."

Menno heeft het boek bewust praktijkgericht gemaakt, zo legt hij uit. "Het is de bedoeling dat je er direct mee aan de slag kunt, bijvoorbeeld door een zelftest die je in 5 minuten vertelt wat de innovatiekracht van jouw organisatie is. En het biedt nadrukkelijk geen simpel stappenplan. Wie wil innoveren in een publieke omgeving heeft nu eenmaal te maken met een complexe werkelijkheid. Het boek gaat in op de verschillende aspecten van innoveren: Welke strategie kun je het beste gebruiken? Wat zijn de succesfactoren voor het slagen van je innovatie? En hoe creëer je een innovatievriendelijke biotoop? In het samenspel tussen deze aspecten krijgt innovatie vorm."

Als adviseur ben je gewend om te reageren op een probleem. Er gaat iets mis en jij moet dat gaan oplossen. Maar voor innoveren heb je niet altijd een 'burning platform' nodig, zo merkt Menno op. "Innovatie ontstaat niet alleen omdat er een probleem is dat opgelost moet worden. Het zit simpelweg in onze menselijke natuur om te spelen, te vernieuwen en te zoeken naar een andere manier om iets te doen. Kortom: innoveren zit in ons. Dat is reden genoeg."

Ga naar onze themapagina over innovatie voor meer informatie over het vormgeven van innovatie in publieke organisaties.

Nieuwsbrief

Niets missen op het gebied van publieke vernieuwing? Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over een thema. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort en zonder PR-praat. Wij respecteren uw privacy.