Kwadratisch stemmen voor meer diepgang

Bent u beleidsmaker en hebt u het idee dat een simpel 'ja' of 'nee' niet voldoende is? Kwadratisch stemmen kan een manier zijn om erachter te komen hoe inwoners écht over iets denken.

Kwadratisch stemmen voor meer diepgang
Nieuws
|

Kwadratisch stemmen is een vorm van stemmen die mensen dwingt om goed na te denken over de vraag waar zij hun stem aan geven. Een gemeente kan kwadratisch stemmen gebruiken om te bepalen welke onderwerpen de komende tijd prioriteit hebben en hoe die onderwerpen vorm moeten krijgen. Als stemmer krijg je tokens waarmee je stemmen kunt 'kopen'. Je kunt meer dan één stem uitbrengen op een thema, maar hoe meer stemmen, hoe meer je per stem betaalt. Het uitbrengen van 1 stem kost 1 token, 2 stemmen kosten 4 tokens, 3 stemmen kosten 9 tokens enzovoort. Het is dus relatief duur om veel stemmen op 1 onderwerp uit te brengen. Je houdt namelijk weinig stemmen over voor andere onderwerpen. Maar ligt een bepaald thema je na aan het hart, dan kun je dat in je stemgedrag heel duidelijk laten zien.

Het lagerhuis van de staat Colorado in de Verenigde Staten heeft dit voorjaar geëxperimenteerd met kwadratisch stemmen en was enthousiast over de resultaten. De leider van het experiment, Chris Hansen, legt uit dat zij het kwadratisch stemmen hebben toegepast om met een groep beleidsmakers te bepalen welke thema’s de komende twee jaar prioriteit hebben. Voorheen koos iedere beleidsmaker 10-15 onderwerpen, maar dat maakt het moeilijk om erachter te komen waar hun voorkeur lag. Hansen: “Ik was positief verrast. Er was veel meer eigenaarschap, omdat mensen het gevoel hadden dat ze echt gehoord werden”.

In Nederland wordt overheids- en burgerparticipatie steeds vaker ingezet om de inwoner ook buiten de verkiezingen om een stem te geven. Dit zijn vaak grootschalige, intensieve trajecten. Kwadratisch stemmen zou hierop een mooie aanvulling kunnen zijn. Het is een laagdrempelige manier om mensen naar hun mening te vragen, maar geeft veel meer diepgang aan iemands stemgedrag dan een simpel 'ja' of 'nee'. Voor welke thema’s zijn inwoners bereid veel tokens in te zetten en welke thema’s ontvangen van veel mensen maar één stem en zijn dus blijkbaar voor hen minder belangrijk?

Om verder te lezen over andere manieren om inwoners te betrekken bij het ontwikkelen van beleid, gaat u naar onze pagina over democratische vernieuwing.

 • Terugblik en uitkomsten webinars, week 2

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Voor de tweede week organiseerden wij samen met een groep sprekers iedere werkdag webinars voor de frontwerkers en thuiszitters. Ook deze week kwamen er uiteenlopende thema's langs: van digitale transformatie, thuiswerken, project meetings, omgaan met angst en webcam-communicatie tot innoveren in coronatijd.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Terugblik en uitkomsten webinars, week 1

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Buitengewone tijden vragen om buitengewone initiatieven. Daarom organiseren wij met een geweldige groep sprekers gedurende de corona-crisis iedere dag webinars voor de frontwerkers en de thuiszitters. In dit nieuwsbericht een terugblik op de afgelopen week en een vooruitblik op de nieuwe webinars.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Corona adviesteam

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Welke primaire processen mogen niet uitvallen tijdens de corona-uitbraak? Hoe richten wij onze communicatie in? Hoe organiseren wij het thuiswerken? Hoe gaan we om met geleden schade en hoe berekenen we dat? Zomaar een aantal vragen waar wij op dit moment door opdrachtgevers voor worden benaderd. Om die reden hebben wij een adviseursteam samengesteld dat per direct inzetbaar is.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Innovatiechallenge 2020: innovatoren gezocht!

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  Wanneer iets zich langzaam voltrekt, reageren we meestal te laat. Wat is de dynamiek die hiervoor zorgt en wat kun je hieraan doen? In je beleid, maar ook in de organisatie waar ontwikkelingen zich langzaam voltrekken. Haagse Beek bestaat vijftien jaar en organiseert een challenge waarin de verandervraag bij langzame ontwikkelingen centraal staat en je in praktijk samen met andere publieke professionals aan de slag gaat. Lees hieronder meer.

  Lees het volledige nieuwsbericht
 • Out now: From Containment to Free Flow

  Nieuws
  |

  Tags

  |

  In this book, Menno Spaan presents sixteen cases of successful innovation in the Netherlands. These range from infrastructure projects to the development and use of new technology, and from public organisations that decide to do away with managers to local residents who determine what their town should look like. Menno Spaan has studied these innovations, identifying the principles for succesful innovation, and brought them together in a handbook for public innovation.

  Lees het volledige nieuwsbericht

Nieuwsbrief

Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over één van onze thema's. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort, zonder PR-praat en met relevante informatie op het vakgebied. Wij respecteren uw privacy.