Niet innoveren is ook risicovol

Innoveren is risico’s nemen. Maar niet in beweging komen is net zo risicovol. Dat was de boodschap van Menno Spaan (Haagse Beek) aan ambtenaren van het ministerie van BZK (directie Financiële en Economische Zaken) tijdens een workshop over zijn boek ‘Van indammen naar laten stromen’ op dinsdag 7 mei.

Niet innoveren is ook risicovol
Nieuws
|

Tags

|

Innoveren is spannend, gaf een aantal van de aanwezigen aan. Vaak zijn de risico’s groot en kun je het je niet veroorloven dat er iets mis gaat. "Toch is stil blijven zitten niet per definitie een veiliger alternatief," hield Menno zijn gehoor voor. "Veranderingen in de samenleving vragen om andere manieren van werken. Blijf je stilzitten, dan loop je het gevaar dat het juist misloopt."

Voor het omgaan met deze risico’s is het ook belangrijk om de juiste innovatiestrategie te gebruiken, aldus Menno. "Vaak helpt het om het proces van innoveren, het zoeken naar andere manieren van werken, uit het primaire proces te halen. Weg van de ruis en de hectiek van het hier en nu. Pas je innovatie eerst op kleinere schaal toe en breidt het daarna uit."

Eén van de aanwezige ambtenaren merkte op dat het niet altijd mogelijk is om klein te beginnen. Sommige projecten zijn nu eenmaal groot. Daarbij geldt vaak: alles of niets. In zulke gevallen kun je wel heel goed bepaalde principes aan de voorkant meegeven, aldus Menno. "Bijvoorbeeld om veel meer in interactie met de markt tot innovatieve oplossingen te komen. Of om keuzes te maken op basis van waardecreatie: hoe kunnen wij meerdere publieke belangen dienen?"

Tot slot benadrukte Menno dat hierin voor de ambtenaren die zich bezighouden met financiën en control een belangrijke rol is weggelegd. "Jullie kunnen besluiten om ook te gaan monitoren op het aantal innovaties dat een project oplevert. Zo stimuleer je binnen BZK een innovatieve aanpak."

In 'Van indammen naar laten stromen: concreet werken aan innovatie van publieke organisaties' beschrijft Menno Spaan aan de hand van praktijkverhalen hoe je innovaties tot stand brengt in organisaties waar regels en procedures centraal staan.

Nieuwsbrief

Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over één van onze thema's. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort, zonder PR-praat en met relevante informatie op het vakgebied. Wij respecteren uw privacy.