Studenten Bestuurskunde adviseur voor één dag

In samenwerking met de studievereniging BOW van de opleiding Bestuurskunde van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseerden we op donderdag 18 april onze eerste Inhousedag. Zeventien studenten gingen aan de slag met casussen van de gemeente Rijswijk, het CDA partijbureau en de Raad voor de Rechtspraak.

Studenten Bestuurskunde adviseur voor één dag
Nieuws
|

Achterover leunen was er niet bij, want na een korte introductie werden de studenten meteen aan het werk gezet. Voor één dag ruilden zij het studentenleven in voor dat van een adviseur.

In drie groepen gingen de studenten aan de slag met een vraagstuk waar ze, vóór het einde van de dag, een advies voor moesten formuleren. De opdrachtgevers voor deze dag waren Mariël Middendorp, gemeentesecretaris van de gemeente Rijswijk; Jeroen van der Kolk, interim directeur, en Karin Hoentjen, secretaris binnenland, van het CDA partijbureau en Olav Welling, directeur van het landelijk bureau van de Raad voor de Rechtspraak. Een intakegesprek voeren, de juiste vragen stellen, een analyse maken van het probleem, de wensen van een opdrachtgever meenemen, aansluiten bij waar een organisatie staat én iets nieuws toevoegen; zomaar een aantal van de vaardigheden die je als adviseur nodig hebt en die de studenten tijdens deze Inhousedag konden oefenen.

Na de lunch was het tijd om in de wereld van de landelijke politiek te duiken. Onder leiding van het CDA kregen we een rondleiding door de Tweede Kamer. We brachten niet alleen een bezoek aan de publieke tribune, maar kwamen ook op plekken die normaal gesproken voor het publiek niet toegankelijk zijn. Tijdens een gesprek met Tweede Kamerlid voor het CDA Evert-Jan Slootweg konden de studenten al hun vragen kwijt over hoe het is om als Kamerlid een bijdrage te leveren aan de inrichting van Nederland. Zijn advies aan de studenten was: ‘Gebruik je studententijd om in verenigingen en besturen actief te zijn. Het is belangrijk om doelen te behalen, maar minstens zo belangrijk om te leren hoe je een compromis sluit en je mening aan te passen, wanneer dat nodig is. Maak gebruik van je talent. Roep niet alleen vanaf de zijlijn dat het anders moet, maar durf ervoor te gaan.’

Terug op kantoor was het tijd voor de studenten om in gesprek te gaan met hun opdrachtgever. Deze dag was een echte pressure cooker, maar na drie uur hard werken lag er bij ieder groepje een mooi advies om de opdrachtgever een stap verder te helpen. We sloten deze zomerse dag af in stijl, met een donderdagmiddagborrel aan het Plein.

Deze inhousedag was voor de studenten een mooie manier om te zien waar je na je studie Bestuurskunde terecht kunt komen en voor ons een bevestiging dat het met de bestuurders van de toekomst wel goed zit.

Beeldverslag

Nieuwsbrief

Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over één van onze thema's. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort, zonder PR-praat en met relevante informatie op het vakgebied. Wij respecteren uw privacy.