Terugblik en uitkomsten webinars, week 1

Buitengewone tijden vragen om buitengewone initiatieven. Daarom organiseren wij met een geweldige groep sprekers gedurende de corona-crisis iedere dag webinars voor de frontwerkers en de thuiszitters.
In dit nieuwsbericht een terugblik op de afgelopen week en een vooruitblik op de nieuwe webinars.

Terugblik en uitkomsten webinars, week 1
Nieuws
|

Tags

|

'Het stuur zit niet aan de bovenkant, maar aan de voorkant, dat is wat wij zien in deze tijd van crisis. Het zijn de mensen in de leefwereld die de mensen in de backoffice aansturen, en niet andersom.' Aldus Jaap Peters in zijn webinar over de corona-crisis. 'We lezen iedere keer dat we beter moeten luisteren naar de professional, maar nu is het echt aan de hand.'

'Te vaak staat de schuldvraag centraal, terwijl je de grote problemen in onze samenleving samen moet oplossen. Dat zie je nu ook in deze crisis, je moet het samen doen.' Aldus An Kramer in haar webinar 'Hoe word je een organisatie-activist?

Abdelaziz Aouragh vertelde hoe je verbinding houdt als organisatie met je omgeving in deze tijden van crisis. Supermarkten helpen de horeca, terwijl zij normaal concurrent zijn van elkaar. 'Bijzondere combinaties maken in samenwerking, dat is waar het om gaat.'

En denk daarbij aan de rol van de kunstenaar aldus Tinkebell in haar webinar: ze schilderde met de inwoners in een achterstandswijk in Lima in twee weken dertig huizen roze die van bovenaf de vorm hebben van een hart. Er kwam enorm veel op gang. Het zorgde voor positieve aandacht. De burgemeester kwam voor het eerst langs in de wijk, er ontstond weer bedrijvigheid. Kunstenaars denken buiten de kaders, verbinden met kunst, maar kunnen ook een optater geven waar nodig.

Harold Janssen: 'Het is al een beetje voorbij met de hark in organisaties: van alles verschuift, maar het heeft nog geen vorm.' 'Organiseren moet je aan mensen overlaten, niet aan organisaties. Wellicht is de grote winst van deze crisis wel dat we ophouden om overal een bedrijfje van te maken.'

'Zelforganisatie is een mogelijkheid om flexibel te reageren op je omgeving en de autonomie van medewerkers centraal te stellen', aldus Ilse de Bruijn en Elyse Rentier. Maar in praktijk is het lastig omdat vertrouwen in medewerkers echt belangrijk is.

En dit in een wereld waarin we alles met elkaar verbinden: Internet of Things helpt ons nu al: het is mogelijk om te zien hoe het gaat met onze zorgbehoevenden door slimme technologie te gebruiken, aldus Marco Heida. Over een tijdje is 95% van alle dingen in ons dagelijks bestaan gekoppeld aan het internet.

Creativiteit, empathie en ondernemerschap, ze zullen door automatisering niet worden overgenomen en worden steeds belangrijker, juist ook in deze tijd, aldus Arjen van Berkum, specialist in onder meer Artificiële Intelligentie.

De OLVG app, buurtinitiatieven, de infectie-radar van het RIVM waarin 100.000 inwoners informatie verstrekken over hun gezondheid, maar ook de iPad-zusters. Het zijn innovaties die ontstaan in deze tijd van crisis. Menno Spaan behandelde ze en plaatste ze in de context van innoveren van publieke organisaties.

En dat in een situatie waarin werken op afstand het maximale vraagt van ons projectmanagement, behandeld door deskundige Menno Valkenburg.

Het was een enorme eer om zoveel mooie sprekers deze week een plek te geven in ons nieuwe initiatief. De uitkomsten zetten we online. Volgende week hebben we weer een heel nieuw vol programma waarin onder meer de praktijk van een Brabantse gemeente, communicatie tijdens crisis en webcam-communicatie een plek krijgen.

Er zijn vier webinars per dag: tussen 10.00 uur en 12.00 uur en tussen 15.00 uur en 17.00 uur. Ze worden live uitgezonden.

Nieuwsbrief

Niets missen op het gebied van publieke vernieuwing? Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over een thema. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort en zonder PR-praat. Wij respecteren uw privacy.