Terugblik en uitkomsten webinars, week 2

Voor de tweede week organiseerden wij samen met een groep sprekers iedere werkdag webinars voor de frontwerkers en thuiszitters. Ook deze week kwamen er uiteenlopende thema's langs: van digitale transformatie, thuiswerken, project meetings, omgaan met angst en webcam-communicatie tot innoveren in coronatijd.

Terugblik en uitkomsten webinars, week 2
Nieuws
|

Tags

|

Organisatieactivisme

Veel overleggen deze weken gaan over hoe om te gaan met de coronacrisis. Wat is belangrijk voor goede besluitvorming? Trainer en coach Huub Brinkhof benoemt de spanning tussen beheersing en ruimte geven aan onzekerheid: 'De kunst van het coachen is het niet-weten. We hebben leiders nodig die zeggen: ik weet het ook (nog) niet. En als je het niet beter weet, volg dan maar.'

An Kramer pleitte in haar webinar voor de verandering van schuld naar verantwoordelijkheid: 'We nemen nu collectief de verantwoordelijkheid om met het virus om te gaan. En dat is wat we vaker nodig hebben.'

Hoe organiseer je het thuiswerken op een goede manier? Menno Spaan gaf in zijn webinar een aantal tips: spreek 'off-time' af met collega's, maak duidelijke resultaatafspraken en investeer in informele momenten met het team.

Hans Uijen benoemde het belang van taal: 'Als we praten over ziektes, tekorten en problemen, dan praat je over slachtoffers en patiënten. Zo creëer je een bepaalde houding onderling. Is dat wel het meest effectief? Dat is een perspectief.' Als we ons richten op wat goed gaat en de kracht en vaardigheden van mensen, dan geeft dat veel meer energie, zo betoogde hij.

Democratische licentie

'Als je eerste vertrekpunt technologie is, hoe zou je dan je organisatie inrichten? Ik ben daarin zoekende, het is vallen en opstaan, maar we moeten er als bestuurders mee aan de slag', aldus Jan van Ginkel. Hij hield een pleidooi voor een democratische licentie: omgaan met data vraagt om morele en ethische kaders. Daar zijn publieke organisaties voor.

In zijn webinar gaf Marco Heida aan dat in de toekomst 95% van de nieuwe producten met Internet of Things te maken zullen hebben. Dat gaat ons denken en werken mede bepalen.

Menno Valkenburg demonstreerde hoe je online aan de slag kunt gaan met projectteams, een ontwikkeling die door de coronacrisis veel aandacht krijgt.

Een andere ontwikkeling die nu een versnelling lijkt door te maken is zelfsturend organiseren. Ilse de Bruijn en Elyse Rentier bespraken dit onderwerp. Zij benadrukten dat het geven van commitment en vertrouwen door leidinggevenden van doorslaggevend belang is.

Kwetsbaarheid

Goed communiceren via de webcam, hoe doe je dat? Psycholoog Saskia Rodenburg is ervaren met het voeren van gesprekken via de webcam en gaf in haar webinar als tip mee: houdt de aandacht van de ander vast door je enthousiasme en energie in je stem (klank, toon) te stoppen!

In tijden van corona schieten innovaties uit de grond. Menno Spaan gaf een aantal voorbeelden, zoals duikmaskers uit de 3D-printer om te gebruiken in het ziekenhuis. Doordat beleid even opzij wordt geschoven is er juist nu ruimte voor innovaties, betoogde hij.

Tinkebell riep op om aandacht te besteden aan het verminderen van stress in deze roerige tijd. 'De kernramp van Fukushima veroorzaakte meer doden door angst dan door de radioactieve straling,' illustreert ze.

Advies van Abdelaziz Aouraghvoor ondernemers die door de coronacrisis geraakt zijn: 'Stel je kwetsbaar op, vertel je verhaal en bericht continu, zodat men je verhaal onthoudt. Ook wanneer we weer naar buiten kunnen.'

Leiderschap in de frontlinie

Henk Jan Kamsteeg over dienend leiderschap: 'Bedrijven die echt excelleren hebben 'nederige leiders' aan de top. Dienend leiderschap is daar ingebed in de organisatie. Die leiders kijken naar het team wanneer het goed gaat en naar zichzelf wanneer het misgaat.'

Burgemeester Willemijn van Hees en gemeentesecretaris Harrie Timmermans deelden hoe de Noord-Brabantse gemeente Heusden omgaat met de coronacrisis. Zo schrijven de burgemeester en wethouders kaartjes voor inwoners die moed nodig hebben in deze tijd. En ze adviseren medewerkers die hun collega's nu missen: bel iedere dag met minimaal drie collega's.

'Smart City' Roosendaal gebruikt lantaarnpalen met slimme functies in het winkelcentrum: goed voor de veiligheid, gezelliger tijdens koopavonden en handig voor het meten van de luchtkwaliteit, zo vertelde Marco Heida.

Jaap Peters sprak over professionele autonomie. 'Als je met vakmensen praat, hebben ze het erover dat ze de hele dag improviseren. De vraag is: faciliteert de organisatie dat goed genoeg?' In deze tijd krijgen vakmensen veel meer regelruimte. Hoe houden we dat ook na de coronacrisis vast? 'Als de structuur niet veranderd, zal de cultuur ook niet veranderen,' aldus Jaap.

Enthousiast over onze webinars? Deel dit initiatief dan met je collega's en anderen uit jouw netwerk!

Wil je op de hoogte gehouden worden van de webinars van de komende week en iedere week de uitkomsten van de afgelopen week ontvangen? Geef je dan op voor onze nieuwsbrief over de webinars. Je leest meer over onze webinars van volgende week in onze vooruitblik.

Nieuwsbrief

Niets missen op het gebied van publieke vernieuwing? Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over een thema. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort en zonder PR-praat. Wij respecteren uw privacy.