Terugblik webinars: Publieke leiders over leiderschapsdilemma's (deel 1)

Afgelopen week reflecteerden we met een viertal leiders van publieke organisaties op hun leiderschap. We vroegen hen naar de dilemma's die zij ervaren bij het uitoefenen van hun rol. Dit leverde mooie, kwetsbare inkijkjes op in het handelen van een publieke leider. Nu terug te kijken!

Terugblik webinars: Publieke leiders over leiderschapsdilemma's (deel 1)
Nieuws
|

Tags

|

"De grootste fout die je kunt maken is niet leren van je fouten. In periode van crisis is het van belang snel te beslissen en medewerkers handelingsruimte te geven. Als eindverantwoordelijke vang je de klappen op in de fase van verantwoording." Dat deelde Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van VWS in het openhartige gesprek dat we met hem hadden.

Hoe richt je het leiderschap in op zo'n manier dat het aansluit bij wat de organisatie vraagt? David Breugem, organisatieadviseur bij Haagse Beek, liet in zijn webinar zien hoe je kunt komen dat een goede analyse van het leiderschap in je organisatie én hoe je vervolgens actie kunt ondernemen.

Dat de coronacrisis niet de enige crisis is waarin we zitten, kwam naar voren in het gesprek met Jeroen Haan, dijkgraaf bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. "De andere crisis heeft een heel lange adem. En die heet klimaatverandering".

Zonder kracht en kwetsbaarheden kun je niet ontwikkelen. Wat zijn de principes van de beste versie van jezelf? Raymon Geurts in zijn webinar: "De basis van leiderschap is dat je je eigen transformatie durft te sturen."

Philippe Raets, bestuursvoorzitter van ROC Zadkine, vertelde tijdens zijn vraaggesprek hoe het ROC omschakelde van 'crisismanagement' naar het 'rethinken' van de organisatie. "Nog voor dat het losbrak, hadden wij een besmetting. Een gelukje van buitenaf, want dat bracht ons gelijk op alertheidsniveau dat we aan de slag moesten", zo deelde hij.

Veel mensen blijven omstander en plaatsen zichzelf 'buiten de foto'. Laten we leiderschap vooral piepklein maken, aldus Jaap Peters in zijn webinar over leiderschap.

We spreken over een mogelijke toekomst na corona. Maar ondertussen maakt de oude ordening zich op voor een verbeten tegenoffensief. Harold Janssen sprak in zijn webinar over hoe we daar mee om moeten gaan.

"Structurele problemen ga je niet aan met ad hoc oplossingen", aldus Gerard Bakker, hoofddirecteur bij Dienst Justitiële Inrichtingen, tijdens zijn reflectie op de afgelopen periode.

In het webinar café sloot Menno Spaan samen met gastsprekers deze week af: wat waren de hoogtepunten van de webinars van deze week en wat leren we hiervan?

Alle webinars zijn terug te kijken op de webinar-pagina. Daar kunt u ook de webinars van eerdere weken terugkijken. Of bekijk een serie webinars over een specifiek thema terug.

Nieuwsbrief

Iedere week stellen wij met veel aandacht een nieuwsbrief samen over één van onze thema's. Vink aan waarover u de nieuwsbrief wilt ontvangen.

Onze nieuwsitems zijn kort, zonder PR-praat en met relevante informatie op het vakgebied. Wij respecteren uw privacy.